Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Benda BD700: Το τετρακύλινδρο θηρίο από την Κίνα

Από το παπί στα… superbike σε χρόνο ρεκόρ

Αν δεν ξέρετε ποια είναι η Benda, μην στεναχωριέστε. Κανείς δεν την ήξερε μέχρι σήμερα, αλλά απ’ ότι φαίνεται σε αυτά τα τρισδιάστατα ψηφιακά σχέδια, πολύ σύντομα θα την γνωρίσουμε όλοι. Πρόκειται για μια νέα κινέζικη εταιρεία (πιθανόν να είναι μόνο το όνομα νέο και πίσω της να είναι κάποιος άλλος κινέζικος κολοσσός κατασκευής δικύκλων, όπως συμβαίνει πολύ συχνά) όπου ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο ξεκινώντας με ένα τετρακύλινδρο εν σειρά power cruiser με κυβισμό άνω των 600 κυβικών.

Το αμερικάνικο περιοδικό Cycle World μιλάει για 700 κυβικά και λέει πως ο κινητήρας θυμίζει εξωτερικά εκείνον του Honda CB 650 F, όμως υπάρχουν αρκετά σημεία που διαφέρει και σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές στο εσωτερικό του. Επίσης οι Αμερικάνοι συνάδερφοι μιλούν για αλουμινένιο πλαίσιο, όμως στα δικά μας μάτια μοιάζει περισσότερο ως ένα μεγάλο πλαστικό κάλυμμα που κρύβει τους ατσάλινους σωλήνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο σχεδιασμός είναι εντυπωσιακότατος, όπως εντυπωσιακός είναι και ο εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας, με τις τεράστιες πλάκες στο upside-down πιρούνι και τις ακτινικές δαγκάνες (ακόμα και πίσω έχει ακτινική όπως το νέο Triumph Roket III !!!!).

Το συνολικό σουλούπι θυμίζει αρκετά Ducati X-Diavel από το πλάι, όμως ο στρογγυλός προβολέας LED διαφοροποιεί κάπως την εμφάνιση όταν κοιτάς την μοτοσυκλέτα από εμπρός. Επίσης οι τέσσερεις απολήξεις της εξάτμισης και το τεράστιου πλάτους πίσω ελαστικό ακολουθούν τη φιλοσοφία σχεδιασμού των X-Diavel και Rocket III. Τα όργανα είναι φυσικά μια έγχρωμη οθόνη TFT και δεν θα είναι έκπληξη αν έχει σύνδεση Bluetooth κ.τ.λ. Με αυτόν τον κινητήρα στα χέρια των κινέζων και την ευκολία που έχουν να σχεδιάζουν ασταμάτητα νέα μοντέλα, είναι ξεκάθαρο πως απέχουμε ελάχιστα χρόνια πριν δούμε την πρώτη κινέζικη superbike στους δρόμους. Κι αυτό θα γίνει πολύ πιο γρήγορα όσο τα ιαπωνικά εργοστάσια τους αφήνουν τόσο μεγάλο χώρο για να κινηθούν…