Εντοπίστηκε το V4 Streetfighter της Ducati

Ντεμπούτο στο Pike’s Peak
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/5/2019

Στη Αμερική και συγκεκριμένα στην πίστα της Chuckwalla στην Καλιφόρνια, η Ducati δοκιμάζει δύο πρωτότυπα Streetfighter V4, όπως ακριβώς είχαμε πει πως περιμένουμε. Σκοπός των ιταλών είναι να συμμετέχουν στη φετινή ανάβαση του Pike’s Peak, ώστε το νέο streetfighter να έχει ήδη αγωνιστικές περγαμηνές όταν τα δούμε στην έκδοση παραγωγής λίγους μήνες αργότερα στην Έκθεση του Μιλάνο. Άλλωστε τί Ducati θα ήταν αν δεν έχει αγωνιστικό… pedigree! Τα αγωνιστικά πρωτότυπα τα δοκιμάζει ο Carlin Dunne, που ως γνωστόν έχει νικήσει στην ανάβαση του Pike’s Peak με την ομώνυμη Multistrada 1260 Pike’s Peak. Στο συγκεκριμένο αγώνα, η Ducati έχει “ανοιχτό πόλεμο” με την ΚΤΜ, όπου λόγω των κανονισμών δεν μπορούν να συμμετέχουν superbike και η νίκη τα τελευταία χρόνια πάει είτε στη Multistrada, είτε κάποιο Duke ή Superduke.

Είχαμε γράψει: Ducati V4 Streetfighter στην παραγωγή! - Απ' το στόμα του Domenicali

Δυστυχώς η φωτογραφία από τα δύο πρωτότυπα που δοκιμάζει ο Dunne είναι σκοτεινή και τραβηγμένη με κινητό και δεν μας αποκαλύπτει πολλά πράγματα. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι το ίσιο μονοκόμματο τιμόνι, το οποίο δένει πάνω από την πλάκα του πιρουνιού της Ohlins. Οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες μοιάζουν περισσότερο με Panigale V4 που τους έβγαλες το φαίρινγκ και τους άλλαξες το τιμόνι και δεν έχουν κάποιο δικό τους σχεδιαστικό στοιχείο. Προφανώς οι εκδόσεις παραγωγής θα διαφοροποιούνται αισθητικά από τη superbike αδερφή τους, πιθανότατα και στον τομέα του κινητήρα. Θυμίζουμε πως ο Domenicali μας έχει υποσχεθεί μια φτηνότερη σειρά μοντέλων με V4 κινητήρα, οπότε δεν θα είναι παράξενο να δούμε τη βασική έκδοση του Streetfighter V4 να ξεκινά από τα 180 άλογα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα πάντως που θα τρέξει ο Carlin Dunne στο Pike’s Peak πιθανότατα θα βασίζεται στο V4-R των 1000 κυβικών, που με το αγωνιστικό κιτ βγάζει πολλά περισσότερα από 230 άλογα!

Ετικέτες

QJMOTOR Fort 600 - Αλουμινένιο πλαίσιο, κινητήρας KYMCO AK550 και το μικρότερο βάρος της κατηγορίας

H QJMOTOR αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το νέο της μεγάλο σκούτερ στην Κίνα
qjmotor fort 600
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/3/2026

Το κορυφαίο μοντέλο της οικογένειας Fort είχε πρωτοακουστεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχαν εμφανιστεί οι πρώτες εικόνες και τεχνικές πληροφορίες, ωστόσο όλα δείχνουν πως πλησιάζει ταχέως η ημερομηνία επίσημης παρουσίασής του από την QJMOTOR στην πατρίδα της και κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα έγιναν γνωστά επ’ αυτού.

Ένα στοιχείο που δεν γνωρίζαμε, για παράδειγμα, είναι πως ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας του έχει εξελιχθεί πάνω σε αυτόν του KYMCO AK550, δηλαδή της προηγούμενης γενιάς πριν γίνει ΑΚ575 και η οποία πωλείται ακόμη στην Ελλάδα.

Μάλιστα η QJMOTOR δηλώνει ελαφρώς ισχυρότερη απόδοση από τον κινητήρα των 550 cc, με μέγιστη ισχύ 53 ίππων και ροπή 5,5 χιλιογραμμόμετρων (50,3 και 5,3 τα ανάλογα μέγιστα του ΑΚ550).

qjmotor fort 600

Ο δικύλινδρος αυτός είναι τοποθετημένος σε ένα αλουμινένιο διπλό περιμετρικό πλαίσιο που επίσης θυμίζει πολύ το ανάλογο της KYMCO, χωρίς ωστόσο εδώ να επιβεβαιώνεται κάποια συγγένεια μεταξύ των δύο εφαρμογών.

Η QJMOTOR δηλώνει υγρό βάρος 215 κιλών - με γεμάτο το ρεζερβουάρ 14 λίτρων - για το Fort 600, το μικρότερο στην κατηγορία του, καθώς ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι το Yamaha TMAX 560 με 219 και μετά το πράγμα ξεφεύγει, με 227 για το SYM Maxsym TL508 και 230 για τα KYMCO AK550 και ΑΚ575.

Κυλώντας σε τροχούς 15 ιντσών μπροστά και πίσω, το Fort 600 βάζει τον αναβάτη του σε πολύ φιλικό ύψος σέλας 750 mm και θα έρθει εξοπλισμένο με φρένα Brembo που περιλαμβάνουν ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά σε δύο δίσκους 260 mm, δικάναλο ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control), μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με Bluetooth συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και σύστημα πλοήγησης, keyless κεντρικό διακόπτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα και πιθανώς μερικά ακόμη στοιχεία εξοπλισμού που θα αποκαλυφθούν με την παρουσίασή του.

qjmotor fort 600

Ένα βασικό ζητούμενο της QJMOTOR είναι η τιμολόγηση, με την οποία θέλει να επιτεθεί ευθέως στους ανταγωνιστές της. Στον κινέζικο Τύπο οι άνθρωποι της QJMOTOR μιλούν για έναν στόχο τιμής κάτω των 50.000 γιουάν, δηλαδή κάτω από τα €6.300 (ισοτιμία 17/3/2026), τη στιγμή που στην Κίνα οι Yamaha και KYMCO ζητούν γύρω στα 100.000 γιουάν (άνω των €12.000) για τα TMAX και AK.

Εφόσον αυτή η τιμή επαληθευτεί, αυτό θα σημαίνει πως δεν αποκλείεται το Fort 600 να έρθει στην Ελλάδα με τετραψήφια τιμή, κάτι που δεν καταφέρνει ουδείς άλλος πλην του SYM Maxsym TL508.

Ετικέτες