Honda RVF1000 2019

Επιταχύνει την εξέλιξη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/11/2017

Η είδηση ότι η Honda ετοιμάζει μια Superbike 1000 με V4 κινητήρα που θα είναι πιο προσιτή από την περιορισμένης παραγωγής RC213-VS των €200.000 είναι αρκετά παλιά. Τόσο παλιά όσο ήταν η αντίστοιχη είδηση ότι η Ducati ετοίμαζε την αντικατάσταση των V2 Panigale με μια νέα σειρά V4. Οι Ιάπωνες προφανώς περίμεναν να δουν σε ποιο εύρος τιμής και επιδόσεων θα τοποθετήσουν οι Ιταλοί την δική τους μοτοσυκλέτα. Τόσο η Honda, όσο και η Ducati είχαν έτοιμους V4 κινητήρες παραγωγής από τις Desmosedici RR και RCV213-VS, οπότε το κόστος εξέλιξης ενός πιο φτηνού V4 ήταν αρκετά εφικτό.

Με την βασική έκδοση της νέας Panigale V4 να ξεκινά από τα €24.000-25.000 στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης και να έχει 1100 κυβικά για την έκδοση δρόμου, τα δεδομένα αλλάζουν στον προγραμματισμό της Honda. Η νέα V4 των Ιαπώνων θα πρέπει είτε να πωλείται όσο ένα CBR1000RR SP, είτε να στοχεύει μόνο στην έκδοση R της Panigale V4 που θα παρουσιαστεί του χρόνου από τους Ιταλούς και θα έχει μικρότερο κινητήρα 1000cc για να μπορεί να συμμετέχει στο WSBK.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η Honda δεν πρόκειται να σταματήσει την Fireblade και ούτε την συμφέρει να πουλάει μια V4 στην τιμή ενός τετρακύλινδρου σε σειρά. Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Διότι το Young Machine που παίζει πολλές φορές το ρόλο του παπαγάλου για τα ιαπωνικά εργοστάσια, ξανάφερε στη δημοσιότητα το θέμα της νέας V4 superbike που ετοιμάζει η Honda. Το άρθρο που συνοδεύει την είδηση έχει το ύφος επιθυμίας και όχι βεβαιότητας. Όμως επειδή γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και πως αντλεί τις πληροφορίες του το συγκεκριμένο ιαπωνικό περιοδικό/site, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Honda θα έχει έτοιμη την μοτοσυκλέτα της για το πρωτάθλημα του 2019.

Γιατί τότε; Γιατί όπως και η Ducati, έτσι και η Honda θέλουν να δουν τους νέους κανονισμούς που μαγειρεύει η Dorna για τα WSBK, πριν προχωρήσουν στο τελικό στάδιο παραγωγής των homologation spec μοτοσυκλετών τους.

Οπότε το νέο RVF1000R έρχεται να αντικαταστήσει ουσιαστικά το Fireblade SP2 και να εκπροσωπήσει την Honda στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ακλουθώντας την παράδοση των VFR750R (RC30) και RVF750R (RC45). Όπως και εκείνες, η τιμή της θα είναι πολύ φτηνότερη από τα €200.000 της RCV-213VS, αλλά όχι κάτω από τα €30.000-35.000 και δεν θα έχει έκδοση με περισσότερα από 1000 κυβικά. Αυτό βέβαια ανοίγει τον δρόμο για να αυξήσουν τον κυβισμό στο Fireblade, κάτι που θα έφερνε τα πάνω κάτω στην κατηγορία των ιαπωνικών superbike.   

 

Ετικέτες

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες