GASGAS MC 250F και MC 450F Factory Edition 2024 - Με εξοπλισμό και χρώματα της εργοστασιακής ομάδας

Με τα δύο MX μοντέλα που μοιράζονται την τεχνολογία τηλεμετρίας που γνωρίσαμε και στα υπόλοιπα μέλη του Pierer Group, να αναμένονται στους αντιπροσώπους τον Ιανουάριο του 2024
GASGAS Factory Edition MX bikes
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/12/2023

Μετά την παρουσίαση των Factory Edition MX μοτοσυκλετών της KTM και των Rockstar Edition της Husqvarna, ήρθε η στιγμή για την ανανέωση των Factory Edition του τρίτου μέλους του Pierer Group, με την GASGAS να υιοθετεί τις αλλαγές που είδαμε και στα υπόλοιπα μέλη της κοινής οικογένειας του αυστριακού Ομίλου, με την προσθήκη επίσης της Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad (CUO) και συσκευής GPS για δεδομένα τηλεμετρίας και όχι μόνο.

Ξεκινώντας από την ολοκαίνουργια για το 2024 προσθήκη, την οποία έχουμε ήδη δει σε Husqvarna και KTM, η διαφορά βρίσκεται στην εφαρμογή που απαιτείται για την σύνδεση με το smartphone του αναβάτη. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των MC 250F και MC 450F του 2024 θα χρειαστεί να κατεβάσουν την εφαρμογή GASGAS+, μέσω της οποίας οι αναβάτες μπορούν να ρυθμίσουν τόσο την απόδοση του κινητήρα, όσο και την λειτουργία των αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, με την κατάλληλη συνδρομή και την λειτουργία RIDER, θα μπορεί να συλλέξει προσωποποιημένα δεδομένα αναφορικά με τις σωματικές του λειτουργίες κατά την διάρκεια της οδήγησης στην πίστα.

GASGAS MC 250F και MC 450F Factory Edition 2024 – Με εξοπλισμό και χρώματα της εργοστασιακής ομάδας

Οι αλλαγές ωστόσο δεν σταματάνε εδώ, καθώς τα δύο μέλη της Factory Edition έχουν νέο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο και σημεία έδρασης του κινητήρα σε αυτό, με στόχο τη μείωση των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται. Ταυτόχρονα οι αλλαγές αυτές βελτιώνουν την ακαμψία του πλαισίου, βελτιώνοντας τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, ειδικότερα στην είσοδο των στροφών, διατηρώντας το βάρος χαμηλά. Για τον ίδιο λόγο, το βάρος, το ρεζερβουάρ έχει μικρύνει στις Factory εκδόσεις. Την ίδια στιγμή η μειωμένη χωρητικότητα και διαστάσεις του, επιτρέπουν την πιο ελεύθερη ροή του αέρα στους ανεμιστήρες του ψυγείου, για καλύτερη και πιο σταθερή ψύξη, ακόμα και σε δύσκολα, τεχνικά τερέν όπου οι ταχύτητες παραμένουν χαμηλά.

Τα προστατευτικά του πλαισίου είναι νέα και έχουν κατασκευαστεί από συνδυασμό δύο υλικών. Στόχος είναι η καλύτερη επαφή των ποδιών του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα, σε συνδυασμό με την αυξημένη προστασία για τους σωλήνες του πλαισίου.

Με τη σειρά τους, οι αναρτήσεις έχουν δεχτεί αλλαγές. Έτσι, το πολυρυθμιζόμενο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι WP XACT μπροστά έχει δεχτεί αλλαγές στο εσωτερικό του και τη λειτουργία του, προκειμένου να συνεργάζεται καλύτερα με το νέο πλαίσιο, αλλά και το πίσω αμορτισέρ. Αυτό, έχει επίσης δεχτεί αλλαγές με νέες τσιμούχες που υπόσχονται χαμηλότερο συντελεστή τριβής για αυξημένη αντοχή και πιο σταθερή λειτουργία της ανάρτησης, ενώ η βίδα συγκράτησης του πίσω αμορτισέρ είναι και αυτή καινούργια.

GASGAS MC 250F και MC 450F Factory Edition 2024 – Με εξοπλισμό και χρώματα της εργοστασιακής ομάδας

Το πεντάλ του πίσω φρένου είναι νέο, με στόχο την αυξημένη δύναμη πέδηση σε κάθε συνθήκη. Σε αυτό συνεισφέρουν και τα νέα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Dunlop GEOMAX MX34. Όπως μας ενημερώνει η GASGAS, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα νέα ελαστικά έχουν αναθεωρηθεί, όπως και το μοτίβο των αυλακώσεων, για καλύτερη πρόσφυση ανεξαρτήτως τους εδάφους (π.χ. άμμος, λάσπη, σκληρό χώμα)

GASGAS MC 250F και MC 450F Factory Edition 2024 – Με εξοπλισμό και χρώματα της εργοστασιακής ομάδας

Για τις ανάγκες εύρεσης χώρου για την τοποθέτηση της συσκευής GPS, το μπροστινό φτερό έχει ανασχεδιαστεί, δημιουργώντας μία ακόμα πιο αρμονική εικόνα με το μπροστινό number plate. Στην ανανεωμένη εμφάνιση συμβάλουν και τα νέα γραφικά Troy Lee Designs/Red Bull/GASGAS Factory Racing, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από την εργοστασιακή ομάδα της GASGAS. Χάρη στον νέο τρόπο εφαρμογής τους πάνω στα πλαστικά, για ακόμα πιο φανταχτερή εμφάνιση που σε κάνει να ξεχωρίζει από μακριά. Η σέλα δένει αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο με τον συνδυασμό μπλε και κόκκινου, ενώ οι αυλακώσεις σε συνδυασμό με το αντιολισθητικό υλικό σε βοηθούν να παραμείνεις στην θέση που έχεις επιλέξει, στις δυνατές επιταχύνσεις και τα φρεναρίσματα.

Επιστρέφοντας τώρα στην τηλεμετρία, συνδέοντας την νέα εφαρμογή GASGAS+ με την CUΟ, η οποία ανήκει στον βασικό εξοπλισμό στις εκδόσεις Factory, ο αναβάτης μπορεί να αποκτήσει μία πληθώρα νέων λειτουργιών, που χωρίζονται σε τρεις βασικούς τομείς ENGINE, SUSPENSION και RIDER.

Με τον ENGINE, έχει την δυνατότητα παραμετροποίησης της απόδοσης του κινητήρα, σύμφωνα με το οδηγικό σου στυλ και τις συνθήκες της πίστας, έχοντας τον πλήρη έλεγχο σε φρένο κινητήρα, απόκριση γκαζιέρας, Traction Control, Launch Control και ευαισθησίας του Quickshifter. Η λειτουργία ADVANCED σου επιτρέπει να κάνεις τις δικές σου ρυθμίσεις, δημιουργώντας τον δικό σου χάρτη από το μηδέν, ενώ μπορείς να αποθηκεύσεις τις αγαπημένες σου επιλογές, επιλέγοντας την κατάλληλη για κάθε διαφορετική πίστα, πάνω στην οποία μπορείς να επέμβεις αν διαπιστώσεις ότι κάτι σου λείπει μετά από κάθε session ή αγώνα.

GASGAS MC 250F και MC 450F Factory Edition 2024 – Με εξοπλισμό και χρώματα της εργοστασιακής ομάδας

Όσον αφορά τις αναρτήσεις, συναντάμε και εδώ το SAG ASSISTANT, το οποίο έχει επιφορτιστεί με το να σε βοηθήσει να βρεις το κατάλληλο SAG για το δικό σου βάρος. Για να το καταφέρει αυτό, η εφαρμογή σου δίνει δύο επιλογές “Bike on Stand” και “Bike with Rider” με τον “βοηθό” να μπορεί να ρυθμίσει το SAG είτε όταν η μοτοσυκλέτα είναι στο σταντ, είτε με εσένα πάνω. Στην συνέχεια, στον τομέα SUSPENSION SETTING, μπορείς να δημιουργήσει διαφορετικές ρυθμίσεις για την λειτουργία των αναρτήσεων, αφού περάσεις δεδομένα για το βάρος σου με όλο τον εξοπλισμό, τον τύπο της πίστας και τις συνθήκες. Επιλέγοντας το επίπεδο ικανοτήτων σου μεταξύ Basic, Advanced ή Pro και την ποιότητα του εδάφους μεταξύ Sand, Soft, Medium ή Hard, η εφαρμογή θα σου εμφανίσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να δεχτούν επεμβάσεις και να αποθηκευτούν για να χρησιμοποιηθούν για διάφορες πίστες.

Τέλος, έχουμε την λειτουργία RIDER, για την οποία όπως έχουμε δει ο χρήστης χρειάζεται να καταβάλει μία ετήσια συνδρομή, με ενδεικτική τιμή 69,99€ (μπορεί να διαφέρει ανάλογα την χώρα), η οποία είναι διαθέσιμη μέσω Google Play Store και Apple App Store, ενώ περιλαμβάνεται και μία δοκιμαστική περίοδος 4 εβδομάδων. Η επιλογή RIDER έρχεται μέσω της συνεργασίας με τον ειδήμονα του χώρου της τηλεμετρίας LITPro. Λαμβάνοντας δεδομένα τόσο από την CUO όσο και από την συσκευή GPS στο μπροστινο φτερό, τα οποιά μπορείς να κατεβάσεις στην εφαρμογής, έχεις μία λεπτομερή ανάλυση των γύρων σου, με 15 διαφορετικές παραμέτρους διαθέσιμες (στροφές κινητήρα, θέση της γκαζιέρας κ.α.).

GASGAS MC 250F και MC 450F Factory Edition 2024 – Με εξοπλισμό και χρώματα της εργοστασιακής ομάδας

Ας δούμε τα βασικά σημεία των MC 250F και MC 450F Factory Edition 2024:

 • Τροχοί Factory Racing
 • Τιμονόπλακες κατεργασμένες από CNC με δύο διαφορετικές επιλογές του offset
 • Τελικό τιτανίου Akrapovic “Slip-On Line”
 • Κάλυμμα συμπλέκτη Billet Hinson/GASGAS Factory Racing
 • Συσκευή εκκίνησης WP Factory
 • Κουμπί επιλογής μεταξύ δύο διαφορετικών αποκρίσεων (mellow/aggressive)
 • Ημί-πλευστος δίσκος μπροστά
 • Προστατευτικό μπροστινού δίσκου Factory
 • Ποδιά κινητήρα Factory
 • Μαύρο τιμόνι Neken με μαξιλαράκι GASGAS
 • Μαλακά grip της ODI σε γκρι χρώμα
 • Χρυσή αλυσίδα
 • Μαύρο γρανάζι πίσω τροχού
 • Αυτοκόλλητα με το νούμερο 51 περιλαμβάνονται στον στάνταρ εξοπλισμό του MC 450F Factory Edition

Το μικρότερο σε κυβισμό, MC 250F Factory Edition θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. Από την άλλη, ο μεγάλος αδερφός MC 450F θα ταξιδέψει στις αντιπροσωπείες GASGAS σε όλο τον κόσμο. Τα δύο μοντέλα αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τον Ιανουάριο του 2024. Για την τιμή τους αλλά και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την πιο κοντινή σε σας αντιπροσωπεία GASGAS, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.