Triumph Speed Triple 1200 RS - Έρχεται ανανέωση ίσως και μέσα στο 2024

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν γενναίες αλλαγές, με νέο τιμόνι, τροχούς και αυξημένη απόδοση
motomagTriumph Speed Triple 1200 RS – Έρχεται ανανέωση για το βρετανικό μοντέλο ίσως και μέσα στο 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/2/2024

Σύμφωνα με κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Triumph ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές για την έκδοση RS του streetfighter μοντέλου της, θέλοντας να μπει στον χορό των επιδόσεων που έχει αναζωπυρωθεί στην κατηγορία, απέναντι στις BMW, Ducati και KTM, ενώ κρίνοντας από το μοντέλο δοκιμών, το νέο Speed Triple 1200 RS ίσως μπει στην παραγωγή ακόμα και τόσο νωρίς όσο το 2024.

Η εμφάνιση του Streetfighter V4 έφερε ξανά στην επιφάνεια την κουβέντα περί μέγιστης ιπποδύναμης και ισχύος σε μία κατηγορία, που έχει λόγο να υφίσταται. Η BMW παρουσίασε την M 1000 R, προσθέτοντας 45 επιπλέον ίππους, σε σχέση με το S 1000 R, μπαίνοντας με την σειρά της στα χωράφια των 200+ ίππων. Όπως είναι λογικό η Triumph δεν θέλει να μείνει εκτός, κάτι που έδειξε και από την τελευταία ανανέωση του Speed Triple 1200 RS, το 2021, με τον κινητήρα των 1.160 κυβικών να στέλνει 165,5 ολοζώντανα άλογα στον πίσω τροχό. Το πιο σημαντικό στοιχείο που άλλαξε όμως στο τρέχων μοντέλο δεν ήταν ο κυβισμός, αλλά η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Ποτέ μέχρι εκείνη την στιγμή το Speed Triple δεν ήταν συνώνυμο με την οδήγηση σε πίστα, σε αντίθεση με το μικρότερο αδελφάκι του, Street Triple. Τώρα για την επόμενη έκδοση, φαίνεται ότι οι Βρετανοί στοχεύουν σε ακόμα πιο σπορ εμφάνιση αλλά και συμπεριφορά, όπως δείχνουν οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες που μας έρχονται από την Καταλονία. Η απόδοση, ωστόσο, αναμένεται να αγγίζει αυτή του ολοκαίνουργιου 1390 Super Duke R, μένοντας κάτω από τους 200 ονομαστικούς ίππους.

Triumph Speed Triple 1200 RS – Έρχεται ανανέωση για το βρετανικό μοντέλο ίσως και μέσα στο 2024

Με την πρώτη ματιά, αυτό που ξεχωρίζει αμέσως είναι το τιμόνι, το οποίο σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, στο μοντέλο προπαραγωγής δεν είναι ίσιο, αλλά τύπου clip-on. Παρατηρώντας λίγο καλύτερα, βλέπουμε ότι και ο όγκος της μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει, σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο, όντας ελαφρώς μεγαλύτερος. Η σέλα φαίνεται να είναι τοποθετημένη χαμηλότερα και πιο ίσια, σε σχέση με το Speed Triple 1200 RS που γνωρίζουμε, με τη γενικότερη σχεδιαστική ταυτότητα να παραμένει χωρίς μεγάλες διαφορές σε σχέση με πριν, με τους δύο γωνιώδεις προβολείς μπροστά, το μονόμπρατσο ψαλίδι και το αλουμινένιο χυτό πλαίσιο σε κοινή θέα.

Οι αναρτήσεις φαίνεται ότι θα έχουν ημι-ενεργητική λειτουργία, χωρίς να διακρίνεται αν θα υπάρχει κάποια διαφορά στη διαδρομή. Η χρήση ηλεκτρονικών βέβαια στις αναρτήσεις, έχει ίσως να κάνει με την εύρεση της κατάλληλης εργοστασιακής ρύθμισης ή αφορά μία διαφορετική έκδοση, στα βήματα της έκδοσης EVO που βρίσκουμε στο 1390 Super Duke R της KTM. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις φωτογραφίες, η Triumph φαίνεται ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Ohlins και στο επερχόμενο μοντέλο.

Triumph Speed Triple 1200 RS – Έρχεται ανανέωση για το βρετανικό μοντέλο ίσως και μέσα στο 2024

Η χρήση carbon είναι άφθονη, με τους Βρετανούς να μην περιορίζονται από το κόστος των υλικών για τη streetfighter ναυαρχίδα τους. Από το εν λόγω εξωτικό υλικό είναι πλέον και οι τροχοί, με το μονόμπρατσο ψαλίδι να αποκαλύπτει ολόκληρη την μία πλευρά του πίσω τροχού. Το πίσω ελαστικό της Pirelli μοιάζει να είναι ελαφρώς φαρδύτερα, από το υπάρχον Speed Triple RS με πλάτος 190 χιλιοστών. Η αύξηση αυτή στο μέγεθος του ελαστικού, θα μπορούσε να βρει την εξήγησή της σε μία πιθανή αύξηση της ιπποδύναμης.

Triumph Speed Triple 1200 RS – Έρχεται ανανέωση για το βρετανικό μοντέλο ίσως και μέσα στο 2024

Αυτή την στιγμή, το Speed Triple 1200 RS αποδίδει 177,5 ίππους στον στρόφαλο. Μία ανανέωση θα μπορούσε να σημαίνει ταυτόχρονα και μία αύξηση στην ιπποδύναμη, καθώς ο ανταγωνισμός πλέον φλερτάρει ή ακόμα και ξεπερνά τους 200 ονομαστικούς ίππους. Παρά όμως τον πόλεμο που έχει αρχίσει να φουντώνει γύρω από την ιπποδύναμη, η Triumph πιθανότατα θα ακολουθήσει την “πορτοκαλί” λογική, μένοντας κάτω από τη δεύτερη εκατοντάδα, όσον αφορά την ονομαστική ιπποδύναμη, με στόχο να καλύπτει ένα μεγαλύτερο εύρος χρήσης.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο το τι να περιμένουμε από την Triumph. Το νέο μοντέλο, θα μπορούσε να αποτελέσει μία ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής, όπως έκανε με το Street Triple 765 Moto2, το οποίο έχει επίσης clip-on τιμόνι. Από την άλλη, ίσως μιλάμε για μία εκ βάθρων ανανέωση του ήδη υπάρχοντος Speed Triple 1200 RS, το οποίο θα έρχεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, μία με clip-on και μία με ίσιο τιμόνι. Σε κάθε περίπτωση, το πρωτότυπο που βλέπουμε εδώ να δοκιμάζεται βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, που δεν απέχει πολύ από την παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι η Triumph θα μπορούσε να παρουσιάσει το νέο της μοντέλο στα τέλη του 2024, σε μία δική της εκδήλωση, αποφεύγοντας τις μεγάλες εκθέσεις όπως EICMA και Intermot. Μία πρακτική που συνηθίζει, προκειμένου να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αποκλειστικά και μόνο στα δικά της μοντέλα.

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.