Honda - Ετοιμάζει να βάλει το γκάζι στο… πόδι σε νέο υβριδικό scooter!

Οι πατέντες δείχνουν μία ριζοσπαστική, όσο και αμφιλεγόμενη σκέψη της Honda, με στόχο την υβριδική τεχνολογία
motomagHonda – Ετοιμάζει να βάλει το γκάζι στο… πόδι για τα σκούτερ της!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/6/2024

Κινείστε καθημερινά στο κέντρο και έχει κουράσει το χέρι σας το άνοιξε κλείσε της γκαζιέρας; Κανένα πρόβλημα, μιας και πατέντες που διέρρευσαν δείχνουν ότι η Honda ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι μία ριζοσπαστική ιδέα, στην αρχή τουλάχιστον για τα σκούτερ της, μεταφέροντας το γκάζι στο… πόδι. Σαν να οδηγείς αυτοκίνητο δηλαδή…

Σύμφωνα με το ιαπωνικό εργοστάσιο, μία τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα τα επίπεδα άνεσης ενός σκούτερ. Ήδη, χάρη στην αυτόματη φυγοκεντρική μετάδοση των συγκεκριμένων δίκυκλων, το αριστερό χέρι έχει επιφορτιστεί με πολύ λιγότερη δουλειά, σε σύγκριση με μία μοτοσυκλέτα, καθώς το μόνο που έχει να κάνει είναι να πιέσει την μανέτα του πίσω φρένου, όταν αυτό χρειάζεται. Τώρα, με βάση τα λεγόμενα της Honda στα έγγραφα που συνοδεύουν την πατέντα της, ο αναβάτης θα έχει την ευκαιρία να ξεκουράζει και το δεξί του χέρι, αφήνοντας το γκάζι για το… πόδι, όπως δηλαδή συμβαίνει σε ένα αυτοκίνητο.

Honda – Ετοιμάζει να βάλει το γκάζι στο… πόδι για τα σκούτερ της!

Παρατηρώντας, ωστόσο, λίγο πιο προσεκτικά τα έγγραφα βλέπουμε ότι η Honda δεν έχει σκοπό να βγάλει εντελώς από το μενού την παραδοσιακή γκαζιέρα στο χέρι. Αυτό σημαίνει, ότι ο αναβάτης θα έχει δύο επιλογές για το πώς θα κινηθεί, όμως δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρχει κάποια μεταβολή, ανάλογα με την ταχύτητα που κινείται το σκούτερ. Για παράδειγμα, το πεντάλ θα μπορούσε να αφορά την κίνηση μέσα στα στενά όρια των πόλεων, όπου οι ταχύτητες σπανίως ξεπερνούν τα 50 χ.α.ω., ενώ το γκάζι στο χέρι θα μπορούσε να μπαίνει σε λειτουργία από εκεί και πάνω ή το αντίστροφο.

Honda – Ετοιμάζει να βάλει το γκάζι στο… πόδι για τα σκούτερ της!

Βέβαια, τα σχέδια υποδεικνύουν ότι η πατέντα της Honda αφορά ένα υβριδικό σκούτερ, το οποίo συνδυάζει τη χρήση ηλεκτροκινητήρα με τη χρήση ενός συμβατικού μοτέρ εσωτερικής καύσης, ενώ σχεδιαστικά θυμίζει το γνωστό Lead. Ίσως λοιπόν, το γκάζι στο πόδι να αφορά την αποκλειστική χρήση του ηλεκτροκινητήρα, ενώ όταν μπαίνει στο παιχνίδι ο θερμικός κινητήρα, τότε ο αναβάτης θα δίνει την εντολή μέσω της γκαζιέρας στο χέρι. Μέχρι στιγμής, η Honda δεν έχει να δείξει κάποιο αντίστοιχης τεχνολογίας σκούτερ στην Ευρώπη, με το PCX Hybrid να αφορά την εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας. Έχοντας, όμως, ως πλάνο την εκμηδένηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και το 2040, ίσως δεν είναι μακριά η στιγμή που κάτι παρόμοιο θα έρθει και στα μέρη μας.

Αναμφίβολα, η ιδέα αυτή έχει τα προτερήματά της, ιδιαίτερα για όσους έχουν κάνει τη μετάβαση από το αυτοκίνητο σε κάποιο σκούτερ, χάρη στην εξίσωση των διπλωμάτων Β με την Α1 κατηγορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το γκάζι στο πόδι αναμφίβολα θα ήταν ένα χαρακτηριστικό που θα έμπαινε στα συν για κάποιον αγοραστή, ιδιαίτερα για κάποιον που κοιτά κάτι κυρίως για αστική χρήση.

Honda – Ετοιμάζει να βάλει το γκάζι στο… πόδι για τα σκούτερ της!

Έχουμε, επίσης, δει πολλές φορές αρχάριους αναβάτες να ανοίγουν το γκάζι, ενώ προσπαθούν να φρενάρουν, χάρη στο ότι είναι συνήθως πολύ σφιγμένοι στο τιμόνι, φαινόμενο που εντείνεται στις δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες που απαντώνται στα αστικά κέντρα. Μία λύση όπως αυτή θα έκανε τα πράγματα πιο εύκολα και γι’ αυτούς, με γνώμονα πάντα όμως ότι μία λάθος κίνηση στην γκαζιέρα δεν θα δώσει και λάθος εντολές, κάνοντας ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα. Η χρήση δηλαδή του πεντάλ θα πρέπει αν απομονώνει εντελώς την γκαζιέρα στο χέρι.

Honda – Ετοιμάζει να βάλει το γκάζι στο… πόδι για τα σκούτερ της!

Η πατέντα αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από καινοτομίες της Honda τα τελευταία χρόνια, όπως η εφαρμογή του διπλού συμπλέκτη (DCT) στις μοτοσυκλέτες, αλλά και πιο πρόσφατα με το E-Clutch, στα CBR 650R και CB 650R. Μετά την ενδελεχή μελέτη του κιβωτίου, η Honda περνάει και στον πειραματισμό με τη θέση της γκαζιέρας.

Jawa JD750: Νέα δικύλινδρη γκάμα με τέσσερα μοντέλα

Σύμπραξη της Τσέχικης Jawa με την Κινέζικη Jedi Motors για μια τετράδα δικύλινδρων 750 – Και στο βάθος χιλιάρια!
Jawa 730 Twin
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

2/2/2026

Η Jawa αποκάλυψε στην Τσεχία μια νέα γκάμα δικύλινδρων μοτοσυκλετών που έχουν κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Κινέζικη Jedi Motors, με τρία μοντέλα JD750: Retro, Touring και Racing. Πρόκειται για μια σειρά μοντέλων που δεν έχει φτάσει ακόμη στις αγορές, παρόλα αυτά μόλις απέκτησε κι ένα τέταρτο μέλος ονόματι 730 Twin.

Στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε πως μιλάμε για τη Jawa Moto s.r.o., την αυθεντική εταιρεία που είχε ιδρύσει το 1929 στην Πράγα ο František Janeček και όχι αυτή που συστάθηκε πριν μερικά χρόνια στην Ινδία από την Classic Legends της Mahidra&Mahindra με άδεια της Τσέχικης εταιρείας που δραστηριοποιείται ανεξάρτητα.

Jawa JD750

Η οικογένεια των JD750 βασίζεται στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα της Jedi με χωρητικότητα 730 cc, μέγιστη ισχύ 74 hp, ονομαστική τελική ταχύτητα 185 km/h και αρχικά παρουσιάστηκε με τρία μέλη. Το JD750 Retro είναι το γυμνό μοντέλο της φαμίλιας και το πρώτο που αναμένεται στην αγορά, δίπλα στο Touring που δανείζεται αρκετά από τη σχεδίαση του BMW R1300RT, ενώ το τρίτο μοντέλο είναι το Racing.

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια παραδόξως δεν κρατά το JD750 όνομα, αλλά δηλώνει 730 Twin και δείχνει και πιο ρετρό από το … Retro μοντέλο.

Jawa 730 Twin

Η Jawa μας λέει πως όλη η σειρά έχει σχεδιαστεί από τον Ιταλικό οίκο Marabese και οι κινητήρες τους έχουν περάσει από τη φροντίδα της Ελβετικής Suter Racing για την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αφορούν στα πρώτα τρία μοντέλα, είναι κατά βάση κοινά και πατούν πάνω σε υπάρχοντα μοντέλα της Jedi Motors ως πωλούνται στην Κίνα – και κάποια εξ αυτών κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκές αγορές με το λογότυπο της Mash Motors. Οι διαφορές τους έγκεινται κυρίως στη σχεδίαση και τον εξοπλισμό, καθώς και στις επιδράσεις αυτών στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Jawa JD750 Retro

Τα δύο γυμνά μοντέλα δηλώνουν 213 κιλά στεγνό βάρος και ρεζερβουάρ 18 λίτρων, ενώ το Racing ανεβάζει την ένδειξη της ζυγαριάς στα 217 στεγνά κιλά και κουβαλά μικρότερο δοχείο καυσίμου 14 λίτρων.

Αναμενόμενα το Touring είναι αυτό που σπάει τη ζυγαριά στα 275 στεγνά κιλά, στα οποία θα προστεθούν και 24 λίτρα καυσίμου.

Κοινός τόπος στην πρώτη τριάδα των JD750 είναι το αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, καθώς και η χρήση επώνυμων περιφερειακών, όπως τα φρένα της Brembo και οι αναρτήσεις της ΚΥΒ, ωστόσο με το 730 Twin η Jawa μας δείχνει μια νέα αρχιτεκτονική με ατσάλινο πλαίσιο.

Jawa JD750

Προς το παρόν το μέλλον των νέων δικύλινδρων Jawa δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν είναι γνωστό το πλάνο παραγωγής και εμπορικής διάθεσής τους. Αν μη τι άλλο όμως, μας δείχνουν την πρόθεση των Τσέχων να αναπτύξουν ξανά τη γκάμα τους και μάλιστα με μεγαλεπίβολα σχέδια.

Η Jawa δηλώνει πως θα παρουσιάσει αναλυτικά το νέο 730 Twin στην έκθεση Motosalon στην πόλη Brno τον ερχόμενο Μάρτιο, όπου και θα μας αποκαλύψει ένα ακόμη μελλοντικό της βήμα: το 1000 Twin.

Ετικέτες