KTM 890 Adventure R & Rally 2021: Δύο νέες εκδόσεις που «σπάνε» τα σύνορα!

Δυνατότερα, και έτοιμα για νέους ορίζοντες!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/10/2020

Δύο νέες εκδόσεις έρχονται για το μεσαίο δημοφιλές Adventure της KTM που βλέπει την έκδοση R να αποκτά τον ανανεωμένο κινητήρα στα 890 κυβικά και μαζί της να έρχεται και η περιορισμένης παραγωγής έκδοση Rally που είχε γίνει ανάρπαστη την πρώτη φορά...

 

Η KTM εξαργυρώνει την βαριά επένδυση που έχει κάνει με την παρουσία της στους αγώνες Rally ετοιμάζοντας δύο μεσαίες on-off που η μία επενδύει στο OFF περισσότερο από την άλλη, χρησιμοποιώντας όλη την γνώση από την εξέλιξη στα Rally ανά τον κόσμο.

Το 790 Adventure εισήγαγε νέα δεδομένα στην μεσαία κατηγορία On-Off πριν από δύο χρόνια, καθώς τόσο το επίπεδο του εξοπλισμού όσο και οι λύσεις στις οποίες κατέφυγε στον σχεδιασμό του, έδειξαν πως η KTM είχε επενδύσει αρκετό χρόνο και φροντίδα στην εξέλιξή του. Είναι γιατί, όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστές, είχαν αναγνωρίσει από νωρίς την τάση της αγοράς στα μεσαία on-off που τώρα πλέον είναι κυρίαρχη.

Ο μικρός σε πλάτος, εύστροφος και δυνατός δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, είχε ήδη ανέβει στα 890 κυβικά στο Duke και ήταν θέμα χρόνου να το δούμε και σε κάποιο Adventure. Περισσότερη ροπή και δύναμη τηρώντας και τις νέες προδιαγραφές ρύπων είναι το ζητούμενο και η αιτία ταυτόχρονα της αλλαγής αυτής.

Στην παρουσίαση του πρώτου Rally βρισκόμουν δίπλα στον Chris Birch, και μου εξιστορούσε πως νωρίτερα εκείνη την ημέρα προσπαθούσαν να το φυγαδεύσουν από δίπλα μας ώστε να μην το δούμε πριν την παρουσίασή του και ανεβάσουμε κάποια φωτογραφία. Βρισκόμασταν έξω από το Σαράγιεβο για το KTM Adventure Rally Bosnia όπου θα έδειχναν για πρώτη φορά την έκδοση Rally του 790 Adv και ήθελαν να το πάνε λίγο πιο μακριά για να κάνουν την πρώτη του φωτογράφιση μιας και ήταν εκεί ο Chris Birch. Δεν τον βρίσκεις διαθέσιμο όποτε θέλεις… Μου έλεγε πως είχε ερωτευτεί το Rally και κέρδιζε άνετα αγώνα με αυτές τις αναρτήσεις. Του είχαν ζητήσει να μην πέσει όσο το απογειώνει καμιά 3-4 μέτρα από το έδαφος και μου έλεγε πως θα ήταν δύσκολο να πάθει κάτι τέτοιο με αυτές τις αναρτήσεις… Όλα αυτά μεταφέρονται αυτούσια στο νέο Rally, ενισχυμένο μάλιστα από την περισσότερη δύναμη:

Αναρτήσεις WP XPLOR Pro που δεν χρειάζονται καμία επεξήγηση πέρα από ένα και μόνο: Τις βάζεις για να τρέξεις στο Dakar και αν είσαι γρήγορος κερδίζεις, εκείνες πάντως μπορούν και σε τέτοιο ρυθμό!

Θα παραχθεί σε 500 κομμάτια για όλο τον κόσμο εκτός Η.Π.Α. όπου εκεί θα δοθούν 200 μοτοσυκλέτες αποκλειστικά οπότε αυτό μας κάνει 700 κομμάτια στο σύνολο. Με βάση την περσινή εμπειρία, θα πουληθούν πάρα πολύ γρήγορα.

Έχει φυσικά τον νέο Euro5 κινητήρα μαζί με τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά

Εξάτμιση της Akrapovic που ΔΕΝ περιμένουν τεράστια διαφορά στην απόδοση αλλά στο βάρος και στον ήχο. Για το βάρος έχουμε από τώρα τιμή: 35% ελαφρύτερο από την εργοστασιακή.

Αγωνιστική σέλα, ίσια και στα 910mm ύψος

Ηλεκτρονικά με Rally ρυθμίσεις έτοιμες, (αλλιώς είναι στον πρόσθετο εξοπλισμό) και μαζί και το Quickshifter που έχει και αυτό αναβαθμιστεί και δουλεύει σε κάθε κατεύθυνση

Νέες ζάντες με ανοδίωση και σαμπρέλα

Καλύτερη θέαση εμπρός από τα διάφανα προστατευτικά του αέρα

Νέα γραφικά και χρωματισμός με carbon προστατευτικά στο ρεζερβουάρ και αγωνιστικά μαρσπιέ.

Ο νέος κινητήρας θα αποδίδει 105 ίππους και 10,19Kg.m ροπής που αντίστοιχα είναι δέκα άλογα και 1,4 χιλιογρμόμετρα ροπής περισσότερα από πριν. Ο στρόφαλος έχει αυξήσει την αδράνεια κατά 20% που είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο και βοηθά να υπάρχει μία μεστή απόκριση στις χαμηλές στροφές πράγμα που χρειάζεσαι στο χώμα. Όπως και ένα φρένο κινητήρα που να έρχεται πιο προοδευτικά και να είναι και πιο έντονο χαμηλά ώστε να διατηρείς ροή με ανοίγματα και κλεισίματα του γκαζιού, πιο σταθερά από πριν. Διευκολύνεις και το σπινάρισμα βέβαια, αλλά αυτό ας το υπολογίσουμε στις ευχάριστες παρενέργειες.

Η KTM τονίζει την αναβάθμιση των αλγορίθμων για το traction control όπως και το καλύτερο ABS και αν είναι αυτά που ξέρουμε από την Bosch τότε ναι, περιμένουμε να είναι από τα καλύτερα γενικά στις On-off όχι μόνο στην μεσαία κατηγορία.

 

Τα Highlights της νέας KTM 890 Adventure R:
 

  • Νέος κινητήρας 889 κυβικών μεγαλύτερος κατά 90 κυβικά – Euro5
  • Μεγαλύτερη αδράνεια κατά 20%
  • Περισσότερη δύναμη με 105 hp/ 8,000rpm
  • Περισσότερη ροπή με 10,19Kg.m / 6,500 rpm
  • Ενισχυμένος συμπλέκτης
  • Καλύτερο ABS και Traction Control
  • Ακριβέστερες αλλαγές στο κιβώτιο
  • Αναβαθμισμένη λειτουργεία του πρόσθετου Quickshifter+
  • Νέοι διακόπτες για το  Cruise Control
  • Αλλαγές στο πλαίσιο και την κατανομή βάρους με αλουμινένιο σωλήνα λαιμού και ελαφρύτερο υποπλαίσιο
  • Αναβαθμισμένα φρένα
  • Νέες ρυθμίσεις στην ανάρτηση

 

Ο Joachim Sauer, Product Manager της KTM είπε: Είμαστε τυχεροί που με την έλευση αυτών των δύο μοντέλων μπορούμε να τονίσουμε δύο βασικούς παράγοντες: Πρώτα πως έχουμε μία εργοστασιακή ομάδα Rally που φέρνει τον ένα τίτλο πίσω από τον άλλο και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα υψηλά στάνταρ και την εξαιρετική συνεργασία μας μαζί τους για τις μοτοσυκλέτες παραγωγής μας. Το δεύτερο είναι πως φέρνουμε έναν νέο τρόπο οδήγησης στο προσκήνιο: Με την πρόσθετη δύναμη αλλά και την πρόσθετη αδράνεια αλλάζει τελείως η απόκριση στις χαμηλές στροφές και οι νέες μοτοσυκλέτες είναι ακόμη πιο σταθερές και αποδοτικές στις μεγάλες αποστάσεις. Είμαι βέβαιος πως οι αναβάτες KTM Adventure θα νιώσουν αμέσως την διαφορά, όταν βρεθούν στην σέλα για την νέα τους περιπέτεια.

 

Η έκδοση Rally που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα κομμάτια μπορεί να γίνει προ-παραγγελία από το site της KTM ενώ η KTM 890 ADVENTURE R θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα από τον Νοέμβριο

Ετικέτες

Cyclone RA 600 - Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο bobber μοντέλο

Μετά το RA 401, η Cyclone εμπλουτίζει την γκάμα των cruiser μοντέλων της προς τα πάνω
Cyclone RA 600
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Το νέο cruiser με bobber χαρακτηριστικά, RA 600 της θυγατρικής της Zonsen (ή Zongshen), Cyclone, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με την εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα της προς τα πάνω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zonsen (ή όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα Zongshen), έχοντας αναλάβει τον ρόλο του κατασκευαστή premium μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ήδη, στην γκάμα της βρίσκουμε το RA 401, ένα cruiser με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και 45 ίππους απόδοσης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ελλιπές δίκτυο της Zonsen, όμως στη Γηραιά Ήπειρο δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί εδώ, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα χάρη στην στενή της συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Τώρα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο μοντέλο με την επωνυμία της Cyclone, το RA 600, που ξεχωρίζει χάρη στα bobber χαρακτηριστικά του. Η αυστηρώς μονή σέλα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το πλαίσιο, θυμίζοντας σε εμφάνιση hardtail μοτοσυκλέτες, με το αμορτισέρ να κρύβεται από κάτω φέρνοντάς μας στο μυαλό τo Bonneville Bobber της Triumph. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο όμως καλύπτεται από πλαστικά, σε μία προσπάθεια να μιμηθεί την εμφάνιση των αναρτήσεων τύπου Hossack, δίνοντας πόντους στη νέο-ρετρό εμφάνιση, όπως συμβαίνει και με τα δύο τελικά της εξάτμισης.

Οι τροχοί θα είναι πιθανότατα 16 ιντσών, στα πρότυπα των bobber μοτοσυκλετών, με φαρδιά ελαστικά παρόμοιου πλάτους, μπροστά και πίσω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο τομέας της πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί και στην Κίνα.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Το βάρος του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως κρίνοντας από τα 188 κιλά που ζυγίζει το RA 401 (φωτό άνω), τότε η έκδοση των 600 κυβικών υπολογίζεται κοντά στην περιοχή των 200 κιλών.

Ο κινητήρας του RA 600 αναμένεται να είναι και εδώ δικύλινδρος εν σειρά με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρότερου αδελφού, με μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 560 κυβικά. Η απόδοση υπολογίζεται στους 59 ίππους στις 8.500 στροφές και 5,6 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ενώ για την ψύξη υπάρχει ψυγείο. Για την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Το Cyclone RA 600 αναμένεται να βγει στην παραγωγή για την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, ενώ η τιμή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μία ακόμη έκδοση με δύο σέλες και περισσότερο cruiser, παρά bobber, ύφος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά την εξαγωγή του μοντέλου σε άλλες χώρες, όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio θα μπορούσε να αποτελέσει την σχισμή φωτός που θα φέρει την Zonsen - και μαζί της την Cyclone - στην Ευρώπη.

Ετικέτες