Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Yamaha Tracer 7 GT 2021: Στην Euro5 εποχή με νέο όνομα

Σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού

Για το 2021 η Yamaha φρόντισε να εκμεταλλευτεί την υποχρεωτική προσαρμογή του κινητήρα CP2 στις προδιαγραφές Euro5 και να εμπλουτίσει τις επιλογές εξοπλισμού του Tracer 700, προσθέτοντας την έκδοση GT και αλλάζοντας το εμπορικό όνομα σε Tracer 7. Έτσι το Tracer 7 του 2021 έχει πλέον δύο εκδόσεις (Tracer 7/Tracer 7 GT) όπως είχε κάνει στην τελευταία γενιά του μεγάλου αδερφού Tracer 900, που επίσης άλλαξε όνομα και έγινε Tracer 9/Tracer9 GT. Ο δικύλινδρος κινητήρας έχει τις ίδιες αλλαγές με το νέο γυμνό MT-07 που παρουσιάστηκε πρώτο, με επανασχεδιασμένο σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης ώστε να ικανοποιεί τις αυστηρότερες προδιαγραφές Euro 5.

Αλλαγές υπάρχουν και στο κιβώτιο ταχυτήτων, χωρίς όμως να αναφέρει ακριβείς λεπτομέρειες η Yamaha. Η ιπποδύναμη και η ροπή παρέμειναν αναλλοίωτες, στους  73,4 ίππους/9.000 σ.α.λ. και στα 6,8 kgm/6.500 σ.α.λ. Δεδομένου πως το Tracer 7 παραμένει μια από τις ελαφρύτερες μοτοσυκλέτες στην κατηγορία της, οι επιδόσεις και ο σπορ χαρακτήρας δεν έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές. (Η Yamaha λέει πως το Tracer 7 GT είναι η ελαφρύτερη στην κατηγορία της και όντως στη ζυγαριά του ΜΟΤΟ το μοντέλο του 2020 είχε δείξει 196,5 κιλά γεμάτη, όταν τα υπόλοιπα crossover και on-off των 650-900 κυβικών είναι πολύ πάνω από 200 κιλά).  

Η νέα έκδοση GT διαφοροποιείται από την μεγαλύτερου μεγέθους ζελατίνα που ρυθμίζεται σε ύψος και τις πλαϊνές βαλίτσες των 20 λίτρων με φιλέτα στο χρώμα της μοτοσυκλέτας. Η ζελατίνα έχει ιδιαίτερη αισθητική με δύο “αυτάκια” που διώχνουν τον αέρα μακριά από τα χέρια του αναβάτη και σύμφωνα με την Yamaha μειώνει τους αεροδυναμικούς θορύβους στο ελάχιστο. Έχει 92mm μεγαλύτερο ύψος και 70mm μεγαλύτερο πλάτος και η ρύθμιση του ύψους γίνεται εύκολα με το ένα χέρι χάρη στην έξυπνη σχεδίαση του μηχανισμού ανύψωσης.

Σημαντική διαφορά υπάρχει και στη σέλα, όπου έχει διαφορετικό σχήμα και πλουσιότερο αφρώδες υλικό με στόχο την άνεση στα πολύωρα ταξίδια. Το κάλυμμά της έχει εξωτερικές ραφές με άσπρη κλωστή, προδίδοντας μια επιπλέον νότα πολυτέλειας.

Φυσικά η Yamaha διατηρεί τον μακροσκελή κατάλογο αξεσουάρ που έχει σχεδιάσει ειδικά για το Tracer 7, για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τον εξοπλισμό άνεσης ή να δώσουν πιο σπορ χαρακτήρα στη μοτοσυκλέτα τους.

Για το 2021 τα νέα Trecer 7 και Tracer 7 GT θα είναι διαθέσιμα σε τρία χρώματα (ασημί ματ/μαύρο, μαύρο ματ και κόκκινο γυαλιστερό).