KTM Brabus 1300 R: Αντί για Husqvarna

Προς το παρόν δεν έχει μεγάλο Vitpilen
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

18/1/2022

Η ιστορία ξεκινά από το 2016 όπου βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις δοκιμές στο δρόμο ενός πρωτότυπου με τα μηχανικά μέρη του Superduke R, όπου εμφανισιακά θύμιζε πάρα πολύ τα Husqvarna Vitpilen. Ήδη εκείνη την εποχή, η μητρική KTM είχε έτοιμα για την παραγωγή τα Vitpilen/Svartpilel 125/250/401/701, όπου φυσικά όλα τους ήταν βασισμένα στα αντίστοιχα μοντέλα των KTM Duke 125/250/390/690. Από τότε πέρασε αρκετός χρόνος μέχρι να ακουστεί κάτι για τον Μεγάλο Αδερφό των Husqvarna Vitpilen, κάτι λογικό διότι η KTM άλλαξε πλήρως το πλαίσιο του SuperdukeR για το 2020, οπότε και το Vitpilen 1300 θα έπρεπε να προσαρμοστεί από την αρχή στα νέα μηχανικά μέρη.

Όμως τον Νοέμβριο του 2021, στα γραφεία έκδοσης έγκρισης τύπου της Ε.Ε. εμφανίστηκε ένα αίτημα από την πολύ γνωστή στο χώρο του αυτοκινήτου (… και στις Αραβικές χώρες) Brabus, μια γερμανική εταιρεία βελτίωσης σύγχρονων και ανακατασκευής κλασσικών Mercedes/Smart, όπου κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγραφα για να πάρει έγκριση τύπου η μοτοσυκλέτα της με το όνομα Brabus 1300 R και τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά να είναι πανομοιότυπα με του KTM Superduke R.

 

Λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 13 Ιανουαρίου, ο φωτογράφος S.B. που έχει ως βασική του ασχολία τις κατασκοπικές φωτογραφίες, με ειδικότητα τα πρωτότυπα που βγαίνουν από την πόρτα του εργοστασίου της ΚΤΜ, “έπιασε στα πράσα” μετά από πολύ καιρό μια μοτοσυκλέτα με τα μηχανικά μέρη του SuperdukeR και τον προβολέα των Hurqvarna να κάνει δοκιμές στο δρόμο. Μαζί με τις φωτογραφίες που έστειλε στα site ανά τον κόσμο, έγραφε πως πρόκειται για το Husqvarna Vitpilen 1300.

Όμως στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα δεν θα έχει τα λογότυπα της Husqvarna, ούτε όμως και της KTM. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είναι εκείνη που θα δούμε με το λογότυπο της Brabus και την προδίδει το σχέδιο της πίσω ζάντας που είναι όμοιο με εκείνο που έχουν οι ζάντες των αυτοκινήτων της Brabus.

Στη Γερμανία η νομοθεσία επιτρέπει στις βιοτεχνίες και τους βελτιωτές όπως η Brabus και η RUF, να τυπώνουν δικό τους αριθμό πλαισίου και να καταχωρούν με το δικό τους όνομα τα οχήματα στις άδειες κυκλοφορίας αν η συναρμολόγηση έγινε στις δικές τους εγκαταστάσεις.

Οπότε το μόνο που μένει να δούμε τώρα, είναι αν η Brabus 1300R θα είναι απλώς ένα “Ειδικό μοντέλο” ή αν θα ανοίξει μια ολόκληρη σειρά νέων “Hi-performance” μοντέλων για κάποιο ειδικό κοινό που μπορεί να πληρώσει τα τριπλάσια από το μοντέλο που βασίζεται – γιατί τόσο κάνουν οι εκδόσεις Brabus των Mercedes…    

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες