Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Η επιστροφή του Triumph Rocket III

Θα παρουσιαστεί το '19 ως μοντέλο 2020

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε διοργανώθηκε το ετήσιο, διεθνές συνέδριο των dealers της Triumph, απ' όπου διέρρευσε η είδηση για τον ερχομό της νέας γενιάς του Rocket III. Να θυμίσουμε ότι το Rocket III ήταν η ναυαρχίδα (σε ό,τι αφορά τον κυβισμό) της βρετανικής φίρμας, με τον θηριώδη τρικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 2.300 κυβικών να δίνει ζωή στο power cruiser της Triumph. Όπως συνέβη με πολλά μοντέλα από όλους τους κατασκευαστές, το Rocket III αποσύρθηκε από το προσκήνιο όντας ένα ακόμη "θύμα" των Euro4 προδιαγραφών.

Στο συνέδριο των αντιπροσώπων όμως, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ρίξουν μια κλεφτή ματιά στο πρωτότυπο που θα γράψει τα νέα κεφάλαια στην ιστορία του μοντέλου, με όσους πρόλαβαν να σηκώσουν τα κινητά τους να διαρρέουν φωτογραφίες και βίντεο. Σχεδιαστικά είναι ξεκάθαρο ότι εμπνέεται από την μοτοσυκλέτα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα power cruisers, το Diavel της Ducati, με πιο επιθετική εμφάνιση και πιο σύγχρονη όψη. Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της διαφοροποίησης στο σχεδιασμό, συγκριτικά με το παρελθόν, είναι το μονόμπρατσο ψαλίδι μέσα στο οποίο βρίσκεται ο άξονας της τελικής μετάδοσης, ενώ εκεί εδράζεται και το ένα αμορτισέρ της πίσω ανάρτησης, αντί των δύο που χρησιμοποιούσε το προηγούμενο μοντέλο. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε να κάνουμε και μ' ένα επανασχεδιασμένο πλαίσιο που κρύβεται κάτω από το επίσης επανασχεδιασμένο κοστούμι. Οι δύο δίδυμοι προβολείς είναι από τα στοιχεία που διατηρούνται ως σήμα κατατεθέν του Rocket III, ενώ η ουρά είναι μικρότερη σε μέγεθος και πιο επιθετικά σε σχήμα, καθώς διαφορετική είναι και η βάση της πινακίδας που εδράζεται κι αυτή πάνω στο μονόμπρατσο ψαλίδι.
Οι αναρτήσεις συμπεριλαμβάνουν ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά, πιθανότατα προερχόμενο από την Öhlins, ενώ τα φρένα έχουν ανατεθεί σε δύο ακτινικές δαγκάνες της Brembo. Ο επανασχεδιασμός του πλαισίου έχει επιφέρει και γεωμετρικές αλλαγές, καθώς δείχνει να διαθέτει τώρα μια πιο κλειστή κάστερ, ενώ τα μαρσπιέ είναι τοποθετημένα ακριβώς κάτω από τη σέλα κι όχι μπροστά, εγκαταλείποντας έτσι την πιο cruiser θέση οδήγησης, σε συνδυασμό με το πιο ίσιο τιμόνι που είναι τοποθετημένο πιο χαμηλά. Οι χρωμιομένες εξατμίσεις του προηγούμενου Rocket αποτελούν πλέον παρελθόν κι έχουν δώσει τη θέση τους σε δύο κοντά τελικά που βγαίνουν χαμηλά πίσω από το δεξί πόδι του αναβάτη.
Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, έχουμε το δεδομένο της προηγούμενης γενιάς όπου τα 2.294cc παρήγαγαν 148 ίππους και το εντυπωσιακό νούμερο των 22,5kgm ροπής στις 2.750 στροφές μόλις! Οι πληροφορίες για τον νέο κινητήρα που θα πληροί τις προδιαγραφές Euro4 κάνουν λόγο για αύξηση της χωρητικότητας στα 2.500 ή τα 2.600 κυβικά στοχεύοντας σε απόδοση αντίστοιχη με τα 159 άλογα που παράγει το Diavel της Ducati. Η μεγάλη απορία αφορά το βάρος του νέου power cruiser, καθώς τα 333 κιλά της απερχόμενης έκδοσης φαίνεται ότι μάλλον θα ξεπεραστούν, ακόμη κι αν η Triumph χρησιμοποιήσει ελαφρύτερα και πιο εξωτικά υλικά, αφού το βάρος του κινητήρα που θα πρέπει να συμμορφωθεί με πιο αυστηρές προδιαγραφές, αλλά και αυτό της τελικής μετάδοσης, περιορίζουν πολύ τις δυνατότητες για κάτι ελαφρύτερο.