Πλήρης γκάμα ηλεκτρικών ΚΤΜ το 2022

Σε συνεργασία με την Bajaj
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/9/2019

Μόλις πριν από λίγες μέρες, η ΚΤΜ αποκάλυψε ότι εξελίσσει μια ολόκληρη γκάμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, σε συνεργασία με την Bajaj, η οποία θα βγει στις αγορές το 2022. Μετά από μία ολόκληρη δεκαετία που η συνεργασία των δύο εταίρων (η Bajaj κατέχει το 49% της ΚΤΜ) είχε παραμείνει σε οικονομικό επίπεδο τα δύο εργοστάσια συμφώνησαν στην ανταλλαγή τεχνολογίας και την από κοινού εξέλιξη των μοντέλων που διαθέτουν στην γκάμα τους.
Το ινδικό οικονομικό περιοδικό Moneycontrol, είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούνιο ένα αφιέρωμα στα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα που προετοιμάζει η Bajaj, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι αυτή η νέα σειρά ηλεκτρικών μοτοσυκλετών θα είναι στοχευμένη στις επιδόσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλατφόρμα που θα υποστηρίζει μια σειρά προϊόντων, από ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι ποδήλατα, που θα κυκλοφορήσουν τόσο ως ΚΤΜ όσο και ως Bajaj.


Η συμφωνία προβλέπει ότι η Bajaj θα εξελίξει την δική της γκάμα με πιο προσιτές οικονομικά και από πλευράς απόδοσης μοτοσυκλέτες για την ινδική αγορά, ενώ δεν αποκλείεται και η Husqvarna –που ανήκει στην ΚΤΜ- να χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα για δικά της προϊόντα. Όλες όμως οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Bajaj στο Pune.
Η στρατηγική αυτή συμφωνία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ΚΤΜ, καθώς όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές (όπως η Honda, η Yamaha και η BMW) έχουν αρχίσει ήδη να δουλεύουν εντατικά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις αποκτούν τις κατάλληλες υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα. Το μέλλον, λοιπόν, είναι ουσιαστικά προδιαγεγραμμένο προς τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, αλλά από την άλλη η εξέλιξή τους απαιτεί ένα σημαντικά μεγάλο κεφάλαιο από τα εργοστάσια, αλλά και μεγάλες κατασκευαστικές δυνατότητες σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Εκεί ακριβώς έγκειται και το βάρος της συμφωνίας με την Bajaj, η οποία δίνει στους αυστριακούς αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Από την άλλη υπάρχει σημαντικό όφελος και για την Bajaj, αφού η Ινδία έχει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εκπομπών ρύπων και αναμένεται σύντομα να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί.
Η ΚΤΜ πάντως επιμένει ότι η δική της σειρά ηλεκτρικών μοτοσυκλετών του 2022 θα είναι βασισμένη στις επιδόσεις, θέλοντας να διατηρήσει ακόμη και στην ηλεκτρική εποχή το προφίλ μιας ready to race εταιρείας.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες