Στην Ελλάδα τα νέα GASGAS ES/SM 700 που μόλις παρουσιάστηκαν

Τα κακά παιδιά από την Terrasa!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/4/2022

Η GASGAS μόλις αποκάλυψε τα νέα της μοντέλα on-off και street, μπαίνοντας πρώτη φορά σε αυτό τον κυβισμό και τοποθετώντας πρώτη φορά τα χρώματά της σε μία αντίστοιχη Supermoto, όμως όπως ακριβώς συνέβη και με την Enduro σειρά του 2023, τα νέα μοντέλα είναι ήδη στην Ελλάδα παράλληλα με την παρουσίασή τους!

Η οδηγική, δημοσιογραφική τους παρουσίαση εξελίσσεται αυτή την στιγμή με το ΜΟΤΟ να ταξιδεύει στην βάση τους, έξω από την Βαρκελώνη για τα συναντήσει, αν και μπορεί κανείς να δει από κοντά το SM 700 από τώρα!

Με τον κινητήρα των KTM 690 και Husqvarna 701, τα νέα ES 700 και SM700 βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν την διαφορά, προσανατολισμένα σε διαφορετική χρήση και με πλούσιο εξοπλισμό.

Δεσπόζει φυσικά το όνομα της μάρκας στο έντονο κόκκινο χρώμα, τόσο στις φωτογραφίες όσο και από κοντά.

Η απόδοση βρίσκεται στους 74 ίππους στις 8.000 στροφές με νέα ηλεκτρονική οδήγηση τους γκαζιού και κιβώτιο με quicksifter. Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 13,5 λίτρα και βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε πλαίσιο χωροδικτύωμα.

Και τα δύο μοντέλα έχουν WP αναρτήσεις με πλήρεις ρυθμίσεις και πιρούνι διαμέτρου 48mm, ενώ αναμένουμε την πρώτη οδηγική εμπειρία για να δούμε τι έχουν ετοιμάσει στα ηλεκτρονικά καθώς στόχος είναι να μπορούν να αποτελέσουν βοήθημα στο παιχνίδι και όχι κόφτη της διασκέδασης. Κρίνοντας από το slide control της Adventure σειράς της KTM για το traction control, υπάρχει σίγουρα η εμπειρία για να έχουν καταφέρει τον στόχο τους.

Και στις δύο μοτοσυκλέτες τα ηλεκτρονικά μπορούν φυσικά να απενεργοποιηθούν, ενώ η GASGAS τα έχει ρυθμίσει διαφορετικά και με γνώμονα τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε μοντέλου.

Το SM700 ζυγίζει 148,5 κιλά άδειο με την σέλα τοποθετημένη στα 898mm και το ES700 147,5 κιλά με την σέλα στα 935mm.

 

 

 

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.