Suzuki V-Strom 1050 DE: Σαμπρέλα μπροστά – tubeless πίσω |INTERMOT

Όλα θα τα δούμε στον βωμό του κόστους
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

5/10/2022

Οι αρχικές μας πληροφορίες πως η νέα έκδοση του V-Strom με 21 εμπρός τροχό που ονομάζεται 1050 DE θα έχει σαμπρέλα, επιβεβαιώθηκαν όταν αναρτήθηκαν τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του από την Suzuki Global. Ωστόσο περιμέναμε να το δούμε και στην πράξη και κυρίως να συνομιλήσουμε μαζί τους γύρω από αυτή τους την επιλογή: Είδαμε από κοντά λοιπόν το ΠΡΩΤΟ V-Strom 1050 DE που πάτησε στην Ευρώπη και ναι, έχει μπροστά ζάντα με σαμπρέλα και πίσω tubeless, δεν υπάρχει κανένα ορθογραφικό λάθος και οι φωτογραφίες αποδίδουν την πραγματικότητα και οπτικά.

Με αυτή την επιλογή της Suzuki αυτομάτως το μυαλό σε καθοδηγεί στην Africa Twin CFR1000 και έπειτα στην απλή έκδοση της CRF1100 Africa Twin που έχουν τροχούς με σαμπρέλα, όταν η έκδοση Adventure Sports έχει -πλέον- tubeless ελαστικά.

Το V-Strom 1050 DE είναι η νέα προσθήκη στην οικογένεια των V-Strom, μία έκδοση που δίνει λίγο μεγαλύτερη έμφαση στο χώμα και έχει εμπρός τροχό 90-90/21 έναντι του 110/80R19 που επίσης θα συνεχίσει να υπάρχει.

Η αρχική τοποθέτηση της Suzuki είναι να απαντά προς κάθε κατεύθυνση από την οποία θα δεχτεί ένα τέτοιο ερώτημα, πως η επιλογή αυτή έχει να κάνει με την χρήση στο χώμα και την υψηλότερη ασφάλεια που προσφέρει ένα ελαστικό με σαμπρέλα.

Θυμίζουμε πως αυτή ήταν και η τοποθέτηση της Honda για το CRF1000 όταν το οδηγούσαμε στην Ν. Αφρική και τους είχαμε ρωτήσει σχετικά: Πως η ύπαρξη σαμπρέλας βελτιώνει τα πράγματα στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Αληθεύει πως τα ελαστικά με σαμπρέλα έχουν ένα πλεονέκτημα όταν οδηγείς μία βαριά μοτοσυκλέτα στο χώμα καθώς έχεις λιγότερες πιθανότητες να χάσεις αέρα από ένα χτύπημα στην ζάντα. Η εμπειρία του Mega Test μας έχει διδάξει να μην ξεκινήσουμε ποτέ για το επόμενο, αν δεν έχουμε μία πληθώρα σαμπρελών μαζί μας. Πληθώρα είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται με την κανονική της έννοια καθώς δεν κουβαλάμε μαζί μας μία και δύο, αλλά αρκετές καθώς είναι δεδομένο πως θα χρειαστούν. Το mousse δεν μπορεί να αντέξει τόσες ημέρες και τόσα χιλιόμετρα και η τοποθέτηση σαμπρέλας είναι μία γρήγορη και αξιόπιστη λύση.

Η Suzuki λοιπόν το κάνει περίπου σαν την Honda και τοποθετεί εμπρός ελαστικό με σαμπρέλα κρατώντας την ζάντα tubeless πίσω. Το περίπου είναι το πραγματικό ερώτημα τώρα. Γιατί να μην βάλει σαμπρέλα και πίσω; Η απάντηση βρίσκεται στο κόστος. Πίσω κρατά τον τροχό ίδιο μειώνοντας το κόστος ενώ στο χρήμα κρύβεται και η απάντηση για την επιλογή του εμπρός τροχού. Μία tubeless ζάντα σε διάσταση ’21 ιντσών έχει αρκετά μεγαλύτερο κόστος. Η εμπειρία της δοκιμής του Ducati DesertX στο σκληρό Mega Test, μας διδάσκει επίσης πως μόνος σου στην μέση του πουθενά θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στην αλλαγή ελαστικών καθώς χρειάζεται κανονικό κομπρεσέρ για να καταφέρει να δημιουργήσει πίεση που θα σφραγίσει το ελαστικό στη ζάντα.

Μπορεί η Suzuki να βάσισε την επιλογή της ξεκάθαρα στην φθηνότερη λύση, αλλά υπάρχει και πρακτικό όφελος όταν η έκδοση DE χρησιμοποιείται σε χωμάτινες διαδρομές. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως και ιδιαίτερα εκείνες που δεν κινείσαι στο όριο ταχύτητας αλλά πιο πάνω, η ύπαρξη σαμπρέλας θέτει περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση η νέα έκδοση του V-Strom δεν αναμένεται να φτάσει στα καταστήματα πριν από τον Νοέμβριο, με το συγκεκριμένο που υπήρχε στην INTERMOT να είναι το πρώτο που έχει φτάσει στην Ευρώπη αυτή την στιγμή, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης!

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες