Yamaha Off Road Competion γκάμα 2024 - Με εορταστικούς χρωματισμούς για τα 50 χρόνια YZ

Πλήρως ανανεωμένη η YZ250F, με νέο πλαίσιο, και βελτιώσεις παντού
Yamaha YZ250F
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/7/2023

Για να τιμήσει τα 50 επιτυχημένα χρόνια από την επίδραση των πρώτων μοντέλων ΥΖ στον κόσμο των αγώνων motocross, η γκάμα του 2024 θα περιλαμβάνει αποκλειστικές εκδόσεις YZ250F, YZ450F, YZ250 και YZ125 50th Anniversary, με αγωνιστικό λευκό χρώμα, μωβ σέλα, μαύρους τροχούς και μωβ/ροζ γραφικά σε ρετρό στυλ. Παράλληλα η ιαπωνική εταιρεία παρουσιάζει μια πλήρως ανανεωμένη YZ250F.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Yamaha:

"Πριν από 50 χρόνια, η Yamaha παρουσίασε τα πρώτα μοντέλα motocross παραγωγής YZ, την ίδια χρονιά που κατέκτησε το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross με την εργοστασιακή YZM250 και οδηγό τον Hakan Andersson. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για το άθλημα και στο πέρασμα του τελευταίου μισού αιώνα, η Yamaha έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο καινοτόμα και ανταγωνιστικά εργοστάσια κατασκευής στις κατηγορίες των 4-χρονων και των 2-χρονων μοτοσυκλετών. Η Yamaha σηματοδοτεί αυτή τη σημαντική στιγμή στην ιστορία της, με μια ολοκαίνουρια YZ250F που έχει δημιουργηθεί με αξιοποίηση της τεράστιας γνώσης που έχει αποκτηθεί, μετά από μισό αιώνα συμμετοχής σε κάθε μεγάλη κατηγορία πρωταθλημάτων GP.

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Ο χρωματισμός των εκδόσεων 50th Anniversary είναι εμπνευσμένο από τα τολμηρά χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στις YZ250 και YZ125 στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η οποία ήταν μια μεταβατική περίοδος για τις μοτοσυκλέτες motocross της Yamaha που σύντομα επρόκειτο να καλωσορίσουν την άφιξη της πρώτης 4-χρονής YZ. Η αρχή της νέας εποχής έγινε το 1998 και σηματοδοτήθηκε από τη χρήση του μπλε χρώματος (Yamaha Blue) σε όλα τα μοντέλα Off Road Competition του εργοστασίου. Η κυκλοφορία της νέας YZ250F ενισχύει τη γκάμα Off Road Competition της Yamaha για το 2024 και την καθιστά πιο ισχυρή από ποτέ, με μια ποικιλία 4-χρονων, 2-χρονων, motocross, enduro, νεανικών και παιδικών μοτοσυκλετών.

Νέας γενιάς YZ250F: Ελαφρύτερη, πιο δυναμική και προηγμένη όσο ποτέ

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Το YZ250F έχει αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές 4-χρονες μοτοσυκλέτες motocross 250 κ.εκ. σε κάθε επίπεδο. Με ένα διακεκριμένο ρεκόρ νικών σε αγώνες Grand Prix Motocross και US Supercross, καθώς και με τρεις διαδοχικούς τίτλους Κατασκευαστών στην κατηγορία ΜΧ2 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αυτή η μοτοσυκλέτα είναι γεννημένη για τη νίκη.

Για το 2024, η Yamaha παρουσιάζει τη νέας γενιάς YZ250F, η οποία διαθέτει ένα ολοκαίνουριο πλαίσιο που βασίζεται στο πλαίσιο της YZ450F. Η μοτοσυκλέτα χαρακτηρίζεται από τις πολύ μικρές διαστάσεις, την αυξημένη ισχύ στις μεσαίες και τις υψηλές στροφές και τις βελτιωμένες λειτουργίες ρύθμισης μέσω της νέας εφαρμογής Power Tuner. Διατηρώντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα του υπάρχοντος μοντέλου, η YZ250F του 2024 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ευκολότερη, ταχύτερη και πιο ομαλή οδήγηση.

Ολοκαίνουριο πλαίσιο αλουμινίου, βασισμένο στην YZ450F

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η νέας γενιάς YZ250F είναι εφοδιασμένη με ένα ολοκαίνουριο πλαίσιο αλουμινίου, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του στη νεότερη YZ450F. Αυτό το νέο πλαίσιο παρέχει ελαφρύτερο και ευκολότερο χειρισμό, καθώς και καλύτερη ανατροφοδότηση, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναβάτη, να πιέζει περισσότερο και να αξιοποιεί περισσότερο την ισχυρή ροπή της YZ250F στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Κύρια βελτίωση στο νέο ελαφρύ πλαίσιο είναι η μετατόπιση του σωλήνα του μπροστινού συστήματος χαμηλότερα κατά 15 χιλ. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή που συγκεντρώνει τις μάζες στο κέντρο και παρέχει ευελιξία και πιο γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Ο νέος σωλήνας του μπροστινού συστήματος είναι επίσης, ελαφρύτερος και πιο λεπτός και συμβάλλει στο μειωμένο βάρος της νέας YZ250F.

Για να ταιριάζουν με τον νέο μπροστινό σωλήνα, οι ράγες του ρεζερβουάρ έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα για το 2024. Ενσωματώνουν ένα νέο προφίλ σχήματος U στο πίσω μέρος, το οποίο αλλάζει την ισορροπία ακαμψίας του πλαισίου προκειμένου να επιτευχθεί ο ιδανικός βαθμός ελεγχόμενης ελαστικότητας. Με την αναθεωρημένη διάταξη που δίνει χαμηλότερο κέντρο βάρους και με βελτιωμένη απορρόφηση κραδασμών, το ολοκαίνουριο πλαίσιο επιτρέπει την αίσθηση πλήρως σύνδεσης μεταξύ αναβάτη και μοτοσυκλέτας και προσφέρει ταχύτητα και ευελιξία στις στροφές.

Ολοκαίνουρια λεπτή εξωτερική σχεδίαση και πιο επίπεδη σέλα

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η ολοκαίνουρια εξωτερική σχεδίαση δίνει στη νέα YZ250F μια πολύ πιο σφιχτή, ελαφριά και λεπτή εμφάνιση και αίσθηση, κάνοντας την ταχύτερη, με πιο εύκολο χειρισμό και πιο ομαλή συμπεριφορά. Όπως το πλαίσιο, έτσι και η εξωτερική σχεδίαση είναι νέα για το 2024 και έχει βασιστεί στην επιτυχημένη σχεδίαση της νεότερης YZ450F.

Το πλάτος του καλύμματος είναι κατά 50 χιλ. στενότερο και διευκολύνει τον αναβάτη, στη μετατόπιση του σώματός του προς τα εμπρός. Η κινητικότητα του αναβάτη ενισχύεται και από τη νέα σέλα, η οποία δεν διαθέτει ραφή και είναι κατά 6 χιλ. στενότερη και πιο επίπεδη. Στο μοντέλο του 2024, η διαφορά ύψους εμπρός και πίσω έχει μειωθεί κατά 15 χιλ.

Το μικρών διαστάσεων και νέας σχεδίασης μπροστινό φτερό παρέχει καλύτερη ροή αέρα στα ψυγεία και συμβάλει στη βελτίωση της ψύξης. Το κοντό, επίπεδο πίσω φτερό και τα λεπτά πλαϊνά καπάκια ενισχύουν περαιτέρω τη σφιχτή και πιο ελαφριά εμφάνιση αυτής της νέας γενιάς 4-χρονης μοτοσυκλέτας 250 κ.εκ.

Αναθεωρημένο τρίγωνο της θέσης οδήγησης

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Μικρές, αλλά σημαντικές βελτιώσεις έγιναν και στην εργονομία της YZ250F, με αλλαγές στη γεωμετρία του τριγώνου της θέσης οδήγησης. Η νέα πιο επίπεδη σέλα είναι κατά 5 χιλ. ψηλότερη, ενώ τα μαρσπιέ έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα κατά 5 χιλ. Η συνολική αύξηση κατά 10 χιλ. παρέχει μια πιο ευέλικτη θέση για τα πόδια του αναβάτη. Η θέση του τιμονιού έχει έρθει πιο κοντά στον αναβάτη. Μαζί με τη νέα θέση της σέλας και των μαρσπιέ, παρέχει βελτιωμένη εργονομία και αυξημένο έλεγχο και επιτρέπει στον αναβάτη, να βελτιστοποιήσει την αυξημένη ευελιξία του νέου πλαισίου.

Βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις της ανάρτησης KYB

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η ανάρτηση της KYB είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μια από τις καλύτερες στην κατηγορία. Για το 2024, το πιρούνι και το μονό αμορτισέρ της YZ250F νέας γενιάς, έχουν εφοδιαστεί με εσωτερικά εξαρτήματα που ενισχύουν την εξαιρετική απόδοση του νέου πλαισίου. Οι αναθεωρημένες ρυθμίσεις απόσβεσης εμπρός και πίσω προσφέρουν βελτιωμένη απορρόφηση κραδασμών και πρόσφυση, ενώ το νέο σύστημα απόσβεσης συμπίεσης παρέχει πιο γρήγορες και ευκολότερες χειροκίνητες ρυθμίσεις στο πιρούνι.

Για πρόσθετη προστασία από γρατσουνιές και χτυπήματα, τα καλύμματα του πιρουνιού τυλίγονται περισσότερο γύρω από τις πλευρές των εσωτερικών σωλήνων. Για αυξημένη αντοχή, το πιρούνι της KYB είναι εφοδιασμένο με νέες στεγανοποιήσεις με πιο μακρύ χείλος, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο σκόνης.

Βελτιωμένη αίσθηση του πίσω φρένου

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Το πίσω φρένο παίζει βασικό ρόλο στις αλλαγές κατεύθυνσης και στην αποτελεσματική είσοδο στις στροφές, καθώς και στη ρύθμιση της γωνίας της μοτοσυκλέτας όταν βρίσκεται στον αέρα. Το επίπεδο της αίσθησης που μεταδίδεται στον αναβάτη είναι καθοριστικό για τη διατήρηση του ελέγχου. Για το λόγο αυτό, η YZ250F είναι εξοπλισμένη με ένα νέο πίσω εύκαμπτο σωλήνα με μειωμένη ακαμψία, ο οποίος βελτιώνει την ισορροπία στην πίεση του φρένου και παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο.    

Αυξημένη απόδοση με αποτελεσματική διαχείριση αέρα και ρύθμιση FI

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Ένα νέο υψηλής απόδοσης σύστημα διαχείρισης αέρα έχει τοποθετηθεί στη νέα YZ250F με τον αέρα πλέον, να εισέρχεται στο φιλτροκούτι μέσω ενός νέου συστήματος οπίσθιων αεραγωγών, όπως ισχύει και για την YZ450F που πρωταγωνιστεί στα Πρωταθλήματα MXGP και AMA SX. Η νέα εξωτερική σχεδίαση περιλαμβάνει αεραγωγούς στα νέα πλαϊνά καπάκια, το πλαίσιο και το ρεζερβουάρ, οι οποίοι διοχετεύουν φρέσκο αέρα στο νέο στρογγυλό φίλτρο και παρέχουν αυξημένη κατά 30% χωρητικότητα. Η κάτω θήκη είναι πλέον κατασκευασμένη από καουτσούκ αντί για πλαστικό, ώστε να προκαλείται παλμός στην εισαγωγή αέρα. Η νέας σχεδίασης ροή αέρα από τον πίσω αεραγωγό συμβάλλει στην αυξημένη απόδοση στις μεσαίες και τις υψηλές στροφές και στα χαρακτηριστικά υπερστροφής του 4-χρονου κινητήρα 250 κ.εκ. με την ανεστραμμένη κυλινδροκεφαλή.

Η νέα ECU διαθέτει ενημερωμένη χαρτογράφηση καυσίμου και ανάφλεξης, η οποία έχει σχεδιαστεί για καλύτερη αξιοποίηση της αυξημένης απόδοσης που παρείχαν οι διάφορες αλλαγές που έχουν γίνει στον κινητήρα. Οι αναβάτες που έχουν εξοικειωθεί με το τρέχον μοντέλο θα αισθανθούν τις αυξημένες επιδόσεις στις μεσαίες και υψηλές στροφές, οι οποίες σε συνδυασμό με τη θρυλική ροπή της μοτοσυκλέτας στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, κάνουν τη νέα YZ250F ακόμα πιο ανταγωνιστική σε όλες τις συνθήκες.  

Χαμηλής τριβής καδένα εκκεντροφόρου

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Ο κινητήρας της YZ250F είναι γνωστός για την ισχυρή ροπή του στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, καθώς και για τα υψηλά επίπεδα ελέγχου σε διαφορετικές συνθήκες. Αυτά τα πλεονεκτήματα τον έχουν καταστήσει έναν από τους κορυφαίους 4-χρονους κινητήρες 250 κ.εκ. στο motocross. Για το 2024, οι μηχανικοί της Yamaha επικεντρώθηκαν στη διατήρηση όλων των θετικών χαρακτηριστικών αυτού του νικηφόρου κινητήρα και εστίασαν στην αύξηση της απόδοσης σε υψηλές ταχύτητες.

Για να ανταπεξέλθει στην αυξημένη απόδοση, η YZ250F είναι εξοπλισμένη με μια νέα χαμηλής τριβής καδένα εκκεντροφόρου, η οποία είναι πιο φαρδιά και ακόμα πιο ανθεκτική. Ο κινητήρας διαθέτει δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής με νέα γρανάζια για την καδένα, καθώς και με νέες ρυθμίσεις στον εντατήρα, οι οποίες βελτιστοποιούν την απόδοση του αναβαθμισμένου κινητήρα.

Νέο ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η YZ250F του 2024 είναι εξοπλισμένη με νέο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, το οποίο διαθέτει τρία επίπεδα παρέμβασης και λειτουργία απενεργοποίησης. Αυτό το σύστημα λειτουργεί μέσω της νεότερης εφαρμογής Power Tuner και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει αυξημένη δυνατότητα ελέγχου σε βρεγμένα ή χαλαρά εδάφη. Παράλληλα, αποτρέπει την πλήρη απώλεια της πρόσφυσης και βοηθά τον αναβάτη να διατηρεί την προσοχή του στην πίστα.

Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η YZ250F διαθέτει ένα νέο Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης με λειτουργία περιορισμού στροφών, το οποίο παρέχει στον αναβάτη τη δυνατότητα ρύθμισης της εκκίνησης σε μέγιστες στροφές μεταξύ 6.000 και 11.000 σ.α.λ. σε βήματα των 500 σ.α.λ. Αυτό το σύστημα ελέγχου εκκίνησης επιτρέπει στον αναβάτη, να εκκινεί με πλήρως ανοικτό γκάζι και να συγκεντρώνεται στο να μπει πρώτος στην πρώτη στροφή του αγώνα.

Όταν το σύστημα ελέγχου εκκίνησης αναγνωρίσει ότι η εκκίνηση έχει ολοκληρωθεί, η λειτουργία ορίου στροφών απενεργοποιείται αυτόματα. Το σύστημα ελέγχου εκκίνησης απενεργοποιείται μόλις εμπλακεί η 3η ταχύτητα.

Νέας γενιάς, απλοποιημένη εφαρμογή Power Tuner

 

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η εφαρμογή Power Tuner της Yamaha είναι μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Το εργοστάσιο έχει πρωτοστατήσει στον ασύρματο συντονισμό κινητήρων. Το νέας γενιάς σύστημα έχει σχεδιαστεί για να είναι ακόμα πιο εύκολο στη χρήση. Η εφαρμογή Power Tuner της YZ250F του 2024 διαθέτει επιλογή γρήγορης ρύθμισης (Quick Tuning), με μια μπάρα κύλισης από ομαλή έως και επιθετική ρύθμιση. Είναι το πιο εύκολο και διαισθητικό σύστημα που έχει τοποθετηθεί ποτέ στη μοτοσυκλέτα και έχει σχεδιαστεί για εξαιρετικά γρήγορη ρύθμιση έξω από την πίστα.

Το νεότερο Power Tuner διατηρεί τη μήτρα 4x4 που επιτρέπει λεπτομερείς αλλαγές χαρτών, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για επαγγελματικές ομάδες που αναζητούν τις απόλυτες επιδόσεις. Διαθέτει ένα νέο διακόπτη πολλαπλών λειτουργιών που επιτρέπει στον αναβάτη της YZ250F, να αλλάζει μεταξύ δύο χαρτών κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η εφαρμογή Power Tuner μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση των παραμέτρων του ελέγχου πρόσφυσης και του ελέγχου εκκίνησης της YZ250F. Το σύστημα επιτρέπει και την καταγραφή δεδομένων από γύρο σε γύρο και μπορεί επίσης να καταγράφει δεδομένα γύρου προς γύρο, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναβάτη, να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της κάθε χαρτογράφησης. Επιπλέον, η εφαρμογή διαθέτει μια ενότητα ρύθμισης της ανάρτησης, η οποία παρέχει συμβουλές και προτεινόμενες ρυθμίσεις που ταιριάζουν σε διαφορετικές συνθήκες οδήγησης.

YZ250F 50th Anniversary Edition

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που η Yamaha εισήλθε στη σκηνή του motocross με τις πρώτες της μοτοσυκλέτες παραγωγής. Κατά τη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα, οι YZ του εργοστασίου έχουν καταξιωθεί ως τα πλέον ανταγωνιστικά και καινοτόμα μοντέλα σε κάθε κατηγορία.

Η νέα YZ250F 50th Anniversary Edition γιορτάζει αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της YZ και τιμά τον πρώτο τίτλο της Yamaha στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross. Με έναν αποκλειστικό ιστορικό συνδυασμό χρωμάτων που αντλεί έμπνευση από τη δεκαετία του 1990, καθώς και με όλη την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει η νέας γενιάς YZ250F, αυτή η 50th Anniversary Edition δίνει στους αναβάτες την ευκαιρία, να αποκτήσουν μια αποκλειστική μοτοσυκλέτα. Το λευκό χρώμα συνδυάζεται με μωβ/ροζ γραφικά σε ρετρό στυλ, ενώ η μωβ σέλα και οι μαύροι τροχοί συμπληρώνουν την εικόνα μιας επετειακής μοτοσυκλέτας με πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση.

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Ολοκαίνουριο πλαίσιο με αμφίπλευρες δοκούς αλουμινίου. Είναι βασισμένο στο πλαίσιο της YZ450F και διαθέτει αναθεωρημένη ισορροπία ακαμψίας
 • Λεπτότερες και πιο μικρές διαστάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία
 • Πιο επίπεδη και στενότερη σέλα για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων
 • Βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις της ανάρτησης KYB
 • Νέος χειροκίνητος μηχανισμός ρύθμισης της απόσβεσης συμπίεσης του πιρουνιού.
 • Βελτιωμένη αίσθηση του πίσω φρένου
 • Πιο δυνατή απόδοση στις μεσαίες και υψηλές στροφές
 • Νέος οπίσθιος αγωγός καθαρισμού αέρα
 • Νέα ECU με βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις FI
 • Νέα χαμηλής τριβής καδένα εκκεντροφόρου
 • Νέο ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης με 2 λειτουργίες
 • Αναθεωρημένο σύστημα ελέγχου εκκίνησης
 • Νέα πιο διαισθητική εφαρμογή Power Tuner
 • Νέο χρονόμετρο και ακόμη περισσότερα χαρακτηριστικά
 • Οδηγός ρύθμισης κινητήρα και ανάρτηση σε μορφή συχνών ερωτήσεων (FAQ)

Διαθεσιμότητα και χρώματα:

Η YZ250F θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2023, σε χρώμα Icon Blue με νέα γραφικά. Η YZ250F 50th Anniversary Edition θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2023, σε χρώμα Anniversary White.

YZ450F: Η ελαφρύτερη, ταχύτερη και πιο λεπτή μοτοσυκλέτα 450 κ.εκ. της Yamaha

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η YZ450F επανασχεδιάστηκε πλήρως για το 2023. Τα αγωνιστικά αποτελέσματα του νεότερης γενιάς μοντέλου έδειξαν αμέσως, ότι αυτή η μοναδική 4-χρονη μοτοσυκλέτα 450.ε.εκ. με ανεστραμμένη κυλινδροκεφαλή, έχει τον κινητήρα και το πλαίσιο που θα ανταπεξέλθουν και θα επιβληθούν στους καλύτερους αναβάτες και κατασκευαστές του κόσμου.

Στο αγωνιστικό περιβάλλον, η YZ450F έχει υπάρξει σταθερή διεκδικήτρια, με τους Jeremy Seewer και Maxime Renaux να κατακτούν πολλές νίκες και βάθρα στο πρωτάθλημα MXGP, με τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της ομάδας Monster Energy Yamaha. Υποστηριζόμενη από τη δυνατή απόδοση του Glenn Coldenhoff, η εργοστασιακή ομάδα Monster Energy Yamaha διεκδικεί τον τίτλο του κατασκευαστή στο πρωτάθλημα MXGP του 2023. Στις Η.Π.Α., το ρεκόρ νικών του Eli Tomac με την YZ450F της Monster Energy Yamaha Star Racing, διακόπηκε λόγω ενός τραυματισμού, αφού είχε κυριαρχήσει στην κατηγορία.

Το μοντέλο του 2024 διαθέτει ανανεωμένα γραφικά και συνοδεύεται από μια αποκλειστική επετειακή έκδοση YZ450F 50th Anniversary. Με ιστορικά χρώματα για τον εορτασμό των 50 χρόνων της YZ, αυτό το αποκλειστικό μοντέλο συνδυάζει φρέσκο λευκό χρώμα με μωβ σέλα, καθώς και μαύρους τροχούς με μωβ/ροζ γραφικά που αντλούν έμπνευση από τη δεκαετία του 1990.

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Ελαφρύς, στενός και μικρών διαστάσεων κινητήρας 450 κ.εκ. με ανεστραμμένη κυλινδροκεφαλή
 • Ισχυρή και γραμμική απόδοση
 • Κιβώτιο 5 ταχυτήτων και ελαφρύς συμπλέκτης
 • Σύστημα λίπανσης με ξηρό κάρτερ
 • Πλαίσιο με αμφίπλευρες δοκούς αλουμινίου και ισορροπία ακαμψίας που έχει σχεδιαστεί ειδικά γι´αυτό το μοντέλο
 • 109 κιλά με όλα τα υγρά και γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου
 • Κορυφαία ανάρτηση για την κατηγορία από την KYB
 • Χειροκίνητη ρύθμιση της απόσβεσης συμπίεσης στο πιρούνι.
 • Λεπτή και με πιο μικρές διαστάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία στο χειρισμό
 • Επίπεδη, στενή σέλα για γρήγορες μετατοπίσεις του σώματος του αναβάτη.
 • Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης με 3 ρυθμίσεις
 • Σύστημα Ελέγχου Εκκίνησης
 • Εφαρμογή Power Tuner με Quick Tuning και οδηγό διαμόρφωσης
 • Χρονόμετρο

Διαθεσιμότητα και χρώματα:

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η YZ450F είναι διαθέσιμη από τον Ιούλιο του 2023, σε χρώμα Icon Blue με νέα γραφικά. Η YZ450F 50th Anniversary Edition θα είναι διαθέσιμη από τον Αύγουστο του 2023, σε χρώμα Anniversary White.

2-χρονη YZ250: 50 νικηφόρα χρόνια

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Όταν η Yamaha κέρδισε το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross το 1973, σηματοδότησε την αρχή της 2-χρονης YZ250, μιας από τις πιο θρυλικές μοτοσυκλέτες στην εκτός δρόμου σκηνή.

Με ένα εκπληκτικό ρεκόρ νικών νίκες στο motocross και το supercross και έχοντας γίνει το αγαπημένο μοντέλο των αναβατών freestyle MX, η YZ250 συμβολίζει το πνεύμα Kando της Yamaha, τη φιλοσοφία όπου ο σχεδιασμός και η απόδοση κάθε οχήματος, πρέπει να εμπνέουν απόλαυση και μέγιστη ικανοποίηση.

Εφοδιασμένη με ένα ευέλικτο πλαίσιο και ισχυρό 2-χρονο κινητήρα YPVS 250 κ.εκ., η YZ250 είναι η απόλυτη αγωνιστική μοτοσυκλέτα για χιλιάδες αναβάτες σε όλο τον κόσμο. Το YZ250 του 2024 είναι διαθέσιμη σε χρώμα Icon Blue με αναθεωρημένα γραφικά και συνοδεύεται από το νέο μοντέλο YZ250 50th Anniversary Edition, το οποίο τιμά τα 50 χρόνια από την παρουσίαση της πρώτης YZ παραγωγής. Με λευκό επετειακό χρώμα, μωβ/ροζ γραφικά, μωβ σέλα και μαύρους τροχούς που αντλούν έμπνευση από τη δεκαετία του 1990, αυτή η αποκλειστική 2-χρονη μοτοσυκλέτα αποδίδει φόρο τιμής στον μισό αιώνα ιστορίας της YZ στο motocross.

YZ125: Πρώτη επιλογή για τους μελλοντικούς πρωταθλητές

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η διακεκριμένη ιστορία της YZ125 ξεκινά από την πρώτη μόλις εμπλοκή της Yamaha με το motocross πριν από μισό αιώνα. Η νεότερη έκδοση αυτής της εμβληματικής, ελαφριάς 2-χρονης μοτοσυκλέτας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους μελλοντικούς πρωταθλητές. Αυτή η μοτοσυκλέτα είναι εφοδιασμένη με ένα μικρών διαστάσεων κινητήρα 125 κ.εκ. με YPVS, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε ένα εξαιρετικά ευέλικτο πλαίσιο αλουμινίου. Προσφέρει σε κάθε φιλόδοξο εργοστασιακό αναβάτη, την απόδοση και την αξιοπιστία που χρειάζεται για να φτάσει στη νίκη.     

Αυτό το μοντέλο δέχτηκε σημαντικές αναβαθμίσεις το 2022 και έχει δείξει την ανταγωνιστικότητά του στο Πρωτάθλημα EMX125, καθώς και σε αγώνες νέων σε όλο τον κόσμο.

Η YZ125 του 2024 διατίθεται σε χρώμα Icon Blue με νέα γραφικά. Θα συμπεριληφθεί στη γκάμα 2-χρονων μοτοσυκλετών, μαζί με το μοντέλο YZ125 50th Anniversary Edition , το οποίο συνδυάζει λευκό χρώμα με μωβ σέλα, μωβ/ροζ γραφικά σε ρετρό στυλ και μαύρους τροχούς και αποδίδει φόρο τιμής στα 50 χρόνια παραγωγής των motocross μοντέλων YZ.

Η γκάμα των 2-χρονων YZ ολοκληρώνεται με τις YZ85 και YZ65, τις παιδικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που έχουν κατασκευαστεί, με χρήση της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί για τα μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα. Οι μικρότερου κυβισμού YZ είναι κατασκευασμένες με τα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας κάθε μοντέλου Yamaha και διαθέτουν ενημερωμένα γραφικά για το 2024.

Διαθεσιμότητα και χρώματα:

Οι YZ250, YZ125, YZ85 και YZ65 είναι διαθέσιμες από τον Ιούλιο του 2023, σε χρώμα Icon Blue με νέα γραφικά. Οι YZ250 50th Anniversary Edition και YZ125 50th Anniversary Edition είναι διαθέσιμες από τον Ιούλιο του 2023, σε χρώμα Anniversary White.

Παιδικές μοτοσυκλέτες Yamaha TT-R και PW

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η Yamaha ήταν πάντα απόλυτα αφοσιωμένη σε ολόκληρη την αγορά και ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που παρήγαγε μια σειρά από μοντέλα που απευθύνονται σε παιδιά και νεαρούς αναβάτες. Η γκάμα της νεανικής TT-R περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα που ταιριάζουν σε αναβάτες όλων των ηλικιών. Ενσωματώνοντας πολλά φιλικά προς το χρήστη χαρακτηριστικά, όπως αυτόματο συμπλέκτη, χαμηλού ύψους σέλα και απλή τεχνολογία, αυτά τα μοντέλα είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποκτήσουν οι νεαροί αναβάτες, αυτοπεποίθηση και εμπειρία στην οδήγηση μοτοσυκλέτας.

Με αξιόπιστους και εύκολους στη συντήρηση 4-χρονους αερόψυκτους κινητήρες, οι TT-R50, TT-R110 και TT-R125 προσφέρουν πολλά χρόνια οικογενειακής διασκέδασης στην ύπαιθρο και απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών, αλλά και σε εφήβους και ενήλικες. Χωρίς καμιά αμφιβολία, η εμβληματική PW50 είναι η πιο διάσημη και επιτυχημένη παιδική μοτοσυκλέτα όλων των εποχών. Με πλήρως αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, άξονα μετάδοσης κίνησης και μανέτες φρένων στο τιμόνι, αυτό το ελαφρύ 2-χρονο μοντέλο είναι η απόλυτη μοτοσυκλέτα για μικρής ηλικίας αναβάτες. Με πωλήσεις άνω των 400.000 μονάδων, παραμένει η νούμερο ένα επιλογή για παιδιά εδώ και 40 χρόνια!

Διαθεσιμότητα και χρώματα:

Οι TT-R50, TT-R110, TT-R125 και PW50 είναι διαθέσιμες από τον Ιούλιο του 2023, σε χρώμα Icon Blue με νέα γραφικά.

Γνήσια Αξεσουάρ Yamaha

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Στα Γνήσια Αξεσουάρ Yamaha περιλαμβάνονται premium εξοπλισμός off road και μεγάλη ποικιλία casual ρούχων για ενήλικες και παιδιά. Περιλαμβάνεται επίσης, μια σειρά από υψηλής ποιότητας και απόδοσης ανταλλακτικά και κιτ GYTR®, τα οποία ενισχύουν τις επιδόσεις σε αγωνιστικό περιβάλλον. Οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν και μεμονωμένα εξαρτήματα των κιτ GYTR®.

Η Yamaha προσφέρει επίσης, μια πλήρη γκάμα λιπαντικών και προϊόντων περιποίησης Yamalube, τα οποία έχουν αναπτυχθεί και αναμειχθεί εσωτερικά για να διασφαλίζουν σταθερά πρότυπα υψηλού επιπέδου. Οι πελάτες μπορούν να έχουν τη βεβαιότητα ότι κάθε προϊόν της γκάμας Γνήσιων Αξεσουάρ Yamaha, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει την καλύτερη απόδοση σε συνδυασμό με κορυφαία ποιότητα και τέλεια εφαρμογή.

Οι ιδιώτες αναβάτες και οι ομάδες μπορούν επίσης να έχουν τη βεβαιότητα, ότι κάθε ανταλλακτικό υψηλής απόδοσης GYTR® έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί διεξοδικά από εργοστασιακούς αναβάτες της Yamaha προτού διατεθεί στο κοινό.

Εξοπλισμός οδήγησης MX

Yamaha Off Road γκάμα 2024

Η νεότερη συλλογή εξοπλισμού οδήγησης MX έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Alpinestars και περιλαμβάνει μια σειρά μπλουζών, παντελονιών και γαντιών, καθώς και θωράκων, παντελονιών και μπουφάν enduro. Η γκάμα είναι κατασκευασμένη από υλικά υψηλής ποιότητας και διατίθεται σε αποκλειστικά εργοστασιακά σχέδια. Διατίθεται από τους Επίσημους Συνεργάτες Yamaha και από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Yamaha Motor."

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.