EICMA 2024: Η Husqvarna Norden 901 του Κίμωνα Καράμπελα στο σαλόνι του Μιλάνου

Η αγωνιστικά προετοιμασμένη μοτοσυκλέτα της Πέτρος Πετρόπουλος που τερμάτισε στην 3η θέση του Hellas Rally 2024
Husqvarna Norden 901 rally bike
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/11/2024

Στο μεγαλύτερο σαλόνι μοτοσυκλέτας του κόσμου βρέθηκε το αγωνιστικά προετοιμασμένο από την ελληνική Aurora Rally, Husqvarna Norden 901 του Κίμωνα Καράμπελα με το οποίο ο συντάκτης του ΜΟΤΟ και Πανελλήνιος Πρωταθλητής Enduro ανταγωνίστηκε τους εργοστασιακούς αναβάτες της Aprilia στο Hellas Rally 2024, τερματίζοντας τελικά στην 3η θέση της κατηγορίας των μεγάλων δικύλινδρων μοτοσυκλετών.

Θυμίζουμε πως το Hellas Rally Raid 2024, ένας εξαιρετικά δημοφιλής και άψογα οργανωμένος αγώνας Rally που προσελκύει συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς αναβάτες ως μέρος της προετοιμασίας τους για το Rally Dakar, ήταν το σημείο που επέλεξε η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ να παρουσιάσει το Husqvarna 901 Norden Rally Project.

Ο συντάκτης του περιοδικού MOTO και πολυπρωταθλητής Enduro, Κίμων Καράμπελας (#620), δήλωσε για πρώτη φορά το παρόν σε αγώνα rally, καβάλα στο Husqvaran 901 Norden Rally Project, καταφέρνοντας στην παρθενική του εμφάνιση να πλασαριστεί στην 3η θέση της κατηγορίας του, Μ6, πίσω από τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες της Aprilia. Παράλληλα, βρέθηκε στην 12η της γενικής κατάταξης, προκαλώντας θετικά σχόλια και τραβώντας τα βλέμματα με την οδήγησή του, αλλά και το αξιοσημείωτο κατόρθωμά του.

Husqvarna Norden 901 rally

Οι αλλαγές και οι βελτιώσεις του Rally Project ήρθαν από τον τομέα των Technical Accessories της Husqvarna, με το πύργο για το roadbook να κατασκευάζεται από την Aurora Rally Equipment. Η DNA ήταν υπεύθυνη για το φίλτρο αέρα, μία εταιρεία με μπόλικη εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, με αποκορύφωμα την συμμετοχή της στο Rally Dakar 2023 με δική της μοτοσυκλέτα στα χέρια του Βασίλη Μπούδρου, που κατάφερε να τερματίσει για δεύτερη φορά στον σκληρότερο αγώνα του κόσμου.

Τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας που προετοίμασε η Aurora ήταν της Mitas, ενώ οι Αφοι Θεοχάρη φρόντισαν για την αναβαθμισμένη αντλία νερού. Ο έλεγχος και η συντήρηση της μοτοσυκλέτας, που σε συνθήκες όπως αυτές του Hellas Rally Raid είναι καθημερινή, με την ομάδα Enduro Greece του Βασίλη Μπούδρου να έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό κομμάτι. Από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους να καταφέρει κάτι τέτοιο με επιτυχία, καθώς ο Βασίλης Μπούδρος εκτός από τους δύο τερματισμούς στο Rally Dakar, που και οι δύο έχουν γίνει με μοτοσυκλέτα της Husqvarna, έχει μεγάλη εμπειρία και στην υποστήριξη αναβατών στο Hellas Rally.

Husqvarna Norden 901 rally

Με αυτόν τον τρόπο, η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ θέλησε να δείξει ότι το 901 Norden μπορεί να εκπληρώσει πολλαπλούς ρόλους, χωρίς να δυσκολεύει ή να απαιτεί πολλά από τον αναβάτη της. Είτε θέλεις να κάνεις μία χαλαρή βόλτα, είτε ένα ταξίδι, είτε να συμμετάσχεις σε κάποιο rally, το 901 Norden έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους τους παραπάνω ρόλους με απόλυτη επιτυχία, αν φυσικά προετοιμαστεί κατάλληλα για τον τελευταίο και πιο απαιτητικό ρόλο...

Βενζίνη Ε20: Η ΕΕ σκοπεύει να την υιοθετήσει, στην Ινδία έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με αυτή

Η Ινδία πέρασε στη βενζίνη Ε20 από φέτος, μα αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για παλιότερης τεχνολογίας οχήματα
Βενζίνη Ε20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/8/2026

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η στάνταρ βενζίνη (95 RON) που πωλείται στα πρατήρια έχει σήμανση Ε10, που σημαίνει πως είναι ένα μίγμα με περιεκτικότητα 10% σε αιθανόλη (ethanol) και 90% βενζίνη, ενώ η premium των 98 οκτανίων έχει σήμανση Ε5 και περιεκτικότητα από μηδέν ως 5% αιθανόλη, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Η μίξη της βενζίνης με αιθανόλη υπηρετεί περιβαλλοντικούς σκοπούς, θεωρητικά μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και συνεισφέροντας με μια ανανεώσιμη πηγή (αιθανόλη) στην προέλευση του καυσίμου. Η ΕΕ ωστόσο ήδη έχει στα πλάνα να αλλάξει τις προδιαγραφές της βενζίνης στην επικράτειά της, προχωρώντας στην υιοθέτηση της Ε20, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη διπλασιάζεται στο 20% κατ’ όγκο.

Στα χαρτιά είναι μια λογική κίνηση στην πορεία προς λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερα προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις Βρυξέλλες φοριέται πολύ ως δικαιολογία και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο, ωστόσο το παράδειγμα της Ινδίας θα πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Η Ινδία έκανε υποχρεωτική φέτος την Ε20 βενζίνη, δηλαδή έγινε το βασικό καύσιμο σε κάθε πρατήριο της χώρας αντικαθιστώντας την Ε10, αλλά τα παρατράγουδα είναι πλέον αρκετά, καθώς αποδεικνύεται πως τα οχήματα που είχαν σχεδιαστεί για την παλιότερη βενζίνη δεν τα πάνε και τόσο καλά με την καινούργια.

Ο μεγάλος ντόρος φούντωσε όταν ο ινδικός Τύπος αποκάλυψε έκθεση της ARAI, Automotive Research Association of India, στην οποία οι ερευνητές της ισχυρίζονται πως στα αυτοκίνητα τεχνολογίας Ε10 η νέα βενζίνη διαβρώνει με την πάροδο του χρόνου κάθε λαστιχένιο εξάρτημα με το οποίο έρχεται σε επαφή: τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια, o-rings κ.ο.κ. Στα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αλλά και πάλι όλα όσα επηρεάζονται αρνητικά από την Ε20 μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, στις δοκιμές που έκανε η ARAI, ένας κινητήρας τελευταίων προδιαγραφών (BS6 στην Ινδία) που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έκαψε βαλβίδες.

Και το πρόβλημα απέκτησε μια σκανδαλώδη πτυχή όταν έγινε γνωστό πως η έκθεση της ARAI ουδέποτε δημοσιεύτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό, με το άρωμα συνομωσίας να προκύπτει αυθόρμητα από τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής. Προσπάθησαν άραγε κυβερνητικοί κύκλοι να θάψουν τα ευρήματα της έρευνας;

Η ινδική κυβέρνηση απάντησε με μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ήταν παρόντα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, με τη Maruti Suzuki να επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δικές της δοκιμές και δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τη χρήση της νέας βενζίνης, ενώ η Toyota θεωρεί πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από πρατήρια που νοθεύουν τη βενζίνη και όχι από την Ε20 καθαυτή.

Προφανώς δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, καθώς όμως ζούμε στην εποχή που τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης με θέμα το περιβάλλον, καλό θα ήταν εκεί στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το θέμα προσεκτικά πριν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα σε νεότερης τεχνολογίας εν μια νυκτί, ειδικά σε οικονομίες που έχουν στενάξει από την ακρίβεια, τις κρίσεις και τους πολέμους.

Στο μεταξύ στην Ινδία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η βενζίνη Ε85, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κυμαίνεται από 60 ως 80% και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στα λιγοστά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να την καταναλώνουν απροβλημάτιστα – όπως το ινδικό Honda ADV160 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως το πρώτο σκούτερ συμβατό με την Ε85.

Καλώς ή κακώς τα εναλλακτικά καύσιμα, τα λεγόμενα Flex Fuels, είναι αναπόφευκτα στο μέλλον της προσωπικής μετακίνησης και, αν θέλουμε να δούμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιβιώνει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Αρκεί να μπορεί να ζήσει και ο κινητήρας μαζί τους…