Africa Twin - Το δυναμομετρήσαμε!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/3/2016

Μετά από την παγκόσμια παρουσίαση του Africa Twin στην Ν. Αφρική, που το οδηγήσαμε  αποκλειστικά και συζητήσαμε με τους Ιάπωνες σχεδιαστές του, οδηγούμε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα την έκδοση DCT του Africa Twin, έχοντας ήδη δοκιμάσει την έκδοση με το συμβατικό κιβώτιο. Πέρα από την δοκιμή του, ετοιμάζουμε για το επόμενο τεύχος του περιοδικού, ένα μεγάλο συγκριτικό με τις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, πριν την απόλυτη χωμάτινη δοκιμή - το καλοκαιρινό Mega Test - που φέτος η μάχη θα είναι σκληρή μέχρι να καθοριστεί νικητής!

Μέχρι λοιπόν να έρθει το τεύχος του περιοδικού, και ενώ η δοκιμή συνεχίζεται μετρώντας καταναλώσεις και επιδόσεις, ζυγίσαμε και δυναμομετρήσαμε το Africa, και ιδού τα αποτελέσματα:

Στην ζυγαριά του περιοδικού, η έκδοση του Africa χωρίς το DCT κιβώτιο έδειξε 229,5 κιλά με πλήρως γεμάτο ρεζερβουάρ και κατανομή στους άξονες: 49,7% πίσω και 50,3 εμπρός.

 

Η DCT έκδοση ζυγίστηκε ακριβώς δέκα κιλά και πεντακόσια γραμμάρια περισσότερο από την απλή, που σημαίνει ότι σχεδόν ταυτίζεται με τα νούμερα που ανακοινώνει η ίδια η Honda. Ducati, KTM και Honda, είναι από τις εταιρίες που ανακοινώνουν νούμερα πολύ κοντά στην πραγματικότητα, σε ότι αφορά τα κιλά... Οπότε 240 κιλά για το Africa Twin DCT και ελάχιστα μεγαλύτερη κατανομή στον πίσω άξονα με 50,2% πίσω και 49,8% εμπρός

 

Στο δυναμόμετρο η Africa Twin έδειξε 86,24 ίππους στις 7.600 στροφές και 9,34kg.m ροπής στις 5.600 στροφές

Το διάγραμμα αποτυπώνει στο χαρτί, αυτό που αντιλαμβάνεσαι στο δρόμο, έναν πολύ γραμμικό κινητήρα με ικανοποιητική ευστροφία, χωρίς τρύπες στην απόδοση. Η ροπή είναι χαρακτηριστικό ότι κρατιέται για ένα διάστημα 2.000 στροφών κοντά στο μέγιστο νούμερό της, κι αυτό στο δρόμο το αντιλαμβάνεσαι ως διαθέσιμη δύναμη παντού

 

Έχουμε δει αρκετές συζητήσεις στο internet που συγκρίνουν το KTM 990 με το νέο Africa Twin, ωστόσο δεν συμφωνούμε με την λογική αυτή, καθώς οι δύο μοτοσυκλέτες δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες. Φυσικά μπορείς και με τις δύο να κάνεις τα ίδια πράγματα και τις ίδιες διαδρομές, όμως όσο διευρύνεις τα πλαίσια της συζήτησης, αυτό ισχύει λίγο-πολύ για όλες τις μοτοσυκλέτες. Τόσο απλά. Παρόλο αυτά αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον για την σύγκριση με το 990 οπότε θα θυμίσουμε και την δική του δυναμομέτρηση: 97,14 ίππους στον τροχό και 8,24Kg.m ροπής. Ωστόσο η διαφορά με το Africa είναι γιατί το 990 ανεβάζει 2.000 στροφές περισσότερες, μέχρι τις 7.000 στροφές το Africa είναι 15-20% παντού δυνατότερο, ενώ σε όλη την διάρκεια έχει μεγαλύτερη ροπή.

Αυτό που είναι άμεσα συγκρίσιμο με το Africa Twin, είναι το 1050 Adventure που το δυναμομετρήσαμε στους 90,32 ίππους και 9,84Kg.m ροπής, έχοντας παντού περισσότερη δύναμη, σε όλο το φάσμα των στροφών. Το 1050 το αναφέρουμε γιατί είναι ο πιο νέος ανταγωνιστής του Africa Twin, ανεξάρτητα από την αναφορά στο 990. Στο επόμενο τεύχος που θα υπάρχει αναλυτικό συγκριτικό τεστ με τις μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού, θα υπάρχει και συγκριτικό διάγραμμα δυναμομέτρησης και φυσικά όλες οι λεπτομέρειες, μειονεκτήματα και προτερήματα εκατέρωθεν!

Μέχρι στιγμής έχουμε δει μέγιστη κατανάλωση στα 7,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, όμως μας περιμένουν πολλά ακόμα γεμίσματα στο ρεζερβουάρ μέχρι να δούμε την μέση και την ελάχιστη κατανάλωση, καθώς και την διαφορά με την DCT έκδοση... Η δοκιμή στο MOTO έχει μόλις ξεκινήσει! Μέχρι τότε δείτε το MEGA GALLERY που ετοίμασε η "ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ" γενική αντιπροόσωπος της Honda στην Ελλάδα

 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες