Yamaha Tenere 700 - Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025!

Οι κύριες εμφανισιακές αλλαγές αφορούν σέλα και πίσω ανάρτηση
yamaha tenere 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/5/2024

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι η Yamaha ετοιμάζει μία γενναία ανανέωση του δημοφιλούς Tenere 700, η οποία κρίνοντας από το καμουφλαζ της μοτοσυκλέτας, θα έχει να κάνει τόσο με την εμφάνιση, αλλά και με λειτουργικά στοιχεία όπως η σέλα και η πίσω ανάρτηση, η οποία στο μοντέλο δοκιμών φαίνεται να έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.

Το Tenere 700 μετρά ήδη μία πενταετία στην αγορά, χωρίς να έχουμε δει μεγάλες αλλαγές, με πιο σημαντική να είναι αυτή της οθόνης, η οποία έχει γίνει πλέον έγχρωμη TFT, αντί για τη μονόχρωμη LCD στην πρώτη έκδοση. Ναι μεν η Yamaha έχει φέρει πληθώρα εκδόσεων θέλοντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους μοτοσυκλετιστών, όμως δεν έχει κάνει κάτι για τη βασική που αποτελεί και τον γενάρχη της νέας εποχής του ονόματος Tenere. Όπως φαίνεται από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, αυτό θα αλλάξει, με το ανανεωμένο μοντέλο να φτάνει στους αντιπροσώπους ίσως και ως μοντέλο του 2025.

Yamaha Tenere 700 – Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025

Αν και καλυμμένο πλήρως με καμουφλάζ, μπορούμε να διακρίνουμε ότι το μπροστά και το πίσω τμήμα δεν έχουν κάποιες δομικές αλλαγές. Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά, όμως, βλέπουμε ότι το κομμάτι του προβολέα που φαίνεται πίσω από τον μουσαμά του καμουφλάζ, προδίδει διαφορετικό σχήμα, στα φώτα εσωτερικά. Από την ημέρα που παρουσιάστηκε μέχρι και σήμερα, ο προβολέας του Tenere 700 διακρίνεται από τα τέσσερα στρογγυλά LED, που καλύπτονται από ένα πλαστικό κάλυμμα, διαμορφώνοντας έναν ενιαίο προβολέα. Η νέα έκδοση, ωστόσο, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί διαφορετική διάταξη των φωτιστικών σωμάτων, τα οποία θα είναι μάλλον γωνιώδη σε σχήμα, κρατώντας τα ωστόσο ως ένα ενιαίο προβολέα.

Ακριβώς από κάτω, ανάμεσα στο ψυγείο και το φαίρινγκ, οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν την ύπαρξη νέων εισαγωγών, ενώ φαίνεται ότι το adventure μοντέλο αποκτά μεγαλύτερο όγκο μπροστά, που θα μπορούσε να οφείλεται και σε διαφορετικά σχεδιασμένο ή μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ. Δεν είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο αν πρόκειται για εισαγωγές αέρα προς το φιλτροκούτι, ή αν βρίσκονται εκεί για να παρέχουν φρέσκο, δροσερό αέρα στο ψυγείο. Στη περίπτωση που μιλάμε για νέες εισαγωγές αέρα, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα και νέο φιλτροκούτι, καθώς αυτή η αναπνοή του Tenere 700 γίνεται κάτω από την σέλα. Μία τέτοια αλλαγή, θα μπορούσε ίσως να φέρει και σημαντικές αλλαγές στον CP2 κινητήρα των 689 κυβικών, 73 ίππων και 6,93 χιλιογραμμόμετρων ροπής, είτε ως προς την απόκριση είτε ως προς την ισχύ.

Η Yamaha έχει βάλει τα δυνατά της να καλύψει και το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, όμως εκεί δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Σχήμα και όγκος μοιάζουν να είναι πανομοιότυπα με το τωρινό Tenere 700. Ακόμα και οι δύο βίδες από πάνω, που λειτουργούν ως στήριξη για τη βάση της πινακίδας, φαίνεται ότι θα έρθουν αυτούσιες και στην ανανεωμένη έκδοση.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το μονό αμορτισέρ της πίσω ανάρτησης, το οποίο αποκτά νέο μοχλικό. Μεγαλύτερος είναι ο βραχίονας στήριξης της ανάρτησης, ενώ νέα και με μεγαλύτερη καμπύλη είναι η σχεδίαση του ίδιου του συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο η Yamaha ίσως να θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη προοδευτικότητα στη λειτουργία του αμορτισέρ, χωρίς να χάσει από την απόκριση. Έχοντας πάντως οδηγήσει το Tenere 700 σε διαφορετικές συνθήκες και έχοντας πιέσει τις αντοχές των αναρτήσεων στα όριά τους, κατά την διάρκεια των πολλών MEGA TEST ON-OFF που μας έχει συντροφεύσει με τις διάφορες εκδόσεις του, δεν έχουμε να πούμε κάτι, όσον αφορά την λειτουργία του πλήρως ρυθμιζόμενου αμορτισέρ, παρά μονάχα ότι δεν μας απασχόλησε ποτέ.

Κρίνοντας από την λέξη “MED” -που πιθανότατα σημαίνει “medium”-, που βλέπουμε στον οδηγό της αλυσίδας, το εργοστάσιο της Iwata πιθανότατα να πειραματίζεται με διαφορετικούς τρόπους έδρασης, μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά την ανάρτηση αυτή καθ’ εαυτή δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή, τουλάχιστον σε αυτό το δοκιμαστικό πρωτότυπο.

Ένα στοιχείο που έχει παραμείνει ίδιο σε όλες τις εκδόσεις Tenere που έχει παρουσιάσει η Yamaha -6 στο σύνολο- είναι η σέλα. Παρά τις αλλαγές που έχουμε δει σε πλαίσιο, ρεζερβουάρ και εξοπλισμό, η σέλα είναι η μόνη σταθερά, η οποία πέραν του ότι είναι κάπως σκληρή, ειδικά στο κομμάτι του συνεπιβάτη, είναι και στενή, καθιστώντας δύσκολο το φόρτωμα κάποιας τσάντας πάνω της. Όχι ότι δεν γίνεται, όμως χρειάζεται περισσότερο χρόνο και… τέχνη, μιας και οι χειρολαβές απουσιάζουν από το Tenere 700. Το γεγονός βέβαια, ότι στις φωτογραφίες η σέλα είναι πλήρως καλυμμένη κάτω από το μαύρο καμουφλάζ, μας κάνει να πιστεύουμε ότι μιλάμε για μία επικείμενη αλλαγή και σε αυτό το κομμάτι. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, όμως το ότι το εργοστάσιο της Iwata έχει μπει σε τόσο κόπο να κρύψει την σέλα μας βάζει σε σκέψεις.

Yamaha Tenere 700 – Ανανέωση προ των πυλών, ίσως και το 2025

Όταν το Tenere 700 είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση, στην EICMA του 2018, δεν υπήρχε ακόμη σκληρός ανταγωνισμός. Στην πορεία, όμως, η Aprilia ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, φέρνοντας το Tuareg 660, ενώ το 2023 η Suzuki έφερε το V-Strom 800 DE, με διαφορετικό χαρακτήρα και αυξημένες ικανότητες στην χωμάτινη οδήγηση, σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε για τις μοτοσυκλέτες που έφεραν το συγκεκριμένο όνομα. Η Honda ήταν ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπήκε στον χορό της καυτής κατηγορίας των μεσαίων κυβισμού On-Off, φέρνοντας το 2023 το XL750 Transalp, ενώ η KTM έχει τα 790 και 890 Adventure, παρέχοντας δύο επιλογές για όλα τα γούστα και βαλάντια. Όλες οι μοτοσυκλέτες που αναφέραμε παραπάνω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την αυξημένη απόδοση σε σχέση με το T7. Επομένως, αν η Yamaha θέλει να κοιτάζει στα ίσα τους αντιπάλους της, τότε μάλλον θα πρέπει να κάνει μία ανανέωση στον κινητήρα της On-Off μοτοσυκλέτας της.

Η απουσία αισθητήρων στο μοντέλο προπαραγωγής, προδίδει ότι ίσως βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της προπαραγωγής και των δοκιμών. Με αφορμή και τους Euro5+ κανονισμούς που γίνονται υποχρεωτικοί για όλες τις καινούργιες μοτοσυκλέτες που θα πωλούνται στην Ευρώπη από 1/1/2025, δεν αποκλείεται η Yamaha να φέρει το ανανεωμένο Tenere 700 σύντομα κοντά μας ως μοντέλο της επόμενης χρονιάς.

Ετικέτες

Honda CUV e: 2025 - Το νέο ηλεκτρικό "125άρι" σκούτερ που έρχεται Ευρώπη

Με μοτέρ 8 ίππων και ροπή 2,24 kg.m - Τροχοί 12 ιντσών και διαστάσεις όσο ένα SH Mode 125
Honda CUV e: 2025 έρχεται Ευρώπη
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/7/2025

To Honda CUV e: έρχεται στην Ευρώπη για να πάρει τη θέση του δίπλα στο EM1 e ως η έκδοση των "125 κ.εκ." στην γκάμα της και να διευρύνει τις επιλογές εκείνων που θέλουν να κινούνται εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους.

Το CUV e: είναι μόλις το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που έρχεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το έκτο από τα 30 συνολικά που σκοπεύουν να παρουσιάσουν οι Ιάπωνες μέσα στην επόμενη πενταετία. Μέχρι στιγμής, εκτός από αυτό, έχουμε δει και τα Benly e:, Gyro e:, Gyro Canopy e:, EM1 e:, Activa e: και ICON e:.

To CUV e: το είδαμε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο όταν και παρουσιάστηκε στην Ινδονησία μαζί με το ICON e:, με την εταιρεία να αναφέρει τότε ότι οι επιδόσεις που προσφέρει ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι αντίστοιχες με ενός θερμικού 110 κ.εκ. -προφανώς αερόψυκτου. 

Honda CUV e: 2025 έρχεται Ευρώπη

Για την ευρωπαϊκή έκδοση η Honda αναβαθμίζει την αντιστοιχία με μοτέρ 125 κ.εκ. Όμως με 8 ίππους και επίσημη τελική ταχύτητα της τάξης των 83 χλμ./ώρα το CUV e: δύσκολα θα μπορέσει να τα ανταγωνιστεί 125άρι συμβατικό σκούτερ ή να βγει στον αυτοκινητόδρομο με ασφάλεια παρά την τεράστια για τα δεδομένα της κατηγορίας ροπή των 2,24 kg.m. 

Το ηλεκτρικό μοτέρ δίνει και τη δυνατότητα όπισθεν με ταχύτητα έως και 3 χλμ./ώρα και τροφοδοτείται από δύο συστοιχίες μπαταριών Honda Mobile Power Pack e:, την εναλλάξιμη μπαταρία που χρησιμοποιείται σε όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα που αναφέραμε πιο πάνω. 

Honda CUV e: 2025 έρχεται Ευρώπη

Η MMP e: αποτελεί την ραχοκοκαλιά συνδρομητικών υπηρεσιών ανταλλαγής μπαταριών που έχει στήσει ήδη η Honda σε Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία και Ταϊλάνδη και κάτι αντίστοιχο θέλει να πετύχει και την Ευρώπη με τις "δοκιμές" να έχουν ξεκινήσει στη Σουηδία, με την ίδια την υπηρεσία να κάνει πιο προσιτή την απόκτηση του σκούτερ αφού δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς και τις ακριβές του μπαταρίες.

Με την κάθε μπαταρία ιόντων λιθίου των 10,2 κιλών να έχει ενεργειακή χωρητικότητα μόλις 1,3 kWh, το CUV e: έχει αυτονομία έως και 70 χιλιόμετρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και χρειάζεται περίπου έξι ώρες για να φορτίσει πλήρως από 0% ή δύο ώρες και 40 λεπτά για να φτάσει από το 25% στο 75%.

Honda CUV e: 2025 έρχεται Ευρώπη

Οι διαστάσεις του CUV e: είναι παρόμοιες με εκείνες ενός SH Mode 125 με μεταξόνιο στα 1.310 χλστ., κάστερ στις 26 μοίρες και ίχνος στα 77 χλστ., ενώ με ζάντες 12 ιντσών και στα δύο άκρα ο κύκλος στροφής είναι μόλις 1,99 μ. και το ύψοςε της σέλας βρίσκεται στα πολύ βολικά 760 χλστ. Το βάρος είναι 119 κιλά στη στάνταρ έκδοση και στα 120 για την "Connecnted", ενώ στα φρένα δεν έχουμε ABS αλλά συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκο μπροστά στα 190 χλστ. και δαγκάνα ενός εμβόλου και ταμπούρο 130 χλστ. πίσω. Το συμβατικό πιρούνι έχει καλάμια διαμέτρου 26 χλστ. και διαδρομή στα 90 χλστ., ενώ πίσω έχουμε ένα μόνο αμορτισέρ που δεν φέρει ρυθμίσεις και έχει διαδρομή 75 χλστ.

Ντεμπούτο με το CUV e: στην Ευρώπη κάνει και η υπηρεσία Honda RoadSync Duo που συνδέει το σκούτερ με το κινητό μέσω bluetooth στην ακριβότερη διασυνδεδεμένη έκδοση, η οποία αλλάζει την TFT οθόνη των πέντε ιντσών της στάνταρ με μία επτά ιντσών που προσφέρει πλοήγηση, hands free κλήσεις αλλά και διαχείριση μουσικών αρχείων, όλα από το μικρό joystick στο αριστερό γκριπ. Και οι δύο εκδόσεις έχουν στάνταρ keyless σύστημα, θύρα φόρτισης USB-C, ντουλαπάκι που χωράει όρθιο ένα μικρό μπουκάλι νερού, όπως και τρία προγράμματα οδήγησης (Standard, Eco, Sport).