Έρχεται νέα δικύλινδρη Ducati Panigale

Τα V2 θα ζήσουν και το 2020
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/5/2019

Η Ducati ζει στιγμές δόξας και τεράστιας εμπορικής επιτυχίας χάρη στο νέο V4 κινητήρα. Στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK η Panigale V4R έχει κάνει αποστομωτικές εμφανίσεις έως τώρα και το 2018 η Panigale V4/V4S ήταν πρώτη σε πωλήσεις σε παγκόσμιο. Την ίδια στιγμή, ο Claudio Domenicali μας έχει υποσχεθεί ότι θα δούμε μια φτηνότερη έκδοση του V4 κινητήρα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για μια νέα σειρά μοντέλων, όπως το αναμενόμενο Streetfirghter V4 και ίσως τον αντικαταστάτη της Multistrada Pikes Pike. Παρ’ όλα αυτά, ο φωτογραφικό φακός των παπαράτσι, έπιασε στα πράσα τους δοκιμαστές της ιταλικής εταιρεία πάνω στη σέλα μιας δικύλινδρης Panigale.

Η μοτοσυκλέτα δεν έχει εξωτικές αναρτήσεις της Ohlins, ούτε τα πανάκριβα φρένα Stylema της Brembo, οπότε αποκλείεται να είναι άλλη μία μια ειδική έκδοση του μεγάλου V2 της 1299. Η λογική μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για την νέα Panigale  959 ή τέλος πάντων τον αντικαταστάτη της, διότι κανείς δεν ξέρει τον ακριβή κυβισμό προς το παρόν. Κρίνοντας από την εικόνα και μόνο, αυτό που διαφοροποιεί το νέο μοντέλο είναι επιστροφή του μονόμπρατσου ψαλιδιού και το τεράστιο καζανάκι της εξάτμισης κάτω από το φαίρινγκ. Θυμίζουμε πως η 959 είχε επιπλέον δύο μικρά τελικά μετά το κεντρικό καζανάκι για την Ευρωπαική αγορά μόνο, ώστε να περνά τις προδιαγραφές Euro 4, ενώ για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είχε μόνο δύο μικρά τελικά κάτω από το φαίρινγκ όμοια με της 1299.

Βέβαια μια πιο προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και στο νέο μοντέλο, καθώς η απόληξη της εξάτμισης μοιάζει σαν να είναι έτοιμη να δεχτεί σωλήνα για την προσθήκη τελικών που θα κρύβουν τον πίσω τροχό.

Το πάνω μέρος του φαίρινγκ είναι ολόιδιο με της Panigale V4, όμως η ουρά πίσω θυμίζει περισσότερο την Supersport.

Όπως κι αν έχει, τα νέα είναι ευχάριστα για τους λάτρεις των ιταλικών V2, αλλά και για όσους βρίσκουν εντελώς άχρηστα τα 200+ άλογα των νέων Hyperbike και αναζητούν μια σύγχρονη σπορ μοτοσυκλέτα με καλές επιδόσεις, υψηλή τεχνολογία, αλλά που να μην προκαλεί διαρκώς την επέμβαση των ηλεκτρονικών.       

 

Panigale 959 Euro 4 Spec

Panigale 959 US/Japan Spec

Panigale 959 Performance Euro 4 Spec

 

Voge CU530: Ανανέωση με αυξημένο κυβισμό – Προπομπός για όλη τη σειρά 525;

Η Voge παρουσίασε στην Κίνα το ανανεωμένο της cruiser με δικύλινδρο κινητήρα 500cc
voge cu530
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

28/4/2026

Το CU525 είναι ένα από τα πιο εμπορικά μοντέλα της Voge στην Κίνα, έχοντας ήδη δύο χρόνια στην αγορά της πατρίδας του, ενώ στην Ελλάδα το cruiser αυτό είχε ανακοινωθεί επίσημα από τη Mototrend στις αρχές του 2024 μα έκτοτε αγνοείται.

Η νέα του γενιά παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στην Κίνα με το όνομα CU530, αλλαγή που κρύβει πίσω της την αύξηση χωρητικότητας του δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα από 494 σε 500 κυβικά εκατοστά. Αυτή έχει επιτευχθεί με αύξηση της διαδρομής των εμβόλων μόνο, γεγονός που μεταφράζεται σε τόνωση της ροπής χωρίς ουσιαστική διαφορά στην ισχύ.

https://www.motoxouhellis.gr/

Διά του λόγου το αληθές, στην κινέζικη έκδοση (που αδιαφορεί για τα Α2 διπλώματα οδήγησης) η ιπποδύναμη κορυφώνεται στους 55 ίππους και η ροπή στα 5,4 χιλιογραμμόμετρα, ενώ η απερχόμενη έκδοση των 494 cc δηλώνει την ίδια ισχύ και ροπή που μεγιστοποιείται στα 4,5 kgm.

Ο κινητήρας έχει υποστεί πολλές αλλαγές, μεταξύ των οποίων μια δομική διαφορά: ο στρόφαλος έχει πλέον χρονιστεί στις 270 μοίρες, από 180 που είχε το CU525. Η Voge ακόμη έχει χρησιμοποιήσει αρκετά ελαφρύτερα εξαρτήματα και αντικραδασμικό άξονα με στόχο να κάνει πιο απαλή τη λειτουργία. Ενδεικτικά μιλά για 43% λιγότερους κραδασμούς στις χαμηλές στροφές του κινητήρα και 48% λιγότερες στα ψηλά.

 

voge cu530

Η ευρωπαϊκή εκδοχή του CU525 έτσι κι αλλιώς ήταν ρυθμισμένη στους 47 ίππους της Α2, οπότε αν το 530 έρθει προς τα μέρη μας περιμένουμε ανάλογη απόδοση, αφήνοντας τη ροπή να κάνει τη διαφορά μεταξύ των δύο εκδοχών του δικύλινδρου κινητήρα με στρόφαλο 270 μοιρών, ο οποίος τροφοδοτείται από ψεκασμό της Bosch και εξοπλίζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Σχεδιαστικώς η Voge δεν άλλαξε ριζικά το cruiser της, επικεντρώνοντας τις αλλαγές στα φωτιστικά σώματα. Μπροστά ο διπλός προβολέας συνοφρυώθηκε ελαφρώς για πιο επιθετική εμφάνιση, ενώ πίσω το κάθετο φως έδωσε τη θέση του σε ένα νέο οριζόντια απλωμένο στο φτερό.

voge cu530

Μια ακόμη εμφανής διαφορά εμφανίζεται στα μακρόστενα ταμπελάκια ακριβώς κάτω από τις πλευρές του ρεζερβουάρ, τα οποία στο νέο μοντέλο είναι φωτιζόμενα με LED και αναγράφουν “Nice to CU”, ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του μοντέλου. Νέα είναι και η σέλα, που δηλώνει παχύτερο αφρώδες υλικό για περισσότερη άνεση.

Ένα ακόμη σημείο αιχμής στο CU530 είναι η εξάτμιση, με τα δίδυμα τελικά να έχουν εφοδιαστεί με κλαπέτο που ανοιγοκλείνει μέσω κουμπιού στο τιμόνι, αλλάζοντας δραστικά τον ήχο.

voge cu530

Οι Κινέζοι έχουν προσθέσει μιαν ακόμη πρωτοτυπία στο νέο τους μοντέλο, καθώς ο LED προβολέας μπροστά έχει πλέον ρυθμιζόμενη απόδοση, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει αν θέλει το φως του να είναι θερμό ή ψυχρό!

Νέα είναι και η οθόνη, με εμφανώς καλύτερη ανάλυση και περισσότερη πληροφορία που, εκτός της συνδεσιμότητας Bluetooth, περιλαμβάνει και αισθητήρες πίεσης ελαστικών.

voge cu530

Κατά τα λοιπά, η μοτοσυκλέτα διατηρεί τα χαρακτηριστικά που είχε το CU525, δηλαδή τροχούς 16 ιντσών μπρος-πίσω, τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα J.Juan μπροστά, ABS και σύστημα traction control που μπορεί να απενεργοποιηθεί, τελική μετάδοση με ιμάντα, ρεζερβουάρ 15 λίτρων και υγρό βάρος 195 κιλών, ενώ η ονομαστική του τελική ταχύτητα ανακοινώνεται στα 165 km/h. Με το ύψος σέλας στα 710 χιλιοστά από το έδαφος, το cruiser της Voge παραμένει εξαιρετικά φιλικό για κάθε ανάστημα.

Για την ιστορία, στην Κίνα η Voge θα διαθέσει το CU530 σε δύο εκδοχές, με τιμές 21.980 και 22.980 γουάν (περίπου €2.750 και €2.900 αντίστοιχα, με ισοτιμία 28/4/2026), με τη φθηνότερη να μην έχει κλαπέτο στην εξάτμιση και αισθητήρες πίεσης ελαστικών, ενώ καθ’ όλα τα υπόλοιπα τεχνικά τους στοιχεία είναι ολόιδιες.

 

voge cu530

Επί του παρόντος είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς το νέο μοντέλο μόλις ανακοινώθηκε στην Κίνα και δεν έχει καν ενταχθεί στην κινέζικη ιστοσελίδα της Voge, ωστόσο η λογική λέει πως έχει νόημα για τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως και ο προκάτοχός του.

Γεννά ωστόσο ένα ευρύτερο ερώτημα με τον ανανεωμένο και μεγαλωμένο κινητήρα του: είναι αυτός που θα φορεθεί και στα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας 525 της Voge; Πολύ πιθανόν, είναι η απάντηση, μιας και οι αλλαγές που έγιναν δείχνουν πως στοχεύουν όχι στο να τον κάνουν δυνατότερο (κάτι που δεν θα είχε αντίκρισμα στην Ε.Ε. των Α2 διπλωμάτων), αλλά στο να βελτιώσουν δραστικά τη λειτουργία του εκεί που μετρά η τονωμένη ροπή, στις χαμηλές και μεσαίες. Μιλάμε δηλαδή για στοιχεία που θα εκτιμηθούν δεόντως σε οποιοδήποτε άλλο μοντέλο τον φορέσει, χωρίς να επηρεαστεί η συμβατότητά του με τις απαιτήσεις των Α2 διπλωμάτων.

Ετικέτες