BMW CE 04: Νέο ηλεκτρικό σκούτερ με 42hp και αυτονομία 130km

Έχει μετάδοση με σχέσεις αλλά και έκδοση Α1
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/7/2021

Με μέγιστη τελική ταχύτητα τα 120km/h σε οποιαδήποτε από τις εκδόσεις, τόσο της μειωμένης ιπποδύναμης Α1, όσο και εκείνης με τους 42 ίππους, το νέο BMW CE 04 με την αυτονομία των 130Km/h είναι η πρόταση της BMW για μετακινήσεις εντός πόλης. Εκεί που δεν θα χρειαστείς και παραπάνω από 120Km/h όπως λένε οι ίδιοι και με αυτονομία που καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων. Βέβαια η αυτονομία που ανακοινώνει η BMW είναι η μέγιστη δυνατή, αντίστοιχη με την ελάχιστη κατανάλωση όταν μιλάμε για κινητήρες εσωτερικής καύσης, όχι την μέση ή την μέγιστη κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση τα 130km αυτονομίας υπερκαλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών για τους περισσότερους ενώ η έκδοση μειωμένης ιπποδύναμης για οδήγηση με δίπλωμα Α1 έρχεται και με χαμηλότερη αυτονομία στα 100km. Επιπρόσθετα η Α1 έκδοση μπορεί να ανέβει έως τους 31hp στις 4.000 στροφές έναντι των 42hp στις 4.900 στροφές της Α2 έκδοσης με την ροπή να είναι ίδια και στις δύο εκδόσεις, 6,32kg.m στις -μόλις- 1.500 στροφές.

Ο υδρόψυκτος κινητήρας μόνιμου μαγνήτη, σύγχρονου ρότορα / στάτορα έχει μέγιστο ρυθμό περιστροφής τις 12.300 στροφές και είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογία που βρίσκεται αυτή την στιγμή στην παραγωγή αντίστοιχος με αυτό που μπορεί κανείς να βρει στην BMW i3, τις ακριβές ηλεκτροκίνητες Jaquar κτλ. Αυτό από μόνο του καθιστά το CE 04 ξεχωριστό ανάμεσα στην πλειοψηφία των ηλεκτρικών σκούτερ που υπάρχουν αυτή την στιγμή με επαγωγικούς κινητήρες, hub motor κτλ.

Στην πράξη η BMW θέλει το CE 04 να είναι εφάμιλλο σε λειτουργία και τρόπο χρήσης με τα σκούτερ που έχει ήδη στην γκάμα της, αν και τα 231 κιλά που ζυγίζει είναι νούμερο που όσο καλά κι αν κρύβεται εξαιτίας της κατανομής και του χαμηλού κέντρου βάρους, δεν μπορούν ολότελα να παραβλεφθούν. Για παράδειγμα το R1250GS ζυγίζει 250 κιλά, ενώ στα ίδια κιλά με το CE 04 είναι η Africa Twin και μάλιστα η έκδοση DCT αλλά και το V-Strom 1050XT. Αντίστοιχα καταναλώνει 7,7 kWh με βάση το στάνταρ σύστημα κύκλων οδήγησης για την μέτρηση της κατανάλωσης για κάθε 100 χιλιόμετρα ενώ τα 0-100 έρχονται σε 9,1 για την έκδοση των 42hp και σε 9,9 για την έκδοση Α1.

Η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα που παίρνει κίνηση από ένα κιβώτιο μίας σχέσης και την συνολική αναλογία να ανέρχεται τελικής μετάδοσης να ανέρχεται σε 10.5 ενώ ο κινητήρας μόνιμου μαγνήτη, EMP 156 είναι τοποθετημένος στο πλαίσιο ανάμεσα στην μπαταρία και στον πίσω τροχό σε νοοτροπία που ακολουθεί την διάταξη των αυτοκινήτων όπως το 225xe Active Tourer. Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτείται από τάση μεταξύ 100 και 150V αντλώντας δύναμη από μία συστοιχία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 8.9kWh που κατασκευάζονται με πράσινη ενέργεια στα πρότυπα των BMW iX και BMW i4. Ο τομέας του αυτοκινήτου έχει μεταλαμπαδεύσει εδώ όλες τις γνώσεις για την διαχείριση της μπαταρίας και του ηλεκτροκινητήρα, μέχρι και το σημείο του σχεδιασμού του πλαισίου. Σε μία, εικάζουμε, εκτεταμένη συνεργασία της BMW Motorrad με τον κλάδο αυτοκίνησης της BMW που σε αντίστοιχο βαθμό έχει να υπάρξει από την εποχή που σχεδίαζαν τον στρόφαλο του εξακύλινδρου K1600 αλλά και την οθόνη στο αντίστοιχο μοντέλο.

Τώρα το νέο σκούτερ δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει τα αυτοκίνητα και σε αυτό τον τομέα με μία έγχρωμη TFT 10.25 ιντσών που χρησιμοποιεί το μέγεθός της για να προσφέρει πλήρεις δυνατότητες πλοήγησης την ίδια στιγμή που συνεχίζει να δείχνει την ταχύτητα κίνησης και όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες. Αντίστοιχα δηλαδή με αυτό που κάνει πλέον η Multistrada V4 και που θα έχουν και τα νέα BMW R, ενώ το πιθανότερο -λέμε εμείς- είναι η οθόνη αυτή να κατασκευάζεται από την Bosch και θα την δούμε σύντομα και σε άλλα μοντέλα. Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν δύο δίσκοι εμπρός 265mm με τετραπίστονες δαγκάνες και ένας δίσκος πίσω με αντίστοιχη διάμετρο και πλευστή δαγκάνα με σωληνάκια υψηλής πίεσης και την χρήση της μονάδας ABS 9.3 της Bosch. Αυτό σημαίνει πως παρόλο που είναι μία γενιά πίσω, η μονάδα αυτή παραμένει μία από τις πιο σύγχρονες ενώ παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα στον πρόσθετο εξοπλισμό να λαμβάνει πληροφορίες κλίσης του σκούτερ και να ρυθμίζει το φρενάρισμα με βάση το πόσο δυνατά πιέζει την μανέτα ο αναβάτης, αλλά σε συνάρτηση με την κλίση.

Ταυτόχρονα βέβαια το CE 04 χρησιμοποιεί και φρένο κινητήρα το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζεται σε ανάκτηση ενέργειας. Αυτό μάλιστα είναι δυναμικά ρυθμιζόμενο και τελείως διαφορετικό ανάλογα με την λειτουργία που έχει επιλέξει ο αναβάτης. Οι λειτουργίες είναι “ECO”, “Rain”, “Road” και “Dynamic” με την “Road” να είναι η βασική επιλεγμένη. Η ύπαρξη ανάκτησης ενέργειας εκτός από το προφανές, να ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα, είναι κι άλλο ένα στοιχείο που φέρνει το CE 04 λίγο πιο κοντά στα υπόλοιπα σκούτερ της BMW με κινητήρα εσωτερικής καύσης καθώς κλείνοντας το γκάζι δεν «μπαίνει νεκρά» αλλά υπάρχει πιο έντονη επιβράδυνση. Η μέγιστη ανάκτηση κι άρα το μέγιστο φρένο κινητήρα υπάρχει στην κατάσταση Dynamic που σε παραδοσιακό BMW στιλ πρέπει να το πληρώσεις έξτρα και το αμέσως επόμενο είναι στο “ECO”.

Υπάρχει και traction control ενώ με 26,5 γωνία κάστερ, 120mm ίχνος και μεταξόνιο 1.675mm η γεωμετρία του προσομοιάζει cruiser μοτοσυκλέτα, πράγμα που σε συνδυασμό με το βάρος μας φέρνει άλλο ένα βήμα πιο κοντά στο γεγονός πως θέλουμε να το οδηγήσουμε πριν αναφέρουμε τα θετικά για την ευελιξία για την οποία διατείνεται η ίδια η BMW και αναμεταδίδεται κάπως εύκολα από τους υπόλοιπους. Οι τροχοί είναι 15 ιντσών με 3,5 ζάντα εμπρός και 4,5 πίσω και ελαστικά 120/70 και 160/60 που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά της γεωμετρίας αλλά και το συνολικό βάρος. Μπροστά το πιρούνι έχει διαδρομή 110mm και πίσω το αμορτισέρ που εδράζεται απευθείας πάνω από τον άξονα έχει 92mm και περιμένουμε από την BMW να είναι πιστή στα δικά της στάνταρ και να σβήνουν οι αναρτήσεις κάθε ανωμαλία, ακόμη και των ελληνικών δρόμων.

Προφανώς και ένα τέτοιο σκούτερ, με μία τέτοια απόδοση, δεν έχει αφαιρούμενες μπαταρίες. Όχι μόνο αυτό αλλά η υποδοχή φόρτισης είναι αντίστοιχη των αυτοκινήτων και -φυσικά πληρώνοντας έξτρα- μπορεί να δεχτεί ταχυφορτιστή. Σε αυτή την περίπτωση η φόρτιση που διαρκεί 4 ώρες και 20 λεπτά πέφτει στα 1:40 με ταχυφορτιστή 6,9kW. Βέβαια η BMW δεν συνιστά να εξαντλείται η μπαταρία του σκούτερ και θεωρεί μία πιο σωστή μέτρηση από το 20% της μπαταρίας στο 80% που με ταχυφορτιστή θα γίνει σε 45 λεπτά. Στην ελληνική πραγματικότητα, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για να αρχίσουν οι δήμοι τις εγκαταστάσεις και που κάθε ένας ταχυφορτιστής αυτή την στιγμή είναι τοποθετημένος με ξεχωριστές διατάξεις, θα αργήσουμε να δούμε πληθώρα σημείων φόρτισης σε κάθε γειτονιά. Ακόμη και οι οικιακοί ταχυφορτιστές τοποθετούνται αυτή την στιγμή χωρίς ελέγχους προδιαγραφών ως προς την ασφάλισή τους όπως πρόσφατα μας αποκάλυψε Δήμος που έχει πρωτοστατήσει στις εγκαταστάσεις κι έτσι εκ των πραγμάτων το CE 04 δεν απευθύνεται σε πολλούς - Πριν ακόμη δηλαδή μάθουμε την τιμή του στην Ελλάδα. Σημειώστε πως για αποθηκευτικό χώρο υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλιστεί ένα κράνος ενώ για επέκτασή του η λύση που προτείνει η BMW είναι μία μαλακιά εξωτερική βαλίτσα, φυσικά -για να μην ξεχνιόμαστε- στον πρόσθετο εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση η μοντέρνα εμφάνισή του, ο πλούσιος εξοπλισμός του και οι -απευθείας από το αυτοκίνητο- τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει, με την αυτοκίνηση να είναι πολύ πιο μπροστά από την μοτοσυκλέτα, καθιστούν το CE 04 ξεχωριστό και την BMW πρωτοπόρα στον τομέα.

 

Ετικέτες

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες