Yamaha Tenere 700 2019 VIDEO

Περισσότερες πληροφορίες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/11/2018

Φανερώθηκε χθες –επιτέλους- το Tenere της μεσαίας κατηγορίας, όπως διαβάσατε πρώτα εδώ, με τις αρχικές πληροφορίες και φωτογραφίες. Μίας κατηγορίας που ο κόσμος ζητά να μεγαλώσει και πάλι και να αποκτήσει περισσότερες μοτοσυκλέτες, και που η Yamaha άργησε να φέρει την πρόταση που η ίδια είχε δείξει, ξεσηκώνοντάς μας. Και μάλιστα θα αργήσει λίγο ακόμη να μας φέρει… κι όμως, μόλις μάθεις τους πρακτικούς λόγους θα πεις χαλάλι, καλά κάνουν! Ο λόγος που το Tenere 700 πήρε έως και δύο περισσότερα χρόνια να έρθει στο προσκήνιο είναι-λίγο πολύ γνωστός, το έχουμε αναλύσει δηλαδή εδώ και καιρό, το επιβεβαιώσαμε κι από τα πλέον επίσημα χείλη εχθές. Ο πρόεδρος της Yamaha Europe, κύριος Eric de Seynes, με καταγωγή από την Ιθάκη μάλιστα, είναι εξαιρετικά διαχυτικός όταν μιλά με Έλληνες, καθώς το άκουσμα της προφοράς του θυμίζει τα παιδικά του χρόνια! Ο ίδιος λοιπόν βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου όταν πολύ καιρό πριν, ορισμένες κατασκοπευτικές φωτογραφίες βγήκαν στο internet, αποφάσισε πως το νέο Tenere 700 έπρεπε να αλλάξει και να έρθει πιο κοντά στον on-off χαρακτήρα εκπληρώνοντας τις προϋποθέσεις και των δύο κόσμων με ακόμα καλύτερα ποσοστά. Ουσιαστικά όμως αυτό θα σήμαινε μία τόσο σημαντική αλλαγή σαν να ξεκινούσε από την αρχή ένα μοντέλο, κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει λιγότερο από δύο χρόνια. Δεν το έχει κάνει κανείς ταχύτερα και δεν θα πρέπει να βιάζεται κιόλας κάποιος, όταν σχεδιάζει νέα μοτοσυκλέτα.

Πλήρης αλλαγή λοιπόν και επανασχεδιασμός σε αυτό που ζήτησε ο κόσμος, ακριβώς όπως το ζήτησε, να μείνουν οι προβολείς είπε, να είναι λεπτό, να θυμίζει, εκείνο, το άλλο, ουσιαστικά φτιάχτηκε κατά εντολή, οπότε σε όποιον δεν αρέσει πολύ, να ξέρει πως τα παράπονα πρέπει να τα απευθύνει γενικότερα, και όχι ειδικότερα στην Yamaha.

Η άλλη λαϊκή απαίτηση ήταν να βγει σε τιμή ιδιαίτερα προσιτή κι αυτό η Yamaha θα το καταφέρει. Για εδώ στην Ελλάδα που δεν εισάγει πολλές μοτοσυκλέτες, που έχει αυξημένη φορολογία, που τέλος πάντως οι εισαγωγές αντιμετωπίζονται με επιθετικότητα, τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο και βέβαιο. Ωστόσο η προσπάθεια γίνεται για να έρθει κάτω από τα 10.000 Ευρώ, και γίνεται από ψηλά, καθώς ο κ.Eric είναι φιλέλληνας, όπως είπαμε: «Θάνο έρχομαι για διακοπές στην Ελλάδα και θέλω να βλέπω χαμογελαστούς ανθρώπους, εγώ θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ».. είναι ένα σύντομο σχόλιο για την τιμή του Tenere ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφέροντα που είπαμε. Μαζί και για το Super Tenere για όλα όσα έχει γράψει το MOTO, με τον πρόεδρο της Yamaha Europe να γνέφει καταφατικά και να σχολιάζει, ας τα αφήσουμε όμως όλα αυτά για ανάλυση στο επόμενο τεύχος.

Πάμε στο γιατί θα αργήσει.

Αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα μέσα στον Μάιο κι αυτό γιατί ήδη από τώρα το έντονο ενδιαφέρον δείχνει πως θα έχει σημαντικές πωλήσεις και η ζήτηση δεν γίνεται να καλυφθεί από τις γραμμές παραγωγής. Ούτε φυσικά προσθαφερέτει κανείς γραμμές παραγωγής μέσα σε λίγους μήνες, εκτός κι αν κατασκευάζεις κινητά τηλέφωνα στην Κίνα. Το Tenere κατασκευάζεται στην Ευρώπη για όλες τις χώρες της ζώνης, στην Ιαπωνία για τον υπόλοιπο κόσμο και στην Αμερική. Ο κινητήρας ωστόσο βγαίνει από ένα εργοστάσιο για όλους, στην Ινδονησία. Σκοπός του κ.Eric λοιπόν είναι να κατασκευάσει σχεδόν 3.000 μοτοσυκλέτες πριν δώσει το πράσινο φως, ώστε να μην πηγαίνει ο κόσμος στα καταστήματα, λαμβάνοντας την απάντηση πως θα πάρει την μοτοσυκλέτα του σε έξι μήνες.

Την ζήτηση η Yamaha την έχει λοιπόν εξασφαλισμένη, κι αυτό γιατί επένδυσε χρόνο, είναι άλλωστε μία από τις «μοτοσυκλέτες δεκαετίας» όπως εύστοχα σχολιάζαμε με τους ανθρώπους της Yamaha Europe, καθώς είναι από τα μοντέλα που ήρθε για να μείνει στο προσκήνιο τα επόμενα δέκα χρόνια, και φρόντισαν για αυτό μέσα από σωστό προγραμματισμό.

Οι Ιάπωνες μάλιστα δεν είπαν σε τίποτα όχι, πέρα από κάποια πλάνα του Adrian Van Beveren που τα έκοψαν για να μην νομίζει ο κόσμος πως βγάζουμε καμιά μοτοσυκλέτα για αγώνες, μην την βάψουμε και πορτοκαλί και την λέμε και έτοιμη δηλαδή. Μην τρομάξει όπως την κοιτά και νομίζει πως είναι μονάχα ένα όπλο για το χώμα, και όχι μία καθημερινή μοτοσυκλέτα. Η υπόσχεση έρχεται για το απόλυτο 50-50 και αρχίζουμε να σκιαγραφούμε εδώ τον χαρακτήρα της πριν την οδηγήσουμε.. δείτε τα πρώτα της πλάνα πριν το επόμενο τεύχος του MOTO

Yamaha Ténéré 700 2019 στην EICMA
Με όνομα βαρύ…

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.