Yamaha Tenere 700 - Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025!

Οι κύριες εμφανισιακές αλλαγές αφορούν σέλα και πίσω ανάρτηση
motomagYamaha Tenere 700 2025 – Ανανέωση προ των πυλών
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/5/2024

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι η Yamaha ετοιμάζει μία γενναία ανανέωση του δημοφιλούς Tenere 700, η οποία κρίνοντας από το καμουφλαζ της μοτοσυκλέτας, θα έχει να κάνει τόσο με την εμφάνιση, αλλά και με λειτουργικά στοιχεία όπως η σέλα και η πίσω ανάρτηση, η οποία στο μοντέλο δοκιμών φαίνεται να έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Το Tenere 700 μετρά ήδη μία πενταετία στην αγορά, χωρίς να έχουμε δει μεγάλες αλλαγές, με πιο σημαντική να είναι αυτή της οθόνης, η οποία έχει γίνει πλέον έγχρωμη TFT, αντί για τη μονόχρωμη LCD στην πρώτη έκδοση. Ναι μεν η Yamaha έχει φέρει πληθώρα εκδόσεων θέλοντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους μοτοσυκλετιστών, όμως δεν έχει κάνει κάτι για τη βασική που αποτελεί και τον γενάρχη της νέας εποχής του ονόματος Tenere. Όπως φαίνεται από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, αυτό θα αλλάξει, με το ανανεωμένο μοντέλο να φτάνει στους αντιπροσώπους ίσως και ως μοντέλο του 2025.

Yamaha Tenere 700 – Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025

Αν και καλυμμένο πλήρως με καμουφλάζ, μπορούμε να διακρίνουμε ότι το μπροστά και το πίσω τμήμα δεν έχουν κάποιες δομικές αλλαγές. Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά, όμως, βλέπουμε ότι το κομμάτι του προβολέα που φαίνεται πίσω από τον μουσαμά του καμουφλάζ, προδίδει διαφορετικό σχήμα, στα φώτα εσωτερικά. Από την ημέρα που παρουσιάστηκε μέχρι και σήμερα, ο προβολέας του Tenere 700 διακρίνεται από τα τέσσερα στρογγυλά LED, που καλύπτονται από ένα πλαστικό κάλυμμα, διαμορφώνοντας έναν ενιαίο προβολέα. Η νέα έκδοση, ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί διαφορετική διάταξη των φωτιστικών σωμάτων, τα οποία θα είναι μάλλον γωνιώδη σε σχήμα, κρατώντας τα ωστόσο ως ένα ενιαίο προβολέα.

Ακριβώς από κάτω, ανάμεσα στο ψυγείο και το φαίρινγκ, οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν την ύπαρξη νέων εισαγωγών, ενώ φαίνεται ότι το adventure μοντέλο αποκτά μεγαλύτερο όγκο μπροστά, που θα μπορούσε να οφείλεται και σε διαφορετικά σχεδιασμένο ή μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ. Δεν είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο αν πρόκειται για εισαγωγές αέρα προς το φιλτροκούτι, ή αν βρίσκονται εκεί για να παρέχουν φρέσκο, δροσερό αέρα στο ψυγείο. Στη περίπτωση που μιλάμε για νέες εισαγωγές αέρα, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και νέο φιλτροκούτι, καθώς αυτή η αναπνοή του Tenere 700 γίνεται κάτω από την σέλα. Μία τέτοια αλλαγή, θα μπορούσε ίσως να φέρει και σημαντικές αλλαγές στον CP2 κινητήρα των 689 κυβικών, 73 ίππων και 6,93 χιλιογραμμόμετρων ροπής, είτε ως προς την απόκριση είτε ως προς την ισχύ.

Yamaha Tenere 700 – Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025!

Η Yamaha έχει βάλει τα δυνατά της να καλύψει και το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, όμως εκεί δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Σχήμα και όγκος μοιάζουν να είναι πανομοιότυπα με το τωρινό Tenere 700. Ακόμα και οι δύο βίδες από πάνω, που λειτουργούν ως στήριξη για τη βάση της πινακίδας, φαίνεται ότι θα έρθουν αυτούσιες και στην ανανεωμένη έκδοση.

Yamaha Tenere 700 – Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025!

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το μονό αμορτισέρ της πίσω ανάρτησης, το οποίο αποκτά νέο μοχλικό. Μεγαλύτερος είναι ο βραχίονας στήριξης της ανάρτησης, ενώ νέα και με μεγαλύτερη καμπύλη είναι η σχεδίαση του ίδιου του συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο η Yamaha ίσως να θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη προοδευτικότητα στη λειτουργία του αμορτισέρ, χωρίς να χάσει από την απόκριση. Έχοντας πάντως οδηγήσει το Tenere 700 σε διαφορετικές συνθήκες και έχοντας πιέσει τις αντοχές των αναρτήσεων στα όριά τους, κατά την διάρκεια των πολλών MEGA TEST ON-OFF που μας έχει συντροφεύσει με τις διάφορες εκδόσεις του, δεν έχουμε να πούμε κάτι, όσον αφορά την λειτουργία του πλήρως ρυθμιζόμενου αμορτισέρ, παρά μονάχα ότι δεν μας απασχόλησε ποτέ.

Κρίνοντας από την λέξη “MED” -που πιθανότατα σημαίνει “medium”-, που βλέπουμε στον οδηγό της αλυσίδας, το εργοστάσιο της Iwata πιθανότατα να πειραματίζεται με διαφορετικούς τρόπους έδρασης, μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά την ανάρτηση αυτή καθ’ εαυτή δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή, τουλάχιστον σε αυτό το δοκιμαστικό πρωτότυπο.

Yamaha Tenere 700 – Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025

Ένα στοιχείο που έχει παραμείνει ίδιο σε όλες τις εκδόσεις Tenere που έχει παρουσιάσει η Yamaha -6 στο σύνολο- είναι η σέλα. Παρά τις αλλαγές που έχουμε δει σε πλαίσιο, ρεζερβουάρ και εξοπλισμό, η σέλα είναι η μόνη σταθερά, η οποία πέραν του ότι είναι κάπως σκληρή, ειδικά στο κομμάτι του συνεπιβάτη, είναι και στενή, καθιστώντας δύσκολο το φόρτωμα κάποιας τσάντας πάνω της. Όχι ότι δεν γίνεται, όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο και… τέχνη, μιας και οι χειρολαβές απουσιάζουν από το Tenere 700. Το γεγονός βέβαια, ότι στις φωτογραφίες η σέλα είναι πλήρως καλυμμένη κάτω από το μαύρο καμουφλάζ, μας κάνει να πιστεύουμε ότι μιλάμε για μία επικείμενη αλλαγή και σε αυτό το κομμάτι. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, όμως το ότι το εργοστάσιο της Iwata έχει μπει σε τόσο κόπο να κρύψει την σέλα μας βάζει σε σκέψεις.

Yamaha Tenere 700 – Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025

Όταν το Tenere 700 είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση, στην EICMA του 2018, δεν υπήρχε ακόμη σκληρός ανταγωνισμός. Στην πορεία, όμως, η Aprilia ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, φέρνοντας το Tuareg 660, ενώ το 2023 η Suzuki έφερε το V-Strom 800 DE, με διαφορετικό χαρακτήρα και αυξημένες ικανότητες στην χωμάτινη οδήγηση, σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε για τις μοτοσυκλέτες που έφεραν το συγκεκριμένο όνομα. Η Honda ήταν ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπήκε στον χορό της καυτής κατηγορίας των μεσαίων κυβισμού On-Off, φέρνοντας το 2023 το XL750 Transalp, ενώ η KTM έχει τα 790 και 890 Adventure, παρέχοντας δύο επιλογές για όλα τα γούστα και βαλάντια. Όλες οι μοτοσυκλέτες που αναφέραμε παραπάνω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την αυξημένη απόδοση σε σχέση με το T7. Επομένως, αν η Yamaha θέλει να κοιτάζει στα ίσα τους αντιπάλους της, τότε μάλλον θα πρέπει να κάνει μία ανανέωση στον κινητήρα της On-Off μοτοσυκλέτας της.

Η απουσία αισθητήρων στο μοντέλο προπαραγωγής, προδίδει ότι ίσως βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της προπαραγωγής και των δοκιμών. Με αφορμή και τους Euro5+ κανονισμούς που γίνονται υποχρεωτικοί για όλες τις καινούργιες μοτοσυκλέτες που θα πωλούνται στην Ευρώπη από 1/1/2025, δεν αποκλείεται η Yamaha να φέρει το ανανεωμένο Tenere 700 σύντομα κοντά μας ως μοντέλο της επόμενης χρονιάς.

Ετικέτες

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες