Πατέντες ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων της BMW!

Η τρίτη πρόταση που βλέπουμε στα χαρτιά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/9/2020

Μετά τις Honda και Aprilia, οι οποίες είχαν καταθέσει πατέντες για ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, έρχεται τώρα και η BMW για να "μπει στον χορό" της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Η BMW κατοχύρωσε πρόσφατα πατέντες στην Γερμανία, που δείχνουν ότι εξελίσσει ένα δικό της αντίστοιχο σύστημα.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα θα αποτελέσουν το νέο τεχνολογικό trend στο κυνήγι των επιδόσεων. Αποτελούν άλλωστε και το επόμενο λογικό βήμα εξέλιξης, καθώς τα σταθερά αεροδυναμικά βοηθήματα έχουν αρχίσει να γίνονται κοινός τόπος σε όλο και περισσότερες μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων. Μάλιστα, οι πρόσφατες αλλαγές στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος superbikes, επιτρέπουν πλέον τα κινούμενα μέρη στα φαίρινγκ των μοτοσυκλετών, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για τους κατασκευαστές ώστε να εφαρμόσουν στην πράξη όλα αυτά που ήταν μέχρι τώρα στα χαρτιά.

H διαφορά με τις πατέντες των Γερμανών σε σύγκριση με της Honda, είναι πως ενώ οι Ιάπωνες έδειχναν ξεκάθαρα την εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε ένα Fireblade, η BMW κατοχύρωσε ένα πιο αφηρημένο σχέδιο μοτοσυκλέτας, στο οποίο όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι τοποθετημένα τόσο στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ, όσο και πίσω, μαζί με ένα σετ βοηθημάτων στο πιρούνι. Σε αντίθεση με την πατέντα της Honda, που κλείνει τα αεροδυναμικά φτερά όταν δεν χρειάζονται, τα αντίστοιχα της BMW ελέγχονται διαρκώς από ένα on-board πρόγραμμα και προσαρμόζουν την θέση του ανάλογα με την θέση του γκαζιού, τα φρένα και την γωνία κλίσης.

Ποιο θα είναι το όφελος στην πράξη από αυτό το σύστημα μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά από την στιγμή που τέτοια αεροδυναμικά βοηθήματα δημιουργούν κάθετες δυνάμεις που βοηθούν τόσο στην επιτάχυνση όσο και στο φρενάρισμα, οι μηχανολόγοι προφανώς θα μπορέσουν να εστιάσουν στην αύξηση της ιπποδύναμης χωρίς να επηρεάζεται δραματικά η συμπεριφορά και η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Κατ' επέκταση, είναι λογικό να περιμένουμε μια δυνατότερη και ταχύτερη S1000RR, μια μοτοσυκλέτα που παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις της στο δρόμο, δεν τα κατάφερε εξίσου καλά και στο αγωνιστικό κομμάτι, απέναντι στα ταχύτερα Ducati και Honda. Αν ανοίξουμε λίγο παραπάνω τον συλλογισμό μας, δεν αποκλείεται αυτά τα νέα, ενεργά, αεροδυναμικά βοηθήματα να αποτελούν μέρος του εξοπλισμού του πολυαναμενόμενου MS1000RR, της μοτοσυκλέτας που κυκλοφορεί ακόμη μόνο ως φήμη από πέρσι που ο τομέας M Power της BMW συνδέθηκε και με την BMW Motorrad.

 

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες