KTM Adventure 390 και 250 σε τελική μορφή

Ετοιμάζονται για να μπουν στην παραγωγή
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/7/2019

Σε αυτές τις πρόσφατες φωτογραφίες είναι πλέον εύκολο να διακρίνουμε την τελική μορφή που θα έχουν τα KTM Adventure 390 και 250, τα οποία όπως σας έχουμε πει θα δούμε στις διεθνείς εκθέσεις στο τέλος της χρονιάς. Ναι, η μικρή on-off της KTM θα έχει και έκδοση 250 κυβικών, όμως δεν είναι σίγουρο ακόμα αν θα εισαχθεί στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό θα εξαρτηθεί από την τιμή και κατά πόσο κοντά θα είναι σε εκείνη του 390. Για τις ασιατικές χώρες όμως είναι βέβαιο πως θα υπάρξει έκδοση 250 κυβικών (όπως άλλωστε υπάρχει και για το Duke) καθώς σε κάποιες χώρες το φορολογικό καθεστώς βάζει όριο τα 250 κυβικά για την πλειοψηφία των κατοίκων τους. Άλλωστε και όλα τα ιαπωνικά εργοστάσια έχουν εκδόσεις 250 κυβικών και μάλιστα η Honda έφτιαξε το δικύλινδρο CBR 250 RR αποκλειστικά για τις χώρες αυτές και δεν το πουλά πουθενά αλλού. Επίσης πολύ πιθανό – έστω κι αν δεν έχουμε κάποια πληροφορία προς το παρόν – είναι να δούμε και μια έκδοση στα 125 κυβικά, που για την ευρωπαϊκή αγορά είναι σημαντική καθώς αφορά όσους έχουν διπλώματα Α1.  

Πίσω στις νέες φωτογραφίες του μικρού Adventure, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες (δείτε ΕΔΩ) είναι οι χυτές ζάντες αντί για τις ακτινωτές που είχαν τα προηγούμενα πρωτότυπα τα οποία είχαν φωτογραφηθεί έως σήμερα. Πράγματι οι πληροφορίες που είχαμε έλεγαν πως το Adventure 390 θα έχει χυτές ζάντες αλουμινίου με την εμπρός να έχει διάμετρο 19 ιντσών και την πίσω στις 17 ίντσες. Η εξάτμιση είναι κάτω, ενώ τα όργανα είναι η έγχρωμη οθόνη TFT με bleutooth από το Duke 390 και το ίδιο αφορά τους διακόπτες με τα τριγωνικά κουμπιά για τον χειρισμό των menu. Η δίπατη σέλα και οι μεγάλες χειρολαβές υπόσχονται καλή άνεση για δύο άτομα (θυμίζουμε πως η σέλα του Duke 390 μας είχε εντυπωσιάσει με την άνεσή της στο αυθημερόν ταξίδι των 420 χιλιομέτρων που είχαμε κάνει μαζί του στην Λίμνη Πλαστήρα). Εμφανισιακά ακολουθεί πιστά την σχεδιαστική ταυτότητα του 790 Adventure, όμως εδώ το ρεζερβουάρ βρίσκεται στη παραδοσιακή του θέση πάνω από τον κινητήρα και όχι χαμηλά κάτω. Τα προστατευτικά κάγκελα δεν γνωρίζουμε αν θα είναι στο βασικό εξοπλισμό, αλλά σίγουρα θα ήταν καλοδεχούμενα. Εκείνο που λείπει από τις φωτογραφίες είναι μια μεγάλη και πρακτική σχάρα. Ελπίζουμε η KTM να την προσφέρει, έστω κι ως έξτρα.  

Kawasaki Brute Force 450 - Σε έκδοση με στάνταρ EPS για το 2026

Βασίζεται στο KYMCO MXU 450i, και βγάζει πινακίδες για δρόμο
Kawasaki Brute Force 450 EPS
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/1/2026

Το Brute Force 450 που ουσιαστικά είναι ένα “rebadged” KYMCO MXU 450i είχε κάνει το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές αγορές στα τέλη του 2024, ενώ για το 2026 θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση με ηλεκτρονική υποβοήθηση τιμονιού EPS στον στάνταρ εξοπλισμό.

Η νέα έκδοση διατηρεί όλα τα δυνατά χαρακτηριστικά του Brute Force 450 -τον αξιόπιστο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο SOHC κινητήρα 443 κ.εκ. με 4 βαλβίδες και 17 hp, τον LED φωτισμό, τις σχάρες μπρος-πίσω, τον προβολέα στο τιμόνι συν τα φώτα στο σώμα, τα τρία δισκόφρενα, Low-High, όπισθεν, 2WD/4WD και την ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό- αλλά προσθέτει ηλεκτρονική υποβοήθηση τιμονιού, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την ευκολία χρήσης και το επίπεδο εξοπλισμού του ATV.

Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβοήθησης τιμονιού διαθέτει δύο λειτουργίες, προσφέροντας premium αίσθηση και ταυτόχρονα διαφορετική λειτουργία ανάλογα την ταχύτητα κίνησης, προσφέροντας ελαφρύτερο τιμόνι σε χαμηλές ταχύτητες και μεγαλύτερη σταθερότητα ψηλά. Αν καταλαβαίνουμε καλά, καθώς το δελτίο τύπου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, πέρα από τη διαφορετική, αυτόματη ρύθμιση υποβοήθησης ανάλογα τα χλμ/ώρα, υπάρχουν και δυο επίπεδα λειτουργίας που μπορεί να επιλέξει ο αναβάτης:

Όργανα

• Standard Mode: υψηλότερο επίπεδο υποβοήθησης

• Low Mode: μειωμένη υποβοήθηση για πιο “άμεση” αίσθηση

Όπως και το βασικό μοντέλο, το Brute Force 450 EPS διαθέτει στιβαρές σχάρες με το σύστημα Kawasaki Quick Release (KQR), σχάρες που έχουν τοποθετηθεί σε νέα γωνία για το 2026, με μειωμένη κλίση προς τα εμπρός, για πιο σταθερή τοποθέτηση του φορτίου, ενώ νέο είναι και το σχήμα τους.

Brute Force 450

Για την ευρωπαϊκή αγορά, το μοντέλο συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές WTVA και μπορεί να ταξινομηθεί για χρήση εντός και εκτός δρόμου στην κατηγορία T3b (T‑cat), με μέγιστη νόμιμη ταχύτητα τα 60 km/h.

Μακάρι τώρα να βγάλει επιτέλους η KYMCO και μια έκδοση LONG για το ATV της που χρησιμοποιεί και το Akashi, ώστε να μπορεί να φέρει με ευκολία δυο αναβάτες (ουσιαστικά τώρα το 450 δεν μπορεί να πάρει συνεπιβάτη με τόσο κοντή σέλα) και να μπορέσει έτσι να ανταγωνιστεί τα ανάλογα τουριστικά οχήματα που σαρώνουν στη χώρα μας.

Ετικέτες