Μεγαλύτερο Yamaha TMAX για το 2020

Ανεβαίνει ο κυβισμός στα 562cc
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

24/9/2019

Ο γενάρχης των mega scooter, το Yamaha TMAX κλείνει του χρόνου μια εικοσαετία ζωής και σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερη ημερομηνία ορόσημο για να παρουσιαστεί η καινούργια έκδοση με αυξημένο κυβισμό στα 562 κυβικά εκατοστά. Η κωδική του ονομασία θα είναι XP560 TMAX και είναι κάτι που η Yamaha προσπαθεί να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό. Παρ' όλα αυτά διέρρευσαν κάποια έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή του, όπως και κάποια από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά (Σημείωση: το μοντέλο της φωτογραφίας είναι η υφιστάμενη έκδοση του 2019).

Το νέο μοντέλο θα βγαίνει κι αυτό σε δύο εκδόσεις, την στάνταρ και την DX που θα είναι πιο πλούσια εξοπλισμένη. Οι αλλαγές στο πλαίσιο και το κοστούμι δεν αναμένονται να είναι θεαματικές, αφού οι διαστάσεις με το μεταξόνιο των 1.575mm, το συνολικό πλάτος των 765mm και το μήκος των 2.200mm, παραμένουν ακριβώς ίδιες.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τον κινητήρα που αποτελεί και τον πυρήνα των αλλαγών. Πληρώντας τις προδιαγραφές Euro5, θα είναι ο δεύτερος κινητήρας στην ιστορία των TMAX που σηματοδοτεί μια αύξηση χωρητικότητας. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του πρώτου ΤΜΑΧ που παρουσιάστηκε το 2000 ήταν 499cc. Το 2012 ο κυβισμός αυξήθηκε στα 530cc, διατηρώντας την ίδια διαδρομή στροφάλου (73mm) με μεγαλύτερη όμως διάμετρο εμβόλου (από 66 σε 68mm). Τώρα η χωρητικότητα αυξάνεται στα 562cc, προφανώς με τον ίδιο τρόπο, καθώς η αύξηση της διαμέτρου στα 70mm με την ίδια διαδρομή, μας δίνει τον κυβισμό που θα ανακοινώσει η Yamaha. Ο κινητήρας γίνεται δηλαδή λιγότερο υποτετράγωνος, κάτι που θα συνεπάγεται βελτίωση της ευστροφίας και ενδεχομένως αύξηση του ορίου των στροφών. Επίσης να σημειώσουμε ότι ήδη κυκλοφορούν στην αγορά after market κιτ για το ΤΜΑΧ, που με αυτές τις διαστάσεις δίνουν ακριβώς αυτή την χωρητικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση του κυβισμού θα επιφέρει και μια μικρή αύξηση της απόδοσης, με την ιπποδύναμη να φτάνει τους 47 ίππους στις 7.500 στροφές (από 45,3hp στις 6.750 στροφές). Αυτό φαίνεται πως γίνεται για δύο λόγους: Αφενός οι περιορισμοί των Euro5 δεν επιτρέπουν δραματική αύξηση της ισχύος και αφετέρου με αυτό το νούμερο η Yamaha διατηρεί το ΤΜΑΧ εντός των ορίων για την κατηγορία Α2 των διπλωμάτων.

Οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι Euro5 προδιαγραφές θα αναγκάσουν την προφανώς την Yamaha και σε αλλαγές που θα αφορούν το σύστημα της εξάτμισης και ίσως έναν μεγαλύτερο καταλύτη, δικαιολογώντας έτσι και την αύξηση του βάρους από τα 213 κιλά στα 218 για την στάνταρ έκδοση και από τα 216 κιλά στα 220 για την έκδοση DX.

Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από την Yamaha, με φωτογραφίες και όλες τις λεπτομέρειες, μιας και είμαστε προ των πυλών των ευρωπαϊκών σαλονιών.

 

Aprilia RSV4 Factory και Tuono V4 Factory SE-09 SBK - Max Biaggi specials

Ειδικές εκδόσεις που γιορτάζουν την πρώτη νίκη της RSV4 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK
RSV4 Factory SE-09
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/4/2024

Στον αμερικάνικο γύρο του MotoGP στο Austin, έκαναν το ντεμπούτο τους δυο ειδικές εκδόσεις της Aprilia, γιορτάζοντας την πρώτη νίκη της εμβληματικής RSV4 του Max Biaggi, στο Brno, νίκη που σηματοδότησε την αρχή για μια θριαμβευτική πορεία που οδήγησε στην κατάκτηση επτά Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων -αναβατών και κατασκευαστών.

Ήταν 26 Ιουλίου 2009 όταν ο Max Biaggi, στην πίστα του Brno, πήρε την πρώτη νίκη της Aprilia RSV4 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Αυτό θα ήταν το πρώτο επεισόδιο της ένδοξης πορείας της RSV4, σε μια από τις πιο νικηφόρες ιστορίες που έχει γράψει ποτέ ένα μοντέλο στο σημαντικότερο πρωτάθλημα μοτοσυκλετών παραγωγής στον κόσμο, με μια εξαιρετική συλλογή από επτά παγκόσμιους τίτλους (3 αναβάτη και 4 κατασκευαστή), 44 νίκες και 102 βάθρα.

RSV4 Factory SE-09

Τώρα, η Aprilia γιορτάζει αυτή την ιστορική ημέρα για τη μάρκα, επαναφέροντας το εμβληματικό χρώμα που συμβολίζει το θεαματικό ντεμπούτο της RSV4 σε 2 σπέσιαλ εκδόσεις: τη superbike RSV4 Factory και τη hypernaked Tuono V4 Factory. Πέρα από τον σπέσιαλ χρωματισμό, στη συγκεκριμένη ειδική έκδοση, η RSV4 Factory και η Tuono V4 Factory διατίθενται με αεραγωγούς μπροστινών φρένων από ανθρακονήματα και με μπροστινό φτερό από ανθρακονήματα στον στάνταρ εξοπλισμό. Παράλληλα, έρχονται με αύξοντα αριθμό στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

RSV4 Factory SE-09

Έτσι γεννήθηκε η ειδική αριθμημένη έκδοση SE-09 SBK, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του MotoGP Grand Prix of the Americas στο Austin του Τέξας. Κι ως ευτυχές γεγονός, δίπλα στην παρουσίαση των 2 ειδικών εκδόσεων, είχμα και τον απόλυτο θρίαμβο ης Aprilia, όπου ο Maverick Vinales σημείωσε ένα απίστευτο ρεκόρ γύρου, πήρε την pole position και κέρδισε και τους δυο αγώνες, το Σάββατο και την Κυριακή, καβάλα στην RS-GP24!

Ετικέτες