Και η Indian στο "χορό" των radar!

Κατέθεσε πατέντες για την συγκεκριμένη τεχνολογία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

2/7/2021

Τα ραντάρ αποτελούν το νέο "ρεύμα" αυτή τη στιγμή στην τεχνολογία των μοτοσυκλετών, με τις Ducati, BMW και KTM να έχουν ήδη εφοδιάσει μοντέλα τους με αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα. Το επόμενο βήμα είναι τα αντίστοιχα συστήματα με χαμηλότερο κόστος και συνδυασμό περισσότερων αισθητήρων και καμερών, όπως αυτό ακριβώς πάνω στο οποίο δουλεύει η Indian.

Η εταιρεία έχει καταθέσει πατέντες για ένα πακέτο αισθητήρων, οι οποίοι όχι μόνο δίνουν τη δυνατότητα για την ύπαρξη του adaptive cruise control, αλλά και να παρακολουθεί την κίνηση γύρω από την μοτοσυκλέτα προειδοποιώντας για επερχόμενους κινδύνους.

Όπως είπαμε, έχουμε ξαναδεί παρόμοια συστήματα στο Multistrada V4S, στο R1250RT και στο 1290 Super Adventure S, αλλά εκεί που διαφέρει το σύστημα της Indian είναι στον πολύ μεγαλύτερο αριθμό αισθητήρων και στην έμφαση που έχει δοθεί κυρίως στις κάμερες του πίσω μέρους. Οι πατέντες δείχνουν πέντε θέσεις για τις κάμερες, με τις δύο να είναι κάτω από τους καθρέφτες οι οποίες κοιτούν προς τα πίσω και στο πλάι, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της περιοχής που αντανακλάται στους καθρέφτες. Άλλες δύο κάμερες είναι τοποθετημένες πίσω από τις βαλίτσες με ευρυγώνιους φακούς, ενώ μία κάμερα είναι τοποθετημένη κοντά στο πίσω φωτιστικό σώμα.

Επιπλέον, η Indian έχει προβλέψει και δύο ραντάρ που σκανάρουν την περιοχή πίσω και πλάι από τη μοτοσυκλέτα. Το ερώτημα είναι γιατί κάμερες και ραντάρ; Η απάντηση είναι ότι τα ραντάρ αντιλαμβάνονται την θέση και την κίνηση των άλλων οχημάτων σε σχέση με την μοτοσυκλέτα, ενώ οι κάμερες μεταφέρουν την εικόνα στον αναβάτη μέσω της οθόνης των οργάνων.

Η ιδέα είναι να προειδοποιείται ο οδηγός για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις πίσω του, τόσο με εικόνα όσο και με προειδοποιητικές λυχνίες ώστε να αντιλαμβάνεται από πού έρχεται ο κίνδυνος. Μαζί μ' αυτό θα είναι τοποθετημένες και τέσσερις συσκευές δόνησης στα πλαϊνά τμήματα της μοτοσυκλέτας, μπροστά και πίσω που θα ελέγχονται από έναν μικρό υπολογιστή. Ανάλογα με τις ενδείξεις θα ενεργοποιείται η αντίστοιχη συσκευή, για να ξέρει ο αναβάτης σε ποια κατεύθυνση να εστιάσει την προσοχή του.

Όσο και να σε προειδοποιούν όμως τα συστήματα για τον επερχόμενο κίνδυνο, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, όταν για παράδειγμα είσαι ακινητοποιημένος στην κίνηση. Και γι' αυτή την περίπτωση όμως έχει πρόβλεψη το σύστημα της Indian, καθώς αν αναγνωρίσει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, απλώς θα βάλει σε λειτουργία τα αλάρμ για να δώσει προσοχή ο οδηγός του οχήματος που ακολουθεί. Αν πλησιάζει όμως με μεγαλύτερη ταχύτητα και έρχεται πιο κοντά, το σύστημα θα ενεργοποιήσει το φως του φρένου και την κόρνα.

Επιπλέον, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Indian επιτρέπει την αναγνώριση του οχήματος που βρίσκεται μπροστά σου ώστε να ρυθμίσει ανάλογα την απόσταση στο adaptive cruise control, ενώ οι προειδοποιήσεις απόστασης από τα ραντάρ δεν προϋποθέτουν τη λειτουργία του cruise control.

Στις πατέντες φαίνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη γκάμα μοντέλων της εταιρείας κι όχι μόνο στα μεγάλα tourers, σε συνδυασμό με μια απλή LCD οθόνη που θα προβάλει μηνύματα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που φαίνεται στις πατέντες, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στα έγγραφα, είναι ότι η μοτοσυκλέτα που απεικονίζεται δεν έχει λεβιέ για τον συμπλέκτη, γεγονός που ίσως να υπονοεί ότι η Indian εργάζεται πάνω σε ημι-αυτόματη μετάδοση. Ο χρόνος θα δείξει…

 

 

Cyclone RC700 - Τετρακύλινδρο Supersport μοντέλο

Με κινητήρα που βασίζεται σε εκίνον του Honda CB650R και μονόμπρατσο ψαλίδι… αν θες
Cyclone RC 700 R
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Η Zonsen παρουσίασε, μέσω της θυγατρικής Cyclone, ένα νέο supersport μοντέλο εξοπλισμένο με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, πλούσιο εξοπλισμό και μονόμπρατσο ψαλίδι ως προαιρετική επιλογή, που χαρίζει πόντους στη σπορ εμφάνιση.

Μετά την είσοδο της σε άλλες κατηγορίες, όπως αυτή των σπορ γυμνών, των cruiser και των adventure μοτοσυκλετών, η Cyclone, είχε δώσει το παρών και στα μικρά Supersport μοντέλα με το Cyclone RC 401 R, ενώ τώρα παρουσιάζει τον μεγάλο αδελφό στα 700 κυβικά. To RC700 ακολουθεί την παραδοσιακή για την κατηγορία τετρακύλινδρη εν σειρά συνταγή, ξεφεύγοντας από την συνήθη δικύλινδρη εν σειρά διάταξη που συναντάμε στα μοντέλα της. Ξεφεύγει ταυτόχρονα από την σύγχρονη τάση που θέλει τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα γενικότερα να έχουν δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Ο υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του RC 700 βασίζεται σε αυτόν των 648 κυβικών της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει τα CB650R και CBR650R. Αυτό που έκανε η Cyclone ήταν να αυξήσει την διαδρομή του από τα 46 στα 47,8 χιλιοστά, χρησιμοποιώντας έναν νέο στρόφαλο, με την διάμετρο των εμβόλων να παραμένει στα 67 χιλιοστά – έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια να μεγαλώσει. Το αποτέλεσμα είναι να ανέβει στα 674, με την απόδοσή του να μην ανακοινώνεται. Αναμένεται βέβαια να μην ξεφεύγει πολύ από τους 95 ίππους και τα 6,42 κιλά ροπής, που έρχονται από τα 648 κυβικά του Big H, πλησιάζοντας πιο κοντά στο όριο των 100 ίππων.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Το πλαίσιο μοιάζει και αυτό να έρχεται από την Honda, χωρίς να ανακοινώνεται αν είναι από ατσάλι ή από αλουμίνιο. Αν και στην παρουσίασή του, το βλέπουμε με συμβατικό αλουμινένιο ψαλίδι, οι εικόνες δείχνουν και μία διαφορετική έκδοση, η οποία εξοπλίζεται με μονόμπρατσο. Κρίνοντας από τη συνήθη τακτική των Κινέζων κατασκευαστών, μάλλον μιλάμε για δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Στις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά έχουμε ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν είναι ρυθμιζόμενα ή όχι. Στον τομέα της πέδησης συναντάμε δύο δίσκους με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά και έναν ακόμα πίσω.

Εμφανισιακά το RC700 είναι επιθετικό, με μπόλικες γωνίες στο φαίρινγκ του, ενώ ακολουθεί τη μόδα της εποχής μας, έχοντας πάνω του αεροδυναμικά βοηθήματα. Μπροστά και πάνω από τον διπλό LED προβολέα βρίσκουμε δύο ανοίγματα, τα οποία χρησιμεύουν πιθανότατα ως εισαγωγές αέρα. Κοιτάζοντας όμως από το πλάι το νέο μοντέλο, βλέπουμε ότι η εργονομία της θέσης οδήγησης θυμίζει περισσότερο sport touring μοντέλο, παρά supersport. Τα clip-on μοιάζει να είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα, με τα μαρσπιέ σε φυσιολογική γωνία για τα πόδια και όχι πίσω και ψηλά.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ούτε και το ύψος της σέλας. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι το βάρος, το οποίο φτάνει τα 208 γεμάτα κιλά. Αν μιλάμε για μεσαίου κυβισμού supersport μοτοσυκλέτα, τότε το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Για την ώρα, το RC700 απευθύνεται στην εσωτερική αγορά, με την Zonsen να μην έχει τολμήσει ακόμα το μεγάλο βήμα να έρθει στην Ευρώπη, παρά τη συνεργασία της με την Piaggio.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!
Ετικέτες