Και η Indian στο "χορό" των radar!

Κατέθεσε πατέντες για την συγκεκριμένη τεχνολογία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

2/7/2021

Τα ραντάρ αποτελούν το νέο "ρεύμα" αυτή τη στιγμή στην τεχνολογία των μοτοσυκλετών, με τις Ducati, BMW και KTM να έχουν ήδη εφοδιάσει μοντέλα τους με αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα. Το επόμενο βήμα είναι τα αντίστοιχα συστήματα με χαμηλότερο κόστος και συνδυασμό περισσότερων αισθητήρων και καμερών, όπως αυτό ακριβώς πάνω στο οποίο δουλεύει η Indian.

Η εταιρεία έχει καταθέσει πατέντες για ένα πακέτο αισθητήρων, οι οποίοι όχι μόνο δίνουν τη δυνατότητα για την ύπαρξη του adaptive cruise control, αλλά και να παρακολουθεί την κίνηση γύρω από την μοτοσυκλέτα προειδοποιώντας για επερχόμενους κινδύνους.

Όπως είπαμε, έχουμε ξαναδεί παρόμοια συστήματα στο Multistrada V4S, στο R1250RT και στο 1290 Super Adventure S, αλλά εκεί που διαφέρει το σύστημα της Indian είναι στον πολύ μεγαλύτερο αριθμό αισθητήρων και στην έμφαση που έχει δοθεί κυρίως στις κάμερες του πίσω μέρους. Οι πατέντες δείχνουν πέντε θέσεις για τις κάμερες, με τις δύο να είναι κάτω από τους καθρέφτες οι οποίες κοιτούν προς τα πίσω και στο πλάι, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της περιοχής που αντανακλάται στους καθρέφτες. Άλλες δύο κάμερες είναι τοποθετημένες πίσω από τις βαλίτσες με ευρυγώνιους φακούς, ενώ μία κάμερα είναι τοποθετημένη κοντά στο πίσω φωτιστικό σώμα.

Επιπλέον, η Indian έχει προβλέψει και δύο ραντάρ που σκανάρουν την περιοχή πίσω και πλάι από τη μοτοσυκλέτα. Το ερώτημα είναι γιατί κάμερες και ραντάρ; Η απάντηση είναι ότι τα ραντάρ αντιλαμβάνονται την θέση και την κίνηση των άλλων οχημάτων σε σχέση με την μοτοσυκλέτα, ενώ οι κάμερες μεταφέρουν την εικόνα στον αναβάτη μέσω της οθόνης των οργάνων.

Η ιδέα είναι να προειδοποιείται ο οδηγός για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις πίσω του, τόσο με εικόνα όσο και με προειδοποιητικές λυχνίες ώστε να αντιλαμβάνεται από πού έρχεται ο κίνδυνος. Μαζί μ' αυτό θα είναι τοποθετημένες και τέσσερις συσκευές δόνησης στα πλαϊνά τμήματα της μοτοσυκλέτας, μπροστά και πίσω που θα ελέγχονται από έναν μικρό υπολογιστή. Ανάλογα με τις ενδείξεις θα ενεργοποιείται η αντίστοιχη συσκευή, για να ξέρει ο αναβάτης σε ποια κατεύθυνση να εστιάσει την προσοχή του.

Όσο και να σε προειδοποιούν όμως τα συστήματα για τον επερχόμενο κίνδυνο, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, όταν για παράδειγμα είσαι ακινητοποιημένος στην κίνηση. Και γι' αυτή την περίπτωση όμως έχει πρόβλεψη το σύστημα της Indian, καθώς αν αναγνωρίσει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, απλώς θα βάλει σε λειτουργία τα αλάρμ για να δώσει προσοχή ο οδηγός του οχήματος που ακολουθεί. Αν πλησιάζει όμως με μεγαλύτερη ταχύτητα και έρχεται πιο κοντά, το σύστημα θα ενεργοποιήσει το φως του φρένου και την κόρνα.

Επιπλέον, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Indian επιτρέπει την αναγνώριση του οχήματος που βρίσκεται μπροστά σου ώστε να ρυθμίσει ανάλογα την απόσταση στο adaptive cruise control, ενώ οι προειδοποιήσεις απόστασης από τα ραντάρ δεν προϋποθέτουν τη λειτουργία του cruise control.

Στις πατέντες φαίνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε μια μεγάλη γκάμα μοντέλων της εταιρείας κι όχι μόνο στα μεγάλα tourers, σε συνδυασμό με μια απλή LCD οθόνη που θα προβάλει μηνύματα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που φαίνεται στις πατέντες, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά στα έγγραφα, είναι ότι η μοτοσυκλέτα που απεικονίζεται δεν έχει λεβιέ για τον συμπλέκτη, γεγονός που ίσως να υπονοεί ότι η Indian εργάζεται πάνω σε ημι-αυτόματη μετάδοση. Ο χρόνος θα δείξει…

 

 

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες