BMW R 1300 GS - Νέες “κατασκοπικές” φωτογραφίες

Δοκιμάζοντας το Offroad ABS στο χώμα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/11/2022

Το αυστριακό site Motorrad έδωσε στη δημοσιότητα νέες “κατασκοπικές” φωτογραφίες της BMW R 1300 GS, η οποία αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί επίσημα, ενώ συνεχίζει να εξελίσσεται και να δοκιμάζεται υπό την κωδική ονομασία ΚΑ1.

Η μοτοσυκλέτα έχει ελαφρύ καμουφλάζ, ενώ δείχνει σχεδόν έτοιμη για την παραγωγή. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών στο χώμα για τη νέα GS και για το Off-Road mode του ABS της Bosch που θα φέρει.

Ο κινητήρας δεν δείχνει να αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου, αλλά μοιάζει να έχει δημιουργηθεί από το μηδέν! Θα συνεχίσει να φέρει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Shift Cam, ενώ η μεγάλη αλλαγή φαίνεται στην ψύξη, καθώς αν δει κανείς τους κυλίνδρους από μπροστά θα διαπιστώσει την παντελή απουσία ψυκτρών, κάτι που σημαίνει πως η νέα γενιά GS θα λειτουργεί 100% με υγρόψυξη, δίχως την όποια συνδρομή του αέρα της προηγούμενης γενιάς.

Πιθανώς υπεύθυνες για την παραπάνω αλλαγή να είναι οι νέες και αυστηρότερες προδιαγραφές θορύβου που κάνει τους κατασκευαστές να δημιουργούν ολοένα και πιο ήσυχους κινητήρες. Το αυστριακό περιοδικό αναφέρει πως στο μέλλον ο boxer κινητήρας της BMW θα μεταβεί από το υγρό σε ξηρό κάρτερ, για τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης λύσης σε off-road οδήγηση και στις ψηλές ταχύτητες.

Από τον νέο κινητήρα αναμένουμε υψηλότερες επιδόσεις, ανάμεσα σε 140-150 hp στον στρόφαλο, ώστε να μπορεί η νέα GS να στέκεται καλύτερα απέναντι στον ανταγωνισμό -βλ. Ducati Multistrada V4, κ.α.

Ο κινητήρας είναι πλέον φέρων τμήμα του νέου αλουμινένιου πλαισίου, ενώ αφαιρούμενο δείχνει να είναι το επίσης αλουμινένιο υποπλαίσιο. Νέο είναι και το ψαλίδι, ενώ η τελική μετάδοση συνεχίζει να γίνεται με άξονα.

Μία ακόμα βελτίωση που περιμένουμε να δούμε από την R 1300 GS αφορά στο βάρος, το οποίο θα είναι μειωμένο σε σχέση με την 1250 GS, τουλάχιστον κατά 7 κιλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Λεπτότερο από πριν είναι το design της μοτοσυκλέτας και πιο μαζεμένες οι διαστάσεις της, ενώ οι διαδρομές των αναρτήσεων δείχνουν ελαφρώς μικρότερες από πριν.

Το στιλ είναι μια μείξη της προηγούμενης GS με νέα φωτιστικά σώματα (στην περίπτωση εδώ, ο μπροστινός προβολέας είναι καμουφλαρισμένος), κοντύτερο φτερό μπροστά, κ.α.

Το telelever παραμένει μπροστά, ενώ για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν η μοτοσυκλέτα θα φέρει ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα.

Στην τεχνολογία αιχμής της νέας R 1300 GS αναμένουμε να περιλαμβάνονται και ραντάρ, ACC, Blind Spot Warning, και όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα τελευταίας γενιάς.

Όλα τα παραπάνω θα αφορούν και στα τρία μοντέλα της γκάμας της BMW, με την παρουσίαση του R 1300 GS να αναμένεται πρώτη μέσα στο 2023, για να ακολουθήσει το R 1400 GS, το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας που θα αντικαταστήσει το R 1250 GS Adventure, και τέλος το M 1300 GS που θα είναι άμεσος αντίπαλος του KTM 1290 Super Adventure R, με ακτινωτό τροχό 21 ιντσών μπροστά, χωμάτινα ελαστικά, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και έντονο Off-Road χαρακτήρα. Τα τελευταία δύο μοντέλα αναμένεται να παρουσιαστούν είτε στα τέλη του 2023, είτε ακόμα και στο 2024.

Νέα γενιά KTM 390 Adventure - Δοκιμές εξέλιξης και για δεύτερη έκδοση

Αυτή τη φορά με τροχό 19 ιντσών, αντί για τον 21 της πιο χωμάτινης μοτοσυκλέτας
KTM 390 Adventure 2025
Από το

motomag

18/6/2024

Όλο και πιο κοντά προς την επίσημη παρουσίασή της βαδίζει η νέα γενιά του KTM 390 Adventure που εντοπίστηκε ξανά να δοκιμάζεται σε δημόσιο δρόμο και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε δύο εκδόσεις το 2025.

Το επόμενο 390 Adventure υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση των Αυστριακών έχοντας παράλληλα μία σαφώς πιο rally-raid εμφάνιση που αναμένεται να προσφέρει καλύτερη προστασία στον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Αναμφίβολα σε αυτό θα συμβάλλει η μεγαλύτερη σε ύψος ζελατίνα που εκτείνεται χαμηλά και πλάγια περνώντας πάνω από τα εμπρός φλας με τον διπλό LED προβολέα να περιβάλλεται από LED φώτα ημέρας.

KTM 390 Adventure 2025

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα είναι ο μονοκύλινδρος που βλέπουμε στο νέο 390 Duke, ενώ από τότε που είδαμε για πρώτη φορά το πρωτότυπο να κυκλοφορεί έξω από το εργοστάσιο των Αυστριακών, στις αρχές του 2022, πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με το ατσάλινο πλαίσιο αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Σε αυτή την τελευταία μέχρι στιγμής εμφάνιση της μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ σε δημόσιο δρόμο, έξι μήνες έπειτα από την προηγούμενη, η σχεδίασή της παραμένει ως είχε. Αυτά είναι μάλλον καλά νέα για τους φίλους των Αυστριακών και όχι μόνο αφού το συγκεκριμένο look είναι κάτι που το ζητούν πλέον οι αναβάτες των adventure σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγάλα νέα που προκύπτουν από τις νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με τον εμπρός τροχό του 390 Adventure, αφού στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι η διάμετρος βρίσκεται στις 19 ίντσες.

KTM 390 Adventure 2025

Προφανώς οι Αυστριακοί εξελίσσουν και μία έκδοση με λιγότερο ακραία χαρακτηριστικά αναφορικά με την απόδοσή της στο χώμα, μία έκδοση που θα διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από εκείνη με τον εμπρός τροχό των 21 ιντσών και θα είναι ακόμη πιο εύχρηστη στην καθημερινότητα.

Λογικά, εκτός από τον μικρότερης διαμέτρου εμπρός τροχό, διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων θα υπάρχουν και στις διαδρομές των αναρτήσεων που θα είναι μικρότερες στο 390 Adventure με την 19άρα εμπρός ζάντα να έχει παράλληλα σέλα πιο κοντά στο έδαφος.

Έτσι και εκτός απροόπτου, το νέο 390 Adventure θα έχει δύο εκδόσεις με την καθεμιά να έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον και η παρουσίασή του δεν αποκλείεται να γίνει στην ερχόμενη EICMA.

Ετικέτες