Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Πιο κοντά στην υπερτροφοδότηση η Honda!

Ανανέωση των πατεντών μαρτυρούν το τελικό βήμα

Το να προστεθεί υπερτροφοδότηση σε έναν κανονικό κινητήρα, δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα. Οι υπερτροφοδότες, μαζί με τα τούρμπο, αποτελούν μια ευρέως διαδεδομένη λύση στον χώρο των αυτοκινήτων, για παραγωγή περισσότερης δύναμης από μικρότερους και πιο αποδοτικούς, από πλευράς κατανάλωσης, κινητήρες. Στις μοτοσυκλέτες από την άλλη δεν αποτελεί ακόμη "κοινό τόπο", μιας και μέχρι στιγμής μόνο η Kawasaki διαθέτει μοτοσυκλέτες με υπετροφοδότηση στην παραγωγή, με τα H2/R και ZH2. Παρόλα αυτά, κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους σχέδια ή κυκλοφορούν φήμες και εικασίες για προσπάθειες άλλων εργοστασίων που εξελίσσουν δικούς τους κινητήρες με αντίστοιχες τεχνολογίες, όπως η Suzuki και η Honda, αλλά μέχρι στιγμής, δεν είχε υπάρξει κάποια απτή επιβεβαίωση.

Αυτό όμως φαίνεται πως θα αλλάξει πολύ σύντομα. Ήδη εδώ και μερικά χρόνια, κυκλοφόρησαν κάποιες πατέντες της Honda για έναν κινητήρα με υπερτροφοδότηση, κάνοντας πολλούς να μιλούν για έναν σοβαρό ανταγωνισμό απέναντι στα Η2 της Kawasaki. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξε κάποια σχετική ενημέρωση, αλλά τώρα η Honda "ρίχνει λάδι στη φωτιά", ανανεώνοντας ουσιαστικά τις πατέντες της για έναν V-2 supercharged κινητήρα. Κι αν βιαστούν κάποιοι για να μιλήσουν για ένα ακόμη στοιχείο που απλώς αναζωπυρώνει την προσμονή, τα καλά νέα είναι πως στα σχέδια η μοτοσυκλέτα και ο σχεδιασμός της δείχνουν πως βρίσκεται σε ολοκληρωμένο στάδιο.

Το ερώτημα που δημιουργείται όμως, είναι τι ακριβώς περιμένει η Honda για να προχωρήσει στην παραγωγή; Τα σκίτσα μαρτυρούν μια μοτοσυκλέτα που δανείζεται στοιχεία από την οικογένεια Neo-Sports Café των CB, με… ολίγη από Ducati Monster παλαιότερης γενιάς! Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα δεν μοιάζει με κανένα άλλο υφιστάμενο μοντέλο της Honda και προφανώς μιλάμε για μια νέα προσθήκη στην κατηγορία των naked.

Την μερίδα του λέοντος της προσοχής, σαφώς και την προσελκύει ο V-2 κινητήρας με τον υπερτροφοδότη και τον άμεσο ψεκασμό, ο οποίος περιγράφεται από το κείμενο που συνοδεύει τις πατέντες ως "κινητήρας εσωτερικής καύσης με υπερτροφοδότηση για δίκυκλο όχημα, του οποίου η διάταξη των κυλίνδρων είναι V, με έναν μπροστινό κι έναν πίσω κυλίνδρο, που διαθέτουν μονάδα ηλεκτρονικής διαχείρισης του γκαζιού (TBW)". Η πατέντα κατατέθηκε το 2017 και δημοσιεύθηκε η ανανέωσή της πριν από λίγες μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε ακόμη πιο κοντά τουλάχιστον σε ένα concept ή πρωτότυπο μοντέλο.

 

 

Tags: