Kawasaki Ninja ZX-10R / RR 2021: Πρώτες φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά!

Εμπνευσμένο από την σειρά Η2
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/11/2020

Η Kawasaki επίσημα θα παρουσιάσει το νέο ZX-10R και την RR έκδοσή του στις 23 Νοεμβρίου και με την επικείμενη παρουσίασή του τα νέα μοντέλα ταξιδεύουν ήδη προς τις κεντρικές αποθήκες. Για την Ευρώπη αυτές είναι στην Ολλανδία όπου και περνούν από εκεί όλες τις εγκρίσεις, για την Αυστραλία οι διαδικασίες γίνονται στην Canberra, την πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Μιας και οι μοτοσυκλέτες δεν είναι κινητά τηλέφωνα να ταξιδέψουν όλα μαζί το ταξίδι τους, και κάθε νέο μοντέλο απαιτεί εγκρίσεις τύπου, οι διαρροές είναι εύκολο να γίνουν από την στιγμή που οι μοτοσυκλέτες έχουν φύγει από τα εργοστάσια και ταξιδεύουν στις δημόσιες υπηρεσίες. Με τον ίδιο τρόπο που διέρρευσαν οι φωτογραφίες της Ducati Multistrada V4 λίγες ώρες πριν την επίσημη παρουσίασή της, έτσι εμφανίστηκε και το νέο Kawasaki ZX-10R, σε ένα πάρκινγκ περιμένοντας τις διαδικασίες για να εγκριθεί στην Αυστραλία.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τις πρώτες τεχνικές πληροφορίες είναι δυστυχώς χαμηλής ανάλυσης, ωστόσο ξεκάθαρα φαίνεται μία σημαντική αλλαγή που ξέρουμε από τώρα πως θα διχάσει τον κόσμο. Η μούρη του είναι πλέον τελείως διαφορετική και απευθείας εμπνευσμένη από την σειρά Η2!

Το ZX-10R χρειαζόταν επειγόντως μία ανανέωση παρόλο που στο MOTUL WSBK δεν έχει αντίπαλο και οι εξαιρετικά δυνατές Ducati Panigale δεν μπορούν να το κρατήσουν πίσω. Εμπορικά όμως, στις πολιτικές του εκδόσεις, έχει διαφορά από τον ανταγωνισμό, μία διαφορά που έπρεπε να καλυφθεί και να τονιστεί και εμφανησιακά. Από τις νέες φωτογραφίες αυτό το τελευταίο είναι το πλέον σίγουρο!

Οι νέες εκδόσεις έχουν την ίδια απόδοση αλλά διαφέρουν στον εξοπλισμό και η μέγιστη ιπποδύναμη έρχεται στα ίδια επίπεδα με τα υπάρχοντα μοντέλα, με την διαφορά πως τώρα υπάρχουν οι προδιαγραφές Euro5. Έχουμε έτσι μία ονομαστική ιπποδύναμη 200 ίππων στις 13.200 στροφές, δηλαδή 300 στροφές χαμηλότερα από το υπάρχον μοντέλο.

Η έκδοση RR

Οι αναρτήσεις φαίνονται ίδιες με Showa BFF (Balance Free Fork) και δαγκάνες Brembo που είναι λογικό μιας και δεν χρειαζόντουσαν πολλά να γίνουν στο τομέα αυτό. Αλλαγές περιμένουμε όμως στα ηλεκτρονικά και θέλουμε να δούμε την έκδοση RR να επιτρέπει τις παρεμβάσεις ώστε να είναι κατάλληλη για αγωνιστική χρήση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα των σημερινών superbike και θα θέλαμε από την Kawasaki να κάνει ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, με μία έκδοση που θα επιτρέπει τις παρεμβάσεις.

Το βάρος που φαίνεται στις λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει, είναι 194 κιλά, στα πλαίσια δηλαδή των τωρινών μοντέλων και θεωρούμε πως και το πραγματικό νούμερο δεν θα ξεφεύγει. Σε αναμονή λοιπόν, άλλες 20 περίπου μέρες, για την πλήρη αποκάλυψη!

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.