Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Ετοιμάζονται τα νέα KTM 250/125 Duke

Ανανεωμένα σε κινητήρα και εμφάνιση

Ο κατασκοπευτικός φακός του RideApart.com, εντόπισε σε δοκιμές στον δρόμο την επόμενη γενιά των μικρών Duke (125 και 250), τα οποία ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την οπτική ταυτότητα του 390.

Οι μοτοσυκλέτες εντοπίστηκαν σε δοκιμές στους δρόμους της Ευρώπης –κατά πάσα πιθανότητα σε διαδρομές γύρω από το Mattighofen- και πέρα από την εμφάνιση, που όπως είπαμε δανείζονται από το 390 Duke, από τις φωτογραφίες φαίνεται πως έχουν δεχθεί αναβαθμιστικές πινελιές σε κινητήρα και πλαίσιο.

Όπως μπορούμε να δούμε για το 125 Duke, το πλαίσιο χωροδικτύωμα και το ξεχωριστό υποπλαίσιο παρέμειναν, αλλά η δομή του κυρίως πλαισίου δείχνει αλλαγμένη και με επιπλέον σωλήνες για ενίσχυση, ενώ το υποπλαίσιο φαίνεται πιο μακρύ σε μήκος. Αντίστοιχα και το ψαλίδι έχει δεχθεί κι αυτό ενισχύσεις στην στήριξή του. Δυστυχώς, η μοτοσυκλέτα της δοκιμής δεν είχε τοποθετημένο το "κοστούμι", οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο επηρεάστηκε η σχεδίασή του από τις αλλαγές στο πλαίσιο και το υποπλαίσιο.

Αντιθέτως, το πρωτότυπο για το νέο 250 Duke είχε "φορεμένα" τα πλαστικά του, και όπως δείχνουν οι φωτογραφίες υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα της οικογένειας. Αυτή έχει να κάνει με το υποπλαίσιο, όπου το 250 Duke εγκαταλείπει την αρχιτεκτονική του χωροδικτυώματος, μια αλλαγή που είδαμε και στο 1290 Super Duke του 2020. Το νέο υποπλαίσιο δίνει και την δυνατότητα για ένα έκκεντρα τοποθετημένο αμορτισέρ, σε σύγκριση με το κεντρικά τοποθετημένο της υφιστάμενης έκδοσης.

Το ψαλίδι του 250 Duke έχει κι αυτό τις ίδιες αλλαγές με του 125, γεγονός που μας επιτρέπει να εικάσουμε με σχετική ασφάλεια πως και ο βενιαμίν των Duke θα έχει την ίδια διάταξη για το αμορτισέρ του. Η κατασκευή όμως του ψαλιδιού στο 250 είναι λίγο διαφορετική, φέρνοντας λίγο σε σχεδίαση "μπανάνα". Σε ό,τι αφορά το κοστούμι του, βλέπουμε ότι η ΚΤΜ έχει τοποθετήσει χούφτες και νέο προβολέα, οπότε λογικά όσο περνά ο καιρός θα μας αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειες από τον σχεδιασμό του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια προγραμματισμένη ημερομηνία για τα αποκαλυπτήρια των νέων μικρών Duke, αλλά δεδομένης της κατάστασης των πρωτοτύπων και του σταδίου της εξέλιξης, προφανώς μιλάμε για μοντέλα του 2022.