Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Μικρές μοτοσυκλέτες Harley το 2020!

Με κυβισμούς κάτω των 500cc

Το ότι η Harley Davidson ψάχνεται σε μικρότερους κυβισμούς δεν είναι κάτι καινούργιο. Ουσιαστικά, είναι άλλο ένα εργοστάσιο που θέλει να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες συνάπτουν συνεργασίες με ινδικά εργοστάσια, προκειμένου να κατασκευάσουν μικρότερες μοτοσυκλέτες για τις ασιατικές αγορές. Μάλιστα, πέρσι είχε ανακοινώσει ότι αναζητούσε συνεργασίες για την εξέλιξη μικρών Harley που θα κυκλοφορούσαν στην ινδική αγορά. Παρ' ότι αυτή η αναζήτηση δεν έχει καρποφορήσει ακόμη, η Harley Davidson προχωρά κανονικά τα σχέδιά της για την δημιουργία μοτοσυκλετών μικρού κυβισμού.
Μέχρι στιγμή, λοιπόν, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια επίσημη συνεργασία, αλλά από την άλλη μεριά η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσημα πως είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει ένα μοντέλο κάτω από τα 500 κυβικά μέσα στο 2020. Ο τύπος στην Ινδία πιθανολογεί πως με δεδομένο ότι η Harley κατασκευάζει και πουλάει ήδη το Street 750 στην ινδική αγορά, υπάρχει σοβαρή περίπτωση το νέο μοντέλο να χρησιμοποιήσει αυτή την πλατφόρμα, μιας και το εργοστάσιο στην Bawal (στην επαρχία της Haryana) διαθέτει τα αρχικά σχέδια (blueprints) αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Προφανώς θα έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη cruiser (για την Harley Davidson μιλάμε…), με μια θεωρητική τιμή κοντά στα 4.000 ευρώ.
Η δημιουργία μια τέτοιας γκάμας, έστω και για την ασιατική αγορά μόνο, συνεπάγεται πολλά πράγματα. Κατ' αρχήν αποτελεί άλλο ένα ορόσημο που σηματοδοτεί την στροφή της Harley σε νέες κατευθύνσεις, διαφορετικές από αυτές που επιτάσσει η παράδοσή της εδώ και έναν αιώνα σχεδόν, μαθαίνοντας από την συμπεριφορά των αναδυόμενων αγορών. Επιπλέον, αυτές οι μικρές μοτοσυκλέτες είναι πολύ πιθανόν να βρουν το δρόμο τους και σε άλλες αγορές –όπως για παράδειγμα την ευρωπαϊκή- ώστε να εισχωρήσει η Harley και σε ένα πιο νεανικό και ευρύτερο κοινό. Μπορεί η Ινδία να απέχει πολύ από την Ευρώπη, αλλά λόγω μεγέθους και απήχησης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεάσει και τις δικές μας αγορές. Ο χρόνος θα δείξει…