Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Kawasaki Z H2: Ήρθε το γυμνό τέρας

Θρυλικό όνομα και θρυλικό επώνυμο

Αυτή είναι κυρίες και κύριοι η πρώτη υπερτροφοδοτούμενη γυμνή μοτοσυκλέτα ευρείας παραγωγής. Μιλάμε φυσικά για τη νέα Kawasaki με το όνομα Z που έχει πάρει από την θρυλική τετρακύλινδρη Z 900 και το επώνυμο H2 που έχει τις ρίζες στο δίχρονο τέρας των 70ies. Όμως η Kawasaki ξεκαθαρίζει πως αυτή η μοτοσυκλέτα έρχεται από το μέλλον και δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε για αυτή την δουλειά έχει φτιάξει την Z900RS… Καρδιά της Z H2 είναι φυσικά ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 998 κυβικών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει 200 ονομαστικούς ίππους, όσους δηλαδή και στη sportouring έκδοση SX και όχι 231 ίππους όπως στην H2 ή 300 ίππους όπως στην H2R η οποία όμως δεν βγάζει πινακίδα λόγω ρύπων, θορύβου και απουσίας εξοπλισμού (φώτα, καθρέπτες κ.τ.λ.) για χρήση στο δρόμο.

Ο λόγος που η ιπποδύναμη κρατήθηκε στο φάσμα των 200 ίππων έχει να κάνει με την επιλογή της Kawasaki να φτιάξει μια γυμνή μοτοσυκλέτα που θα έχει ομοιογένεια στην συμπεριφορά της και θα μπορεί να οδηγηθεί σε δρόμους με στροφές κι όχι απλά ένα παρανοϊκό που θα κάνει μόνο σούζες στην ευθεία. Επίσης το γεγονός πως δεν έχει φαίρινγκ, βάζει κάποιους περιορισμούς αισθητικής φύσεως, αλλά και χωροταξίας. Έτσι το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα έχει αλλαγές σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των H2 και για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του υπερσυμπιεστή υπάρχει ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί το λάδι του κινητήρα, αντί για ένα ογκώδες και γεμάτο σωληνώσεις κλασικό intercooler. Οι αλλαγές ταχυτήτων μπορούν να γίνουν χωρίς τη βοήθεια του μονόδρομου συμπλέκτη, αφού υπάρχει quick-shifter Up/down.

Στις αναρτήσεις έχουμε ένα πιρούνι BPF της Showa (ίδιο με του ZX-10R) και τα χαλινάρια του θηρίου είναι ένα ζευγάρι ακτινικές δαγκάνες Μ4 της Brembo, φυσικά με cornering ABS που χειρίζεται η IMU της Bosch. Τα όργανα ακολουθούν τη σύγχρονη εποχή, με μια έγχρωμη οθόνη TFT να έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth με το smartphone του αναβάτη και οι ενδείξεις του είναι θεωρητικά απεριόριστες χάρη στο App Rideology της Kawasaki.