Παράθυρο κανονισμού: Τα περισσότερα νόμιμα άλογα με δίπλωμα Α2 και Α1!

Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα 70 άλογα και δίπλωμα Α2 και 59 άλογα με δίπλωμα Α1!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/12/2021

Μπορεί ο τίτλος του άρθρου να έκανε τα μάτια σας να γουρλώσουν, μπορεί να νομίζετε ότι ήρθε νωρίτερα η Πρωταπριλιά, μπορεί να θεωρείτε ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αλλά τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Είναι απόλυτα αληθές και αυτό είναι που ορίζει ο νόμος.

Εδώ βέβαια οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες διευκρινήσεις για κάτι που ναι μεν φαίνεται παράλογο, αλλά δεν είναι παράνομο. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και ουσιαστικά "εκμεταλλεύεται" την διατύπωση του νόμου, αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές πάνω στις οποίες βασίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, το όλο ζήτημα βασίζεται στην οδηγία Νο 85 της UNECE (United Nations Economic Commission for Europe, δηλαδή η οικονομική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη), η οποία καθορίζει ποια θεωρείται ως μέγιστη και ποια ως στιγμιαία ισχύς για τους κινητήρες εσωτερικής καύσεως και για τους ηλεκτρικούς κινητήρες, αλλά και ποια είναι αυτή στην οποία βασίζονται για να δώσουν τις εγκρίσεις τύπου με τις οποίες κατατάσσονται στις ανάλογες κατηγορίες διπλωμάτων.

Βάσει λοιπόν της οδηγίας Νο 85, η ισχύς που καθορίζει σε ποια κατηγορία διπλωμάτων εντάσσονται οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες είναι η "nominal" ισχύς, με άλλα λόγια η ονομαστική δύναμη που παράγει ο ηλεκτροκινητήρας. Αυτή καθορίζεται ως η συνεχόμενη ισχύς και όχι η στιγμιαία. Και κάπου εδώ βρίσκεται το "παραθυράκι" που δημιουργεί το παράδοξο –αλλά καθ' όλα νόμιμο- φαινόμενο που περιγράφει και ο τίτλος. Η συνεχόμενη ισχύς, λοιπόν, βάσει της οδηγίας για τους ηλεκτροκινητήρες, είναι αυτή που παράγεται για πάνω από μισή ώρα με τέρμα ανοιχτό γκάζι. Οτιδήποτε κάτω από αυτό το χρονικό όριο, θεωρείται ως στιγμιαία ισχύς.

Τι γίνεται λοιπόν στην πράξη; Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα μιας και αυτές τις μέρες έχουμε στα χέρια μας μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της Zero, το DSR, για δοκιμή. Για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα το εργοστάσιο ανακοινώνει ισχύ 70 ίππων, η οποία –όπως θα διαβάσετε και στην δοκιμή όταν δημοσιευθεί στο MOTO- δεν απέχει και πολύ από την ισχύ που μετρήθηκε στον τροχό. Αυτή όμως η ιπποδύναμη έχει ρυθμιστεί από το εργοστάσιο να παράγεται για κάτι λιγότερο από μισή ώρα, καθώς μετά από αυτό το διάστημα το λογισμικό που διαχειρίζεται την απόδοση κόβει την ιπποδύναμη και την ρίχνει κάτω από τους 47 ίππους, καθιστώντας την νόμιμη για τα πλαίσια της κατηγορίας Α2 των διπλωμάτων!

Το αντίστοιχο συμβαίνει και με τους μικρότερους ηλεκτροκινητήρες της Zero που έχουν "στιγμιαία" απόδοση 59 ίππων (!) αλλά εμπίπτουν βάσει της οδηγίας, στην κατηγορία Α1 των διπλωμάτων, αφού μετά από μισή ώρα η ιπποδύναμη περιορίζεται στους 15 ίππους.

Εδώ δημιουργείται εύλογα, βέβαια, ένας προβληματισμός κυρίως για την τελευταία κατηγορία, γιατί στην περίπτωση των Α2 διπλωμάτων η στιγμιαία ισχύς δεν απέχει δραματικά από την ιπποδύναμη που ορίζει η κατηγορία και σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό δέλεαρ για όσους αναβάτες έχουν δίπλωμα Α2, αλλά θα μπορούν να οδηγούν μια δυνατότερη και με καλύτερες επιδόσεις μοτοσυκλέτα σε σχέση με τις επιλογές τους για μοτοσυκλέτες με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Στην περίπτωση όμως των Α1, σκεφτείτε ότι ένας νέος σε εμπειρία αναβάτης θα έχει την δυνατότητα να οδηγήσει μια μοτοσυκλέτα 59 ίππων ουσιαστικά, η οποία παράγει την δύναμη και την ροπή της από μηδέν στροφές. Σίγουρα το λογισμικό που αναλαμβάνει την κατανομή της ισχύος και όλο το ηλεκτρονικό πακέτο που συνοδεύει τις μοτοσυκλέτες έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την φιλικότητα και την χρηστικότητα, έτσι ώστε να είναι χρησιμοποιήσιμη η δύναμη κάτω από όλες τις συνθήκες, αλλά δεν παύει να είναι ένα σημείο προβληματισμού, ειδικά αν βάλουμε και στην εξίσωση τους κατόχους διπλωμάτων κατηγορίας Β (Ι.Χ. αυτοκινήτων δηλαδή) που μετά την εξίσωση των διπλωμάτων θα μπορούν πρακτικά να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις μοτοσυκλέτες.

Αν και είναι απόλυτα ξεκάθαρο από την αρχή, να τονίσουμε ακόμη μία φορά όμως, πως αυτό το παραθυράκι δεν ισχύει μόνο για την Zero, αλλά για όλες τις εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και είναι κάτι που από την μία καταγγέλλουν οι κατασκευαστές κινητήρων εσωτερικής καύσης ως αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ από την άλλη βρίσκει φιλικά προσκείμενους εκείνους τους αναβάτες που θέλουν να κερδίσουν σε επιδόσεις.

Η Zero είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς έχει τις επιδόσεις μιας μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσεως και από την άλλη εμπίπτει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία που περιγράφει η οδηγία. Περισσότερες όμως λεπτομέρειες για τις επιδόσεις της Zero DSR και την συμπεριφορά της, θα μπορέσετε να διαβάσετε σε επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ, στην πλήρη και αναλυτική δοκιμή της.

Husqvarna FC 250/450 Factory Edition 2025 - Οι "εργοστασιακές" εκδόσεις των ΜΧ [Video]

Με τα γραφικά των εργοστασιακών και κορυφαία περιφερειακά
Husqvarna FC 250 Factory Edition και FC 450 Factory Edition 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/12/2024

Το συνθετικό "Factory" ως μέρος του ονόματός τους φέρουν οι νέες εκδόσεις των FC 250 και FC 450 που παρουσίασε η Husqvarna.

Factory Edition λοιπόν και για τις δύο motocross μοτοσυκλέτες της Husqvarna που παρουσιάστηκαν μετά από τις αντίστοιχες για των KTM SX-F.

Οι διαφορές έναντι της στάνταρ έκδοσης να ξεκινούν από τα γραφικά που είναι ίδια με εκείνα που χρησιμοποιεί στις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της η Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing, η οποία ετοιμάζεται για να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperMotocross (SMX). 

Στο κιτ περιλαμβάνεται και ο αριθμός #27 για την FC 450 για εκείνους που θέλουν να την φέρουν πιο κοντά εμφανισιακά σε εκείνη του εργοστασιακού Malcolm Stewart, ενώ για την FC 250 Factory Edition περιλαμβάνεται ο αριθμός #1 του RJ Hampshire 

Οι δύο MX μοτοσυκλέτες έρχονται φορτωμένες με καλούδια με πρώτη και καλύτερη την ηλεκτρονική μονάδα CUO (Connectivity Unit Offroad) που συνδυάζεται με αισθητήρα GPS που έχει τοποθετηθεί στο εμπρός φτερό. 

Η μονάδα CUO επιτρέπει τη σύνδεση με smarthphone με τη χρήση της εφαρμογής Ride Husqvarna Motorcycles και δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή χαρτογραφήσεων στον κινητήρα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε πίστα. Ο αναβάτης μπορεί να σώσει τις προτιμήσεις του όπως και τις εξατομικευμένες επιλογές που έχει κάνει και σχετίζονται με τη λειτουργία του φρένου του κινητήρα, του traction control του launch control και την ευαισθησία του quickshifter.

Αξιοποιώντας τον αισθητήρα GPS το σύστημα δίνει τη δυνατότητα καταγραφής του γυρολόγιου του αναβάτη και η εφαρμογή παρουσιάζει και τις ιδανικές γραμμές για κάθε πίστα ώστε να μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους του. Η εφαρμογή προσφέρει και προτάσεις για τη ρύθμιση των αναρτήσεων της WP με τις μοτοσυκλέτες να φέρουν το πολυρυθμιζόμενο ανεστραμμένο προύνι WP XACT των 48 χλστ., ενώ και το αμορτισέρ είναι της ίδιας σειράς και αξιοποιεί βελτιστοποιημένο μοχλικό.

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται επίσης, μεταξύ άλλων, εργοστασιακές CNC πλάκες πιρουνιού με δυνατότητα ρύθμισης offset, εργοστασιακοί τροχοί με στεφάνες EXCEL Takasago και CNC κέντρα, τελικό FMF Racing, Dunlop GEOMAX MX34 ελαστικά, εργοστασιακά προστατευτικά για το πλαίσιο, ανθρακονημάτινη ποδιά, γκριπ της ODI, τιμόνι ProTaper κ.α. 

Οι Husqvarna FC 250 και FC 450 Factory Edition θα είναι διαθέσιμες στο κοινό στις αρχές του 2025.