BMW R 1300 GS - Νέες “κατασκοπικές” φωτογραφίες

Δοκιμάζοντας το Offroad ABS στο χώμα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/11/2022

Το αυστριακό site Motorrad έδωσε στη δημοσιότητα νέες “κατασκοπικές” φωτογραφίες της BMW R 1300 GS, η οποία αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί επίσημα, ενώ συνεχίζει να εξελίσσεται και να δοκιμάζεται υπό την κωδική ονομασία ΚΑ1.

Η μοτοσυκλέτα έχει ελαφρύ καμουφλάζ, ενώ δείχνει σχεδόν έτοιμη για την παραγωγή. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών στο χώμα για τη νέα GS και για το Off-Road mode του ABS της Bosch που θα φέρει.

Ο κινητήρας δεν δείχνει να αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου, αλλά μοιάζει να έχει δημιουργηθεί από το μηδέν! Θα συνεχίσει να φέρει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Shift Cam, ενώ η μεγάλη αλλαγή φαίνεται στην ψύξη, καθώς αν δει κανείς τους κυλίνδρους από μπροστά θα διαπιστώσει την παντελή απουσία ψυκτρών, κάτι που σημαίνει πως η νέα γενιά GS θα λειτουργεί 100% με υγρόψυξη, δίχως την όποια συνδρομή του αέρα της προηγούμενης γενιάς.

Πιθανώς υπεύθυνες για την παραπάνω αλλαγή να είναι οι νέες και αυστηρότερες προδιαγραφές θορύβου που κάνει τους κατασκευαστές να δημιουργούν ολοένα και πιο ήσυχους κινητήρες. Το αυστριακό περιοδικό αναφέρει πως στο μέλλον ο boxer κινητήρας της BMW θα μεταβεί από το υγρό σε ξηρό κάρτερ, για τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης λύσης σε off-road οδήγηση και στις ψηλές ταχύτητες.

Από τον νέο κινητήρα αναμένουμε υψηλότερες επιδόσεις, ανάμεσα σε 140-150 hp στον στρόφαλο, ώστε να μπορεί η νέα GS να στέκεται καλύτερα απέναντι στον ανταγωνισμό -βλ. Ducati Multistrada V4, κ.α.

Ο κινητήρας είναι πλέον φέρων τμήμα του νέου αλουμινένιου πλαισίου, ενώ αφαιρούμενο δείχνει να είναι το επίσης αλουμινένιο υποπλαίσιο. Νέο είναι και το ψαλίδι, ενώ η τελική μετάδοση συνεχίζει να γίνεται με άξονα.

Μία ακόμα βελτίωση που περιμένουμε να δούμε από την R 1300 GS αφορά στο βάρος, το οποίο θα είναι μειωμένο σε σχέση με την 1250 GS, τουλάχιστον κατά 7 κιλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Λεπτότερο από πριν είναι το design της μοτοσυκλέτας και πιο μαζεμένες οι διαστάσεις της, ενώ οι διαδρομές των αναρτήσεων δείχνουν ελαφρώς μικρότερες από πριν.

Το στιλ είναι μια μείξη της προηγούμενης GS με νέα φωτιστικά σώματα (στην περίπτωση εδώ, ο μπροστινός προβολέας είναι καμουφλαρισμένος), κοντύτερο φτερό μπροστά, κ.α.

Το telelever παραμένει μπροστά, ενώ για την ώρα δεν γνωρίζουμε αν η μοτοσυκλέτα θα φέρει ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα.

Στην τεχνολογία αιχμής της νέας R 1300 GS αναμένουμε να περιλαμβάνονται και ραντάρ, ACC, Blind Spot Warning, και όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα τελευταίας γενιάς.

Όλα τα παραπάνω θα αφορούν και στα τρία μοντέλα της γκάμας της BMW, με την παρουσίαση του R 1300 GS να αναμένεται πρώτη μέσα στο 2023, για να ακολουθήσει το R 1400 GS, το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας που θα αντικαταστήσει το R 1250 GS Adventure, και τέλος το M 1300 GS που θα είναι άμεσος αντίπαλος του KTM 1290 Super Adventure R, με ακτινωτό τροχό 21 ιντσών μπροστά, χωμάτινα ελαστικά, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και έντονο Off-Road χαρακτήρα. Τα τελευταία δύο μοντέλα αναμένεται να παρουσιαστούν είτε στα τέλη του 2023, είτε ακόμα και στο 2024.

Οι τιμές στην Ελλάδα των Royal Enfield Himalayan 450 και Bullet 350

Έρχονται σε τέσσερεις εκδόσεις
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/12/2023

Η Muvus A.E. αντιπρόσωπος της Royal Enfield στην Ελλάδα ανακοίνωσε τις προτεινόμενες τιμές λιανικής για τα νέα Himalayan 450 και Bullet 350 που προστίθενται στην γκάμα της Enfield για το 2024. Συγκεκριμένα το νέο υγρόψυκτο Himalayan 450 θα ξεκινά από τα 5.890€ για την μονόχρωμη έκδοση Gravel Grey. Οι δίχρωμες εκδόσεις με το ίδιο επίπεδο εξοπλισμού θα έχουν 100€ παραπάνω διαμορφώνοντας την τιμή τους στα 5.990€, ενώ η έκδοση Hanle Black θα έχει τιμή 6.190€. Οι κορυφαίες εκδόσεις με τις Tubeless ζάντες/ελαστικά θα έχουν 6.490€.  Τα νέα Bullet 350 θα έχουν 5.250€ οι εκδόσεις Standard και 5.390€ η Black-Gold. Στον τιμοκατάλογο της ελληνικής αντιπροσωπείας παραμένουν όλες οι εκδόσεις του αερόψυκτου Himalayan 410 και του Scram 411.  

Ακολουθούν αναλυτικά οι τιμές όλων των μοντέλων:

123456