Honda CB1000X και CBR με ένα R! Με βλέμμα στα S1000XR και Multistrada!

Απάντηση Honda σε BMW και Ducati
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/8/2020

Η Honda σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα του CB1000R σε μία σειρά νέων μοτοσυκλετών δρόμου που βλέπει πως έχουν απήχηση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Τα μερίδια πώλησης του S1000XR για παράδειγμα είναι σημαντικά για να συνεχίσει να τα αψηφά, ιδιαίτερα από την στιγμή που έχει έναν έτοιμο κινητήρα που θα μπορούσε εύκολα αποτελέσει την βάση και για μία τέτοια μοτοσυκλέτα. Το ίδιο ισχύει και για την Ducati Multistrada, ιδιαίτερα τώρα που ετοιμάζεται να περάσει στην γενιά των V4 κινητήρων και αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον προς την συγκεκριμένη κατηγορία. Αντίστοιχα και η KTM 1290 Super Adventure αναγκαστικά θα αλλάξει εξαιτίας των νέων προδιαγραφών ρύπων.

Η Honda από την άλλη αναμένεται να μείνει πιστή στην φιλοσοφία της και να μην μπλέξει σε μία απευθείας αναμέτρηση ιπποδύναμης, παρόλο που το χαρακτηριστικό του S1000XR, για παράδειγμα είναι κυρίως αυτό, η μεστή και απύθμενη δύναμή του. Η Honda βλέπει πως το ποιο κοντινό ιαπωνικό μοντέλο στα παραπάνω είναι το Tracer 900 που -ναι- δεν είναι απευθείας ανταγωνιστής του S1000XR αλλά αποτελεί μία προσιτή μοτοσυκλέτα επιδόσεων με όρθια θέση οδήγησης. Και έχει εξαιρετική πορεία στην αγορά, πράγμα από το οποίο η Honda θα ήθελε το δικό της κομμάτι. Το CB1000X λοιπόν θα τοποθετηθεί ανάμεσα σε όλους αυτούς ως μία ιαπωνική πιο κοντά στο S1000XR αλλά χωρίς ταυτόχρονα να είναι απευθείας ανταγωνιστής του.

Θα διεκδικήσει έτσι μερίδιο πωλήσεων από περισσότερους, κι αυτή είναι αγαπημένη πρακτική της Honda εδώ και πολύ καιρό.

Το πρωτότυπο που είχε παρουσιάσει στην EICMA που έδειχνε αυτό το μοντέλο με τον τετρακύλινδρο του CB650 είναι κατά το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine η σχεδιαστική βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί η νέα μοτοσυκλέτα. Η πρόωρη αυτή διαρροή μέσω του φαιρέφωνου Young Machine γίνεται για να μετρήσει τις αντιδράσεις της αγοράς. Και σύμφωνα με αυτές θα προχωρήσει και στην πιστότητα της τελικής έκδοσης με τα ψηφιακά σχέδια που βλέπουμε εδώ. Το ότι ετοιμάζει τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, όπως και το ποια θέση στην αγορά στοχεύει με την έλευσή του.

Παράλληλα ο ίδιος κινητήρας θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα CBR1000R που θα ανήκει στην sport touring κατηγορία. Μπορεί την τελευταία δεκαετία η κάποτε δημοφιλής αυτή κατηγορία να συμπιέστηκε και να λύγισε κάτω από την touring μπότα των Adventure αλλά υπάρχουν κατασκευαστές – όπως η Kawasaki με το 1000SX που έχουν μείνει μόνοι τους εκεί, και αυτό δημιουργεί άσχημο προηγούμενο. Η Honda ξέρει πως δεν πρέπει να αφήνει πολύ καιρό μόνο του κάποιον, σε οποιαδήποτε κατηγορία.

Οι Adventure εξελίχθηκαν σε αυτή την δεκαετία με έμφαση την τελευταία τετραετία σε σημείο που να είναι πιο γρήγορες από τις sport touring σε οποιαδήποτε συνθήκη ασφάλτινου δρόμου και με την πρόσθετη ικανότητα να πατούν χώμα. Οπότε τώρα οι sport touring θα επανέλθουν περισσότερο εξιδεικευμένες, πιο κοντά στο sport. Αυτό θα είναι το CBR1000R: μία μοτοσυκλέτα που με τα τεχνικά δεδομένα της περασμένης δεκαετίας θα μπορούσε να κερδίσει και αγώνα superbike! Τώρα έρχεται για να είναι άνετη στα ταξίδια και ταυτόχρονα εξαιρετικά sport. Για όλους εκείνους που δεν κουβαλούν την γυναίκα τους με 6-7 ζευγάρια παπούτσια, τρεις παγκαζιέρες και ένα τανγκ μπαγκ, βασικά σπάνια θα κουβαλήσουν κάτι περισσότερο από μία μικρή, αεροδυναμική τσάντα πλάτης.

Άνετη σέλα όμως για δύο άτομα θα υπάρχει, εξοπλισμός ταξιδιού και όλα όσα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το 1000SX της Kawasaki. Κάποτε μοτοσυκλέτες όπως το CBR1000R ήταν το απόλυτο όνειρο, τώρα ζούμε σε άλλες εποχές που τα όνειρα διαρκούν λίγο και γίνονται καπνός όταν τα αγγίξεις…

Από εκεί και πέρα, κι επειδή μιλάμε για την Honda, υπάρχει περίπτωση και τα δύο αυτά μοντέλα να φέρνουν κάτι τελείως νέο στην μοτοσυκλέτα, ώστε να μπορούν να πουν ακόμη πιο δυνατά πως δεν μπλέκουν στην μάχη της ιπποδύναμης γιατί τους νοιάζουν πιο πρακτικά πράγματα.

Η Honda έχει μία σειρά από πατέντες με τις οποίες τροποποιεί την θέση οδήγησης μετακινώντας την θέση του τιμονιού και μαζί και την οθόνη και τον πίνακα οργάνων. Διότι απλά σηκώνοντας την ζελατίνα θα εξακολουθούσε να έχει την οθόνη σε μία αφύσικη θέση για όρθια θέση και αντίστοιχα όταν το τιμόνι κατεβαίνει πιο χαμηλά και ο αναβάτης σκύβει. Η τοποθέτηση των οργάνων θα πρέπει να αλλάζει ανάλογα. Σε γυμνά Z1000 της Kawasaki για παράδειγμα αλλάζεις την γωνία των οργάνων για όταν οδηγείς σκυφτός και πιο σπορ, ή πιο όρθιος και χαλαρά μέσα στην πόλη. Εδώ μιλάμε για μία ηλεκτρονική ρύθμιση που θα μετατρέπει την στάση του σώματος ανάλογα με την χρήση της μοτοσυκλέτας. Οι πιστοί αναγνώστες του ΜΟΤΟ θα αντιλαμβάνεστε έναν συγκεκριμένο σκεπτικισμό που έχουμε αυτή την στιγμή: Πόσο θα αφαίρει σε αίσθηση από τον εμπρός τροχό ένα τέτοιο σύστημα και πιο συγκεκριμένα πώς θα συμπεριφέρεται στο δυνατό φρενάρισμα. Ήδη οι ελαστικές βάσεις που έβαλε η BMW στο νέο S1000XR γιατί έκανε το λάθος να ακούσει τους ιδιοκτήτες -δεν είναι πάντα καλό αυτό- δημιουργούν στρεβλώσεις στο πολύ δυνατό φρενάρισμα και απλά γλιτώνεις κάποιους μικρούς κραδασμούς που έτσι κι αλλιώς δεν ενοχλούσαν πολύ με ένα καλό γάντι…

κατοχύρωση δικαιωμάτων στην Ευρώπη τον Απρίλιο 2020 για το παρακάτω -γενικό- σχήμα:

Η Honda βλέπει επίσης την BMW να προχωρά με την σειρά XR και το δικύλινδρο των 900ων κυβικών που έβγαλαν τώρα και το ζήτημα να βρουν την σωστή ισορροπία για το δικό τους street με όρθια θέση οδήγησης. Τα πράγματα από πλευράς ανταγωνισμού για το sport touring, το CBR1000R θα είναι πιο απλά…

 

 

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες