Αυτό είναι το Aprilia RS 660 παραγωγής

Στη δημοσιότητα η τελική μορφή του
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/6/2019

Κυκλοφόρησαν τα τελικά σχέδια της δικύλινδρης εν σειρά RS 660 που είχαμε δει από κοντά ως πρωτότυπο στην τελευταία έκθεση της EICMA στο Μιλάνο. Λίγους μήνες πριν, ο φωτογραφικός φακός των παπαράτσι είχε πιάσει τους δοκιμαστές του Noale να κάνουν τις τελικές δοκιμές εξέλιξης των μοτοσυκλετών παραγωγής και τώρα ήρθε η ώρα για την Aprilia να καταθέσει τις απαραίτητες πατέντες και τα σχέδια που τις συνοδεύουν για να πάρει η μοτοσυκλέτα την απαραίτητη έγκριση τύπου.

Από αυτή τη διαδικασία διέρρευσαν και στα σχέδια που βλέπετε. Οι Ιταλοί κατάφεραν να μην αλλοιώσουν το πανέμορφο σχέδιο του πρωτότυπου και ιδιαίτερα θα πρέπει να τους πούμε μπράβο για την μικρή εξάτμιση της μοτοσυκλέτας παραγωγής. Βέβαια επειδή τα σχέδια αυτά έρχονται από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό η ευρωπαϊκή έκδοση των προδιαγραφών euro 5 να έχει κάποιο ογκώδες μπουρί… ελπίζουμε όχι. Σε κάθε περίπτωση, η άφιξη αυτής της μοτοσυκλέτας είναι πολύ σημαντική, όχι τόσο γιατί η κατηγορία των μεσαίων supersport έχει σχεδόν πεθάνει, όσο γιατί αυτός ο νέος δικύλινδρος κινητήρας θα δώσει τη δυνατότητα στην Aprilia να φτιάξει μια ολόκληρη σειρά μεσαίου κυβισμού μοντέλων. Κι επειδή έως σήμερα η τιμολογιακή πολιτική της Aprilia την καθιστά άμεσο ανταγωνιστή των Ιαπώνων, μπορεί να δούμε επιτέλους και έναν ευρωπαίο ανταγωνιστή στο CB 500 X της Honda και στο MT 07 της Yamaha που λυμαίνονται εμπορικά τη μεσαία κατηγορία πανευρωπαϊκά.

Σε επίπεδο επιδόσεων, η Aprilia υποσχόταν στο concept του Μιλάνου ιπποδύναμη στους 105 ίππους, ενώ είχε παρουσιάσει και την ιδέα της για ενεργή/μεταβλητή αεροδυναμική του φαίρινγκ. Στην περίπτωση της ιπποδύναμης μάλλον θα επιτύχουν εύκολα τους 105, αφού ολόκληρη η κεφαλή του κινητήρα είναι από το RSV4 1100 των 215 ίππων. Για την ενεργή αεροδυναμική όμως δεν θα βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά…    

Πότε θα το δούμε στην τελική του μορφή; Η απάντηση είναι πως θα πρέπει να το περιμένουμε στις αρχές του επόμενου έτους...

Η Yamaha θα δείξει νέο μοντέλο με αερόσακο! Ποιο είναι – Πότε έρχεται Ελλάδα

Προς το παρόν έχει βγάλει μόνο teaser VIDEO
Η Yamaha θα δείξει νέο μοντέλο με αερόσακο! Ποιο είναι – Πότε έρχεται Ελλάδα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/3/2026

Με ένα πολύ μικρό VIDEO στα κοινωνικά δίκτυα που δεν αφήνει να φανεί καμία λεπτομέρεια για το μοντέλο, πέρα από την ύπαρξη αερόσακου, η Yamaha προετοιμάζει το έδαφος για αύριο το απόγευμα, όπου θα μας δείξει ένα νέο μοντέλο.

Αποκωδικοποιώντας το VIDEO, έχουμε τον αριθμό των τριών προσώπων, σημαντικό και το κρατάμε, όπως επίσης και την αγωνία ζωγραφισμένη για την μαμά και το παιδί με το καθησυχαστικό χαμόγελο του πατέρα.

Θα μπορούσε να είναι μία σκηνή όπου το νέο αυτό Yamaha φτάνει στο σπίτι και προκαλεί έκπληξη στην οικογένεια και ταυτόχρονα μία κάποια ανησυχία.

Έπειτα τονίζεται η ύπαρξη αερόσακου και η τεχνολογία που αυτή έχει, δείχνοντας μας το εσωτερικό μίας IMU μονάδας, άρα έχουμε αναγνώριση της θέσης της μοτοσυκλέτας στον χώρο από τα ηλεκτρονικά, άρα αυτόματη ενεργοποίηση του αερόσακου σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης.

Πάμε τώρα πίσω στον μαγικό αριθμό τρία και έπειτα στην αγωνία των προσώπων για το νέο όχημα και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν ήταν μία «μοτοσυκλετιστική» οικογένεια, αλλά εκεί που περίμεναν τον πατέρα να έρθει με το αυτοκίνητο στο γκαράζ, εκείνος μπήκε με το νέο τρίκυκλο σκούτερ, δένοντας και τον μαγικό αριθμό τρία. Σωστά εδώ, η στόχευση του κοινού είναι πιο γενική, απευθύνεται σε κάποιον που κυρίως κινείται με αυτοκίνητο και αποκτά τώρα και μία Yamaha. Τα τρίκυκλα σκούτερ της Yamaha στοχεύουν σε αυτό το κοινό. Βέβαια στην χώρα μας έχουν επιτυχία και σε μοτοσυκλετιστές μεγαλύτερης ηλικίας, ή και πιο ενεργούς που απλά θέλουν ένα τέτοιο όχημα ως δεύτερο, ενώ ακόμη περισσότερο, στην χώρα μας το Niken, η μοναδική τρίκυκλη σπορ παραγωγής στον κόσμο, έχει επιτυχία μόνο σε μοτοσυκλετιστές και όχι σε πιο ευρύ κοινό, όπως πίστευε η Yamaha το 2015 όταν μου ανέλυε στο Tokyo Motor Show το σκεπτικό για το ρηξικέλευθο τότε μοντέλο της.

Ο πορτοκαλί φάρος και όσα αχνά φαίνονται πίσω από το πρώτο πρόσωπο που εμφανίζεται, θα πω εγώ η σύζυγος και μητέρα του μικρού κοριτσιού, παραπέμπουν πως βρισκόμαστε μέσα σε ένα γκαράζ.

Να λοιπόν γιατί πιστεύω πως αύριο θα δούμε:
Το νέο Yamaha Tricity 300 2026 – Το πρώτο σκούτερ με αυξημένη ΠΑΘΗΤΙΚΗ ασφάλεια παγκοσμίως!

 

 

 

 

Για την ιστορία τώρα, αυτός δεν θα είναι ο πρώτος αερόσακος από εταιρεία μοτοσυκλέτας, ακριβώς είκοσι χρόνια πριν, το 2006, η Honda έβαλε αερόσακο στην Goldwing, όπως ακριβώς μας είχε υποσχεθεί το 2005, όταν και ανακοίνωσε την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την δεκαετία του ΄90!

Αμέσως μετά, το 2007 οι αερόσακοι μπήκαν στις στολές των MotoGP στην μικρή κατηγορία.

Η τεχνολογία όμως από τότε έχει αλλάξει πολύ και κυρίως προχώρησε με άλματα την τελευταία πενταετία, ενώ η χρήση τους είναι καθολική στα MotoGP από το 2018.

Από το 2020 και μετά όμως, είναι που καταγράφουμε το πραγματικό άλμα στον τρόπο που τα ηλεκτρονικά αναγνωρίζουν σωστά και με ακρίβεια πότε συμβαίνει πτώση και πότε αυτή θα έχει την ένταση που πρέπει ώστε να ενεργοποιηθεί ο αερόσακος, ώστε να αποφύγει την περίπτωση να καταστρέψει τον αγώνα ενός αναβάτη που θα μπορούσε να συνεχίσει, σηκώνοντας την μοτοσυκλέτα του.

Είναι επίσης νέο το άλμα και στο τελευταίο σύνορο, τους αγώνες MX και Rally, εκεί που το σύστημα έχει πολύ δυσκολότερο ρόλο στην ανίχνευση μίας πτώσης από ένα δυναμικό άλμα.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως πλέον η τεχνολογία είναι τόσο μπροστά που μπορείς να φοράς τον αερόσακο, ένα δυσκολότερο βήμα από την τοποθέτησή του σε ένα τρίκυκλο σκούτερ!

Μένει να δούμε λοιπόν αν έχουμε πέσει διάνα στην αποκρυπτογράφηση του σύντομου VIDEO της Yamaha και έχουμε μπροστά μας το νέο Tricity 300 και έπειτα με ποιο τρόπο δουλεύει ο αερόσακος αυτός, που στόχο έχει να σου προσφέρει αυξημένη ΠΑΘΗΤΙΚΗ ασφάλεια, τον τομέα δηλαδή που πάσχουν περισσότερο τα δίκυκλα και λίγο λιγότερο τα τρίκυκλα, στο πεδίο που συμβαίνουν και τα περισσότερα ατυχήματα, εντός πόλης δηλαδή.

Σε δεύτερο χρόνο θα θέλαμε να δούμε και το κόστος αντικατάστασης του αερόσακου.

Οι πρώτες απαντήσεις αναμένονται αύριο, το απόγευμα.

Σε περίπτωση πάντως που είναι πράγματι το νέο Yamaha Tricity 300, τότε με βάση το πότε έρχονται στην Ευρώπη τα σκούτερ της Yamaha, το αναμένουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου και στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως υπάρχει και Tricity 125, ιδανικό για την εξίσωση διπλώματος αυτοκινήτου το οποίο έχει μάλιστα ίσιο πάτωμα, σε αντίθεση με το Tricity 300 που, λογικά, μόνο αυτό θα έρχεται με αερόσακο, τουλάχιστον για το 2026. Είναι βέβαιο πως η Yamaha δεν θα περιορίσει τον αερόσακο σε ένα μόνο μοντέλο!