Royal Enfield - Αποκάλυψη των νέων Bullet την Παρασκευή 1ης Σεπτεμβρίου

Γκάμα τεσσάρων βενζινοκίνητων μοντέλων και της πρώτης ηλεκτρικής Bullet
Royal Enfield
Από το

motomag

28/8/2023

Την 1η Σεπτεμβρίου η Royal Enfield θα παρουσιάσει πέντε νέα μοντέλα Bullet, τα οποία πέρα από τις βενζινοκίνητες εκδόσεις θα περιλαμβάνουν και την πρώτη ηλεκτρική "σφαίρα".

Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν σύμφωνα με το countdown που υπάρχει στο site της ινδικής εταιρείας τα Bullet 350, Bullet 500, Bullet E, Bullet Electra και Bullet Sixty-5. Όσον αφορά στην Bullet 350 αυτή θα βασίζεται στη Royal Enfield Classic 350, χρησιμοποιώντας το ίδιο πλαίσιο αλλά και τον ίδιο αερόψυκτο κινητήρα απόδοσης 20 ίππων ο οποίος επίσης εφοδιάζει τα μοντέλα Hunter 350 και Meteor 350, ενώ το πιθανότερο είναι να δούμε και την Electra να φέρει τον ίδιο κινητήρα. Όσον αφορά στην Bullet 500, εκεί πιθανότατα να δούμε τον κινητήρα του Himalayan στον οποίο θα έχουν προστεθεί κάποια κυβικά ώστε να πλησιάσει το νούμερο των 500 κυβικών εκατοστών -ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι μόλις 411 κυβικών εκατοστών.

Royal Enfield

Η μεγάλη είδηση έρχεται με την Bullet E, την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της RE, την οποία έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό. Δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τις προδιαγραφές του ηλεκτροκινητήρα ωστόσο σύντομα θα μάθουμε περισσότερα για αυτόν. Το τελευταίο λογότυπο που βλέπουμε στο site της εταιρείας είναι αυτό του Bullet Sixty-5, το οποίο θα φέρει τον δικύλινδρο κινητήρα των 648 κ. εκ. ο οποίος εφοδιάζει τα Super Meteor 650, Interceptor και Continental GT. Αν ο κινητήρας είναι όντως αυτός, η Sixty-5 θα είναι τόσο η μεγαλύτερη σε κυβισμό Bullet της ιστορίας, όσο και το πρώτο δικύλινδρο μοντέλο της σειράς! 

Royal EnfieldRoyal EnfieldRoyal EnfieldRoyal Enfield
Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.