GASGAS EC 300 GP - Η πρώτη ειδική έκδοση enduro στην ιστορία των Ισπανών [Video]
Αφιερωμένη στους πρωταθλητές της GASGAS - Με γραφικά από τα 90s και έξτρα ποιοτικά περιφερειακά
Από το
motomag
24/9/2024
Η GASGAS προσθέτει στην γκάμα της για το 2025 την enduro EC 300 GP, την πρώτη ειδική έκδοση μοτοσυκλέτας στην ιστορία της, ως φόρο τιμής στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές που έχουν αγωνιστεί για αυτήν.
Για τη δημιουργία της πρώτης ειδικής έκδοσης στην ιστορία της η GASGAS πήρε το EC 300 και του πρόσθεσε μερικά ανώτερης ποιότητας τεχνικά περιφερειακά ενισχύοντας την απόδοση, την προστασία και την συνολική εικόνα της μοτοσυκλέτας.
Το έντονο κόκκινο χρώμα και τα νέα γραφικά στοιχεία σε μαύρο, κόκκινο και κίτρινο είναι αυτά που κάνουν το EC 300 GP να ξεχωρίζει πραγματικά από τη στάνταρ μοτοσυκλέτα. Η έμπνευση για τη δημιουργία τους προέρχεται από τη μοτοσυκλέτα των 125 κ.εκ που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για την GASGAS το 1994 με αναβάτη τον Paul Edmondson, πριν από 30 χρόνια. Στιλιστικά την εικόνα συμπληρώνουν οι τροχοί, με τα στεφάνια και τις ακτίνες να είναι βαμμένα μαύρα, ενώ μαύρο είναι και το πλαίσιο.
Το EC 300 GP διαχωρίζει τη θέση του και εξοπλιστικά από τη στάνταρ μοτοσυκλέτα με την GASGAS να έχει τοποθετήσει νέο τιμόνι της NEKEN σε μαύρο χρώμα και πάνω σε αυτό διακόπτη που δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να επιλέξει μεταξύ δύο διαφορετικών χαρτογραφήσεων για τον κινητήρα, ανάλογα με τις συνθήκες. Έχει τοποθετήσει και προστατευτικές χούφτες επίσης σε μαύρο χρώμα.
Σημαντική είναι η προσθήκη ανεμιστήρα στο ψυγείο ώστε να διατηρείται ακόμη πιο σταθερή η απόδοση του μοτέρ σε ακραίες συνθήκες, ενώ μια μαύρη ποδιά προστατεύει πλαίσιο και κινητήρα.
Στην μετάδοση πίσω έχει τοποθετηθεί γρανάζι SUPERSPROX Stealth, πιο ανθεκτικό από το στάνταρ και με το κόκκινο ανοδιωμένο κέντρο του προσθέτει και έξτρα πόντους στο look του EC 300 GP, ενώ και το πίσω δισκόφρενο έχει αλλαχτεί με κυματιστό και είναι πλέον ασορτί με το μπροστινό. Μπροστά η GASGAS έχει τοποθετήσει άξονα ταχείας απασφάλισης τροχού με κόκκινο ανοδιωμένο μοχλό, ενώ για ελαστικά επιλέχθηκαν τα Metzeler 6 Days Extreme.
Οι αλλαγές στο EC 300 GP συγκεντρωτικά
Γραφικά: Εμπνευσμένα από το GASGAS που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro του 1994
Καλώδιο ασφαλείας του πεντάλ πίσω φρένου – Η άκρη του πεντάλ συνδέεται με το πλαίσιο με σύρμα για να προστατεύει το πεντάλ από τυχόν ζημιά πρόσκρουσης.
Κόκκινο πίσω γρανάζι SUPERSPROX stealth
Μαύρη ποδιά προστασίας πλαισίου και κινητήρα
Διακόπτης επιλογής των 2 χαρτών
Ανεμιστήρας ψυγείου
Μαύρες ζάντες
Ελαστικά METZELER 6 Days Extreme
Δείτε και το σχετικό με τη δημιουργία του EC 300 GP video που δημοσίευσε η GASGAS στο κανάλι της στο Youtube
Η Suzuki Ιαπωνίας είχε παρουσιάσει από το καλοκαίρι το Euro5+ Superbike της για Ευρώπη και Η.Π.Α. με δελτίο τύπου, ενώ τώρα προχωρούμε στο δεύτερο στάδιο, με την παρουσίαση του μοντέλου -ως overseas model- στα ιαπωνικά σαλόνια, πριν ξεκινήσει και πάλι το GSX-R1000R να κάνει καριέρα στη Γηραιά Ήπειρο, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα απουσίας λόγω μη συμμόρφωσής του στις τελευταίες προδιαγραφές.
Θυμίζουμε πως στην Ευρώπη το GSX-R1000R είχε σταματήσει να κυκλοφορεί από το 2018, μένοντας στις Euro 4 προδιαγραφές, ενώ η μοτοσυκλέτα κυκλοφορούσε κανονικά στις Η.Π.Α. Τώρα, το Hamamatsu συμμορφώνει τη Superbike μοτοσυκλέτα του με τις Euro5+ προδιαγραφές, και το μεγάλο GSX-R επιστρέφει στας Ευρώπας. Σημειώστε πως παρότι η Suzuki Ιαπωνίας αναφέρεται σε αυτό ως μοντέλο 2027 το συγκεκριμένο έτος αφορά μόνο στην κωδικοποίηση, καθώς η μοτοσυκλέτα θα δώσει το παρών στην ελληνική Έκθεση Μοτοσυκλέτας τον Απρίλιο του 2026, και αναμένεται στους dealer της χώρας μας μέσα στον Μάιο.
Όπως γράφει η Suzuki στο δελτίο τύπου της, παρότι κατά την εξέλιξη προέκυψαν προκλήσεις σχετικά με τη συμμόρφωση στους νέους κανονισμούς εκπομπών ρύπων και θορύβου, η επιστροφή του GSX‑R1000R στους δρόμους και τις πίστες της Ευρώπης και άλλων αγορών παγκοσμίως κρίθηκε επιτακτική.
Το αποτέλεσμα είναι ένα GSX‑R1000R που εξωτερικά διαφοροποιείται ελάχιστα από το προηγούμενο μοντέλο -ενώ έχει πολλές αλλαγές που δεν φαίνονται με πρώτη ματιά-, εκαλύπτοντας επιτέλους τις τελευταίες προδιαγραφές για κυκλοφορία και στους δρόμους της Ε.Ε., φέροντας παράλληλα ένα αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό πακέτο βοηθημάτων.
Το νέο GSX‑R1000R διατίθεται σε τρεις χρωματικές επιλογές στο πνεύμα εμβληματικών χρωματισμών του παρελθόντος. Κάθε χρωματισμός φέρει λογότυπο "40th anniversary", ένα ρετρό‑εμπνευσμένο "R" στο κάτω μέρος του φέρινγκ και χαραγμένο λογότυπο στο τελικό της εξάτμισης.
Χαρακτηριστικά κινητήρα
Τετράχρονος, υγρόψυκτος, DOHC κινητήρας 1000cc σε σειρά.
Νέος στρόφαλος με παχύτερα έδρανα (κουζινέτα) για υψηλότερα φορτία.
Νέα κάρτερ που υποστηρίζουν τον νέο στρόφαλο.
Αυξημένη σχέση συμπίεσης από 13.2:1 σε 13.8:1, με ανασχεδιασμένες κεφαλές εμβόλων για μεγαλύτερη διάμετρο βαλβίδων.
Το σύστημα μεταβλητού χρονισμού SR‑VVT της Suzuki λειτουργεί φυγοκεντρικά μέσα στο γρανάζι του εκκεντροφόρου εισαγωγής, προσφέροντας σημαντική αύξηση ισχύος στις υψηλές στροφές.
Το σύστημα της Suzuki Racing στα κοκοράκια βελτιώνει τον έλεγχο των βαλβίδων και επιτρέπει υψηλότερο όριο στροφών.
Εκτός από τα πρωτεύοντα μπεκ που λειτουργούν συνεχώς, υπάρχει δεύτερο σετ τεσσάρων μπεκ S‑TFI που ψεκάζουν καύσιμο από το πάνω μέρος του φιλτροκουτιού στις υψηλές στροφές, βελτιώνοντας την καύση, την απόκριση και την τελική ισχύ.
Τα πρωτεύοντα μπεκ άλλαξαν από δέκα σε οκτώ οπές.
Η κυλινδροκεφαλή και οι αυλοί εισαγωγής‑εξαγωγής έχουν τροποποιηθεί για υψηλότερη απόδοση.
Το σχήμα της φλάντζας κεφαλής αναθεωρήθηκε για μεγαλύτερη αντοχή.
Κάθε σφυρήλατο αλουμινένιο έμβολο έχει κοντή φούστα, κομμένες πλευρές και κοντό πείρο με DLC επίστρωση για μείωση τριβών.
Νέο σχήμα ενίσχυσης στο κάτω μέρος του εμβόλου μειώνει βάρος και αυξάνει αντοχή.
Νέες ασφάλειες στους πείρους εμβόλων για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Νέος σχεδιασμός αυλών εισαγωγής #1 και #4 για καλύτερη απόδοση στις υψηλές στροφές.
Νέο σύστημα διαλείπουσας λίπανσης εκκεντροφόρων.
Νέο, λεπτότερο τελικό εξάτμισης.
Το σύστημα SCAS προσφέρει ομαλές αλλαγές και ελαφριά αίσθηση στη μανέτα.
Χαρακτηριστικά πλαισίου
Χωρίς αλλαγές παραμένει το ίδιο συμπαγές, ελαφρύ και άκαμπτο αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών, ίδιο με πριν και το αλουμινένιο ψαλίδι με γέφυρα, ίδιο και το αποσπώμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο.
Νέα φτερά (winglets) στο μπροστινό φαίρινγκ παράγουν κάθετη δύναμη σε υψηλές ταχύτητες για ενισχυμένη σταθερότητα.
Ελαφριές, χυτές αλουμινένιες ζάντες έξι ακτίνων μπράτσων, ίδιες με πριν.
Ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα Bridgestone BATTLAX RACING STREET RS11.
Χωρίς αλλαγή ο τομέας της πέδησης, με δυο τετραπίστονες, ακτινικά τοποθετημένες μονομπλόκ δαγκάνες Brembo με δίσκους 320 mm μπροστά και μονή δαγκάνα με δίσκο 220 mm πίσω.
Ίδιες παραμένουν οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Showa -Showa BFF πιρούνι και πίσω αμορτισέρ BFRC, ίδιο και το ηλεκτρονικό σταμπιλιζατέρ.
Ηλεκτρονική σουίτα Suzuki Intelligent Ride System (SIRS)
Το εκτενές ηλεκτρονικό “οπλοστάσιο” βοηθημάτων της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνει τα εξής:
Suzuki Drive Mode Selector (SDMS), επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις χαρτογραφήσεις κινητήρα ώστε να ταιριάζει η απόδοση στις συνθήκες οδήγησης.
Smart TLR Control, ενσωματώνει το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (STCS) με συστήματα Lift Limiter και Roll Torque Control.
Ηλεκτρονικό γκάζι ride‑by‑wire.
Το quickshifter επιτρέπει αλλαγές ταχυτήτων προς τα πάνω και κάτω χωρίς συμπλέκτη ή άνοιγμα/κλείσιμο γκαζιού.
Cornering ABS.
Slope Dependent Control, προσφέρει σταθερότερο φρενάρισμα σε κατηφόρες, αποτρέποντας την ανύψωση του πίσω τροχού.
Suzuki Easy Start System - εκκινεί τον κινητήρα με ένα σύντομο πάτημα της μίζας.
Low RPM Assist, εξασφαλίζει ομαλότερες εκκινήσεις και χαμηλές ταχύτητες χωρίς σβήσιμο.
Στις υπόλοιπες αλλαγές περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα.
Η νέα μπαταρία Li‑ion είναι ελαφρύτερη, πιο συμπαγής και παρέχει σταθερότερη τάση υπό φορτίο.
Η ψηφιακή οθόνη οργάνων παραμένει απαράλλακτη.
Full LED είναι τα φώτα και τα φλας.
Η μονάδα ABS αντικαταστάθηκε με νεότερη ελαφρύτερη μονάδα της Astemo, μειώνοντας το βάρος κατά 51 g.
Το κάτω μέρος του φέρινγκ ανασχεδιάστηκε για να ταιριάζει με το νέο τελικό εξάτμισης.
Το καπάκι του ρεζερβουάρ έγινε μαύρο και άλλαξε το O‑ring.
Το σχήμα του φωτιστικού πινακίδας και του πίσω φτερού έγινε στρογγυλό αντί τετράγωνο.
Οι πίσω ανακλαστήρες άλλαξαν από στρογγυλοί σε τετράγωνοι.
Το προφίλ του μαρσπιέ συνεπιβάτη τροποποιήθηκε.
Το άκρο της μανέτας του μπροστινού φρένου έχει σχισμή ώστε να μειώνεται η αντίσταση από τον αέρα σε υψηλές ταχύτητες!
Υπομονή τώρα μέχρι την Άνοιξη για να δούμε από κοντά το νέο GSX-R, και για να μάθουμε την τιμή στην οποία θα διατεθεί η μοτοσυκλέτα από τον Μάιο.