Husqvarna Norden 901 2024: Euro 5+ φρεσκάρισμα [Video]

Νέο σύστημα εξάτμισης, νέα θύρα USB, Traction Control 10 επιπέδων, και αλάρμ
Husqvarna Norden 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

18/10/2023

Το Husqvarna Norden 901 για το 2024 αλλάζει ελαφρώς χρώματα και γραφικά και δέχεται μικρές αλλαγές, με την κυριότερη να αφορά το νέο σύστημα εξάτμισης το οποίο πληροί τους κανονισμούς EURO 5+.

Το Norden 901 2024 συνεχίζει χωρίς αλλαγές όσον αφορά τον κινητήρα του, με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 899 κ. εκ. να συνεχίζει να αποδίδει 105 ίππους και 10,2 kgm ροπής, ωστόσο η Husqvarna προχώρησε σε αλλαγή στο σύστημα εξάτμισης, με αυτό να είναι νέο και να πληροί πλέον τους κανονισμούς ρύπων EURO 5+. Όσον αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, το Norden συνεχίζει να έχει 4 Riding Modes (Street, Rain, Offroad, Explorer), ABS, ενώ δέχθηκε και Traction Control 10 επιπέδων (όπως το Expedition του 2023) με cornering χαρακτηριστικά αλλά και Offroad mode, ενώ ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση.

Norden 2024

Στις αναρτήσεις δεν υπάρχει καμία αλλαγή, με το Norden να εφοδιάζεται με τις πλήρως ρυθμιζόμενες WP APEX (αντίθετα με τις XPLOR του Expedition) οι οποίες έχουν διαδρομή 220 mm εμπρός και 215 πίσω. Οι ακτινωτοί τροχοί 21 και 18 ιντσών φέρουν ως ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα Pirelli Scorpion Rally STR, με το ρεζερβουάρ να παραμένει ίδιο στα 19 λίτρα.

Husqvarna

Σε δύο ακόμη αλλαγές προχώρησε η Husqvarna με την νέα έκδοση να έχει νέα θύρα USB και αλάρμ τα οποία συμβάλλουν στην ασφάλεια του αναβάτη. Το Norden 901 2024 βρίσκεται ήδη στο δίκτυο της Husqvarna, ωστόσο στην εκάστοτε χώρα η διαθεσιμότητα μπορεί να διαφέρει. Επικοινωνήστε με τους Έλληνες dealer για περισσότρες πληροφορίες, και λεπτομέρειες για τα χρηματοδοτικά προγράμματα της εταιρείας.

Ετικέτες

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες