Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Honda CRF300L/Rally 2021: Ήρθαν στην Ευρώπη!

Τα on-off που θέλαμε

Μια πολύ ευχάριστη είδηση μας έχει η Honda Europe, καθώς τα CRF300L και CRF300 Rally που παρουσίασε πριν μερικές εβδομάδες για τις αγορές της Ασίας, απέκτησαν Euro5 έκδοση και έρχονται κανονικά στις χώρες της Ευρώπης. Η αύξηση του κυβισμού στα 286cc δεν ήταν τόσο δύσκολη δουλειά, αφού ήδη υπήρχε αυτός ο κινητήρας στα CB/CBR300. Σε σχέση με τον προηγούμενο των 250cc η διαφορά είναι στη διαδρομή του εμβόλου, που σημαίνει πως έχει διαφορετικό στρόφαλο και πως βασικός στόχος ήταν η αύξηση της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές και λιγότερο η αύξηση της ιπποδύναμης ψηλά.

Πολύ σωστή επιλογή, καθώς στις μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία στην ευκολία οδήγησης και λιγότερο οι επιδόσεις με τον κινητήρα να δουλεύει στα κόκκινα. Πράγματι τα CRF300L/Rally έχουν 18% περισσότερη ροπή και 10% περισσότερη δύναμη από τα προηγούμενα μοντέλα των 250 κυβικών.

Το σύστημα εισαγωγής και η εξάτμιση είναι διαφορετικά από του 250 με στόχο την καλύτερη αναπνοή του κινητήρα και φυσικά την μείωση των ρύπων και του θορύβου.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι 27,5 ίπποι στις 8.500 στροφές και 2,7kgm ροπή στις 6.500 στροφές. Καινούριος είναι και ο συμπλέκτης που είναι μονόδρομος, υποβοηθούμενος.

Επιπλέον, οι σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων έχουν αλλάξει, με τις πέντε πρώτες σχέσης να έχουν κοντύνει για ακόμα καλύτερες επιταχύνσεις εν κινήσει, ενώ η 6η έχει μακρύνει για να κρατά χαμηλά τις στροφές του κινητήρα στους ανοιχτούς δρόμους, μειώνοντας την κατανάλωση.

Τα ευχάριστα νέα δεν σταματούν εδώ. Η Honda έκανε πολλές αλλαγές σε όλα τα σημεία των δύο εκδόσεων, με αποτέλεσμα το συνολικό βάρος να μειωθεί κατά 4 κιλά!

Αυτό επιτευχθεί λόγω του επανασχεδιασμένου πλαισίου, του νέου αλουμινένιου ψαλιδιού και του μοχλικού της πίσω ανάρτησης. Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά άλλαξαν ελαφρώς για να ταιριάξουν με τις μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων (10mm επιπλέον εμπρός και 20mm επιπλέον πίσω για την έκδοση L, αλλά μόνο 10mm πίσω για την έκδοση rally). Αυτό σημαίνει πως αυξήθηκε και η απόσταση από το έδαφος, αλλά όχι το ύψος της σέλας.

Στο Rally μειώθηκε στα 885mm από το έδαφος (10mm λιγότερα από του 250 αλλά και πάλι υπερβολικά ψηλή…) ενώ άλλαξε και η εργονομία της θέσης οδήγησης με τα μαρσπιέ να είναι πιο πίσω και πιο χαμηλά τοποθετημένα κάτι που θα βολέψει την οδήγηση όρθιος στο χώμα, που στο προηγούμενο μοντέλο ήταν κουραστική. Για τον ίδιο λόγο το τιμόνι έχει εσωτερικά αντίβαρα και τα φλας απέκτησαν ελαστικές βάσεις για να μην κόβονται από τους κραδασμούς.

Καλοδεχούμενη είναι και η αύξηση της χωρητικότητας του ρεζερβουάρ του Rally κατά 2,7 λίτρα, φτάνοντας συνολικά τα 12,7 που δεδομένης της μικρής κατανάλωσης του κινητήρα, προσφέρει ακόμα πιο μακρινές και ξέγνοιαστες περιηγήσεις μακριά από τον πολιτισμό. 

 

Περισσότερε φωτό στο Photo gallery που ακολουθεί: