EICMA 2024: Keeway TerraFina 350i - Με GT προσανατολισμό και ADV στοιχεία

Εντυπωσιακοί LED προβολείς και υψηλό επίπεδο εξοπλισμού - Ουσιαστικά πρόκειται για rebadged Dayang Vorei ADV 350
Keeway Terrafina 350
Από το

motomag

18/11/2024

Στα πλαίσια της Έκθεσης EICMA παρουσιάστηκε το νεό Keeway TerraFina 350i (που ουσιαστικά αποτελεί rebadged Dayang Vorei Adv 350) που ξεχώρισε με τον GT χαρακτήρα του, με υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και μεγάλο ρεζερβουάρ, προσφέροντας λειτουργικότητα σε καθημερινό επίπεδο και άνεση σε μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Το νέο TerraFina 350i, είναι ένα Grand Touring σκούτερ μεσαίου κυβισμού που εφοδιάζεται με έναν μονοκύλινδρο, τετράχρονο, τετραβάλβιδο, υγρόψυκτο κινητήρα 333 κ.εκ. αποδίδοντας 26,82 ίππους στις 7.500σ.α.λ. και 2,90 kgm στις 6.000σ.α.λ. Η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα ενώ το χαμηλό ύψος της σέλας των 755mm καθιστά το TerraFina προσβάσιμο και στα χαμηλότερα αναστήματα. 

Στο design ξεχωρίζουν τα τέσσερα τετράγωνα LED φωτιστικά σώματα μπροστά και το “ράμφος” από κάτω που του δίνει σχεδιαστικό αέρα ADV. 

Στον εξοπλισμό του Terrrafina ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων: η τεράστια σέλα τόσο αναβάτη όσο και συνεπιβάτη, η μεγάλη ψηφιακή οθόνη οργάνων με μεγάλο όγκο πληροφορίας που περιλαμβάνει και ένδειξη πίεσης ελαστικών TPMS, το keyless σύστημα, το μεγάλο ρεζερβουάρ των 17,4 λίτρων, τα συστήματα ABS & Traction Control (με το δεύτερο να μπορεί να απενεργοποιηθεί!), τα δυο αμορτισέρ πίσω με ξεχωριστά δοχεία αερίου και διαδρομή 107 mm,  η θύρα φόρτισης USB, η ρυθμιζόμενη ζελατίνα, οι ρυθμιζόμενες μανέτες, η σχάρα και οι χειρολαβές συνεπιβάτη, τα ελαστικά με On-Off χάραξη, κ.α.

Οι ζάντες έχουν διαστάσεις 14 και 13 ιντσών εμπρός και πίσω, το συμβατικό πιρούνι διαδρομής 120 mm έχει φυσούνες σε ADV στιλ, και στα φρένα συναντάμε μια διπίστονη δαγκάνα εμπρός με δίσκο των 276mm και μια μονοπίστονη πίσω με δίσκο 240mm. Το βάρος του scooter ανακοινώνεται στα 208 κιλά και η τελική του ταχύτητα στα 125 χλμ/ώρα -πιστεύουμε γίνεται αναφορά σε κιλά με υγρά και πραγματικά χιλιόμετρα.

Οι αποθηκευτικοί χώροι περιλαμβάνουν τον κάδο κάτω από τη σέλα και δυο ντουλαπάκια στο εσωτερικό της ποδιάς.
Το TerraFina 350i θα είναι διαθέσιμο σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2025.
 

Ετικέτες

Sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Diamondhead από την Ola Electric

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ola Diamondhead αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2027 θέτοντας ψηλά τον πήχη
Ola Electric Diamond Head
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

20/8/2025

Η Ola Electric, γνωστή κυρίως για τα ελαφρά ηλεκτρικά scooter της, ετοιμάζεται να περάσει σε άλλη κατηγορία με την Diamondhead, μια sport μοτοσυκλέτα που συνδυάζει φουτουριστικό σχεδιασμό, προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και υψηλές επιδόσεις

Οι πρώτες εικόνες της μοτοσυκλέτας είχαν διαρρεύσει το 2023, όμως η Ola επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η παραγωγή της Diamonhead ευελπιστεί να εκκινήσει το 2027. Η Diamondhead παρουσιάστηκε μαζί με τρία ακόμη concepts, ένα cruiser, ένα adventure και ένα roadster (που ήδη διατίθεται σε τρεις εκδοχές) αλλά ήταν εκείνη που τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα.

Είναι άλλωστε και μόνη που εξοπλίζεται με το πιο “εξωτικό” σύστημα κατεύθυνσης Hub Steering. Χαρακτηρίζεται σχεδιαστικά από τον οριζόντιο LED προβολέα που αγκαλιάζει το μπροστινό fairing σαν λωρίδα, το οποίο με τη σειρά του ενσωματώνει το τιμόνι και συνδέεται οπτικά σε έναν ενιαίο όγκο με τον χώρο που παραδοσιακά ανήκει στο ρεζερβουάρ.

Ola Electric Diamond Head

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το πρωτότυπο εξοπλίζεται με συστήματα υποβοήθησης αναβάτη (ARAS), ενεργητικό φρενάρισμα, adaptive cruise control και σύστημα ταχυφόρτισης. Επίσης, θα χρησιμοποιεί νέες μονάδες μπαταρίας που αναπτύσσει η ίδια η Ola, με στόχο βελτιωμένη ισχύ, μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερες επιδόσεις.

Ola Electric Diamond Head

Η κατασκευή θα βασίζεται σε ελαφριά υλικά όπως αλουμίνιο, ανθρακονήματα και μαγνήσιο, ώστε να περιοριστεί το βάρος και να αυξηθεί η αποδοτικότητα με την επιλογή για την τελική μετάδοση να είναι οδοντωτός ιμάντας.

Η Ola παρουσίασε ξανά τη Diamondhead πρόσφατα στην Ινδία, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην καινοτομία και την τεχνολογία. Εκεί αναφέρθηκε ότι η μοτοσυκλέτα θα μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα, επιδόσεις που εάν όντως επιτύχει, θα την κατατάξουν ανάμεσα στις ταχύτερες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες που έχουμε δει έως σήμερα. Το νούμερο αυτό βέβαια δεν έχει αξία παρά μόνο σε συγκρίσεις καφετέρειας γιατί σίγουρα υπολογίζεται σε πολύ ειδικές συνθήκες, ξεκινώντας από την πρόσφυση. Περισσότερο νόημα έχει ο τρόπος με τον οποίο φτάνει η δύναμη αυτή στο δρόμο έτσι ώστε να δει κανείς αν αυτό είναι αρκετό για να καταφέρει κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα έως τώρα, να κάνει τους μοτοσυκλετιστές να την ονειρεύονται!Ola Electric Diamond Head

Σε κάθε περίπτωση αν βγει στην παραγωγή όπως περιγράφεται, πράγμα δύσκολο, η Ola Diamondhead θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο για τον κόσμο της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας.