Νέα εποχή για την Peugeot Motocycles - Μετασχηματίζεται σε όμιλο

Kisbee και Django γίνονται μάρκες - Στον όμιλο και η BSA της Mahindra
motomag Η Peugeot Motocycles στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/1/2025

Η γερμανική επενδυτική Mutares που ελέγχει την Peugeot Motocycles και η συνιδιοκτήτρια Mahindra μετασχηματίζουν την εταιρεία σε όμιλο προσθέτοντας σε αυτόν την BSA Motorcycles που ανήκει στους Ινδούς.

Τελικά η Mahindra όχι μόνο θα κρατήσει το μερίδιό της στην Peugeot Motocycles αλλά θα επενδύσει περαιτέρω στην εταιρεία που "παρέδωσε" επί της ουσίας στην επενδυτική Mutares πριν από δύο περίπου χρόνια όταν της μεταβίβασε το 50% των μετοχών της Peugeot Motorcycles αλλά και τον έλεγχο.

Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση η Peugeot Motocycles θα μετατραπεί σε όμιλο εταιρειών, εντός και εκτός εισαγωγικών, με τα ονόματα Kisbee ("by Peugeot Motocycles") και Django ("by Peugeot Motocycles") να γίνονται ξεχωριστές μάρκες, στα χνάρια που έχει χαράξει το Piaggio Group με τα Vespa και Scarabeo. 

Ως Kisbee θα προσφέρονται προσιτά σκούτερ για αστική μετακίνηση, ενώ το όνομα Django θα χρησιμοποιηθεί για μοντέλα ρετρό αισθητικής, όπως και η πρώτη γενιά του σύγχρονου Django.

Το όνομα της Peugeot θα χρησιμοποιείται σε πιο hi-end δίτροχα τα οποία αναμένεται να ενσωματώνουν μοντέρνο design και καινοτομίες και αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν θα δούμε και μοτοσυκλέτες μεγαλύτερης χωρητικότητας από τα 300 κ.εκ. του μεγαλύτερου PM-01.

Το σίγουρο είναι ότι το κομμάτι των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών πηγαίνει στη γαλλική DAB Motors που εξαγοράστηκε από την Peugeot το καλοκαίρι του 2023, ενώ η BSA θα αντιπροσωπεύει τον όμιλο στην κατηγορία των ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλετών.

Η Peugeot Motocycles εξακολουθεί να διατηρεί σχεδιαστικούς δεσμούς με τον ομώνυμο κατασκευαστή αυτοκινήτου, κάτι που είχε θέσει ως προϋπόθεση η μητρική τότε Peugeot στην Mahindra and Mahindra, όταν της πούλησε τον τομέα μοτοσυκλέτας.

Το σλόγκαν του νεοσύστατου Peugeot Motocycles Groupe είναι το "An ambition for every road", ήτοι "Μια φιλοδοξία για κάθε δρόμο".

Ανησυχία στην Ιταλία για νοθευμένη βενζίνη - Κλιμάκωση λόγω συνεχών αυξήσεων των τιμών

Οι ενώσεις καταναλωτών ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων
Fuel Pumps
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

7/8/2026

Έρευνα ιταλικού πρακτορείου φέρνει στο προσκήνιο ένα φαινόμενο που φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα συνεργεία της χώρας: την παρουσία νερού και άλλων ουσιών στη βενζίνη, με αποτέλεσμα αυξημένες βλάβες σε αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και scooter.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μηχανικών, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί αισθητά τα οχήματα που φτάνουν στα συνεργεία μετά από ανεφοδιασμό, παρουσιάζοντας δυσκολία εκκίνησης ή ακόμη και πλήρη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα.

Ο Giancarlo Lanza, ιδιοκτήτης συνεργείου στη Ρώμη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε 50 χρόνια εργασίας δεν είχε συναντήσει τόσα περιστατικά με παρουσία νερού σε βενζίνη όσο τους τελευταίους έξι μήνες. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα δίκυκλα, με τον μηχανικό Roberto Federici να αναφέρει πως οι σύγχρονες μοτοσυκλέτες και τα scooter επηρεάζονται ιδιαίτερα λόγω των πιο ευαίσθητων συστημάτων ψεκασμού.

Οι αιτίες του προβλήματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Τιποτα δεν μπορει να αποκλειστεί καθώς θεωρητικά το νερό μπορεί να προέρχεται από εισροές στις δεξαμενές των πρατηρίων, προβλήματα κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά των καυσίμων, συμπύκνωση υδρατμών ή άλλες μορφές επιμόλυνσης κατά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι μηχανικοί αναφέρουν επίσης την παρουσία λάσπης, λεπτής σκόνης ή άμμου μέσα στα καύσιμα.

Άλλο συνεργείο που συμμετείχε στην έρευνα εκτιμά ότι τα σχετικά περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25-30% σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για εκτεταμένο πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο ή για συγκέντρωση περιστατικών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η μολυσμένη βενζίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην αντλία καυσίμου, στα μπεκ ψεκασμού και σε άλλα εξαρτήματα του συστήματος τροφοδοσίας. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους αντιμετωπίσουν πρόβλημα αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό να διατηρήσουν την απόδειξη του πρατηρίου και, εφόσον είναι δυνατόν, δείγμα του καυσίμου, ώστε να διευκολυνθεί η διερεύνηση και τυχόν διεκδίκηση αποζημίωσης (πράγμα μάλλον αισιόδοξο).

Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, καταναλωτικές οργανώσεις στην Ιταλία ζήτησαν αυστηρότερους και συχνότερους ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων, επισημαίνοντας ότι πέρα από το οικονομικό κόστος, μια ξαφνική αρρυθμία, απώλεια ισχύος ή ακόμα και το σβήσιμο του κινητήρα κατά την οδήγηση μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες με σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών και αναβατών.