Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Moto Morini X-Cape 650: Η νέα Ιταλο-κινέζικη μεσαία on-off

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Benelli

Η Moto Morini ξεκίνησε τη “δεύτερη ζωή” της στα τέλη των 90ies πατώντας πάνω στη δημοφιλία των ιταλικών V2 κινητήρων εκείνη την εποχή και με βάση τον δικό της σύγχρονο κινητήρα των 1200 κυβικών, προσπάθησε να χτίσει για σειρά μοντέλων δρόμου και Mega on-off. Ουσιαστικά ήταν και παρέμεινε μια οικογενειακή επιχείρηση, που δεν κατάφερε να ξεφύγει από το στάδιο των ιταλικών boutique εταιρειών, κατασκευάζοντας σε πολύ μικρούς αριθμούς μοτοσυκλέτες με ακριβά περιφερειακά εξαρτήματα. Η άφιξη των προδιαγραφών euro 4 και κυρίως εκείνη των πολύ αυστηρότερων Euro 5, επέβαλε τον επανασχεδιασμό του V2 κινητήρα τους, κάτι που θα κόστιζε πάρα πολλά χρήματα για το μέγεθος της Moto Morini.

 

Κάπως έτσι στο παιχνίδι μπήκαν οι Κινέζοι, όπου αγόρασαν την εταιρεία και έσωσαν το όνομά της από μια βέβαιη (δεύτερη στην ιστορία της) εξαφάνιση.  

Αρχικά οι Κινέζοι δήλωσαν πως θα κρατήσουν τον γνήσιο “Made In Italy” χαρακτήρα της εταιρείας και θα επενδύσουν στη δημιουργία νέων μοντέλων, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα αρχίσουν να πουλούν κινέζικες μοτοσυκλέτες με το σήμα την Moto Morini πάνω τους.

 

Τώρα, στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασαν το X-Cope 650 που είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε από τους νέους κινέζους ιδιοκτήτες.  

Όπως το Benelli TRK 502, έτσι και το νέο Moto Morini X-Cope 650 σχεδιάστηκε στην Ιταλία, αλλά η ολοκλήρωση της εξέλιξης και η κατασκευή του γίνεται στην Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με το Benelli TRK 502 το οποίο θα είναι και ο άμεσος ανταγωνιστής του στις Ευρωπαϊκές αγορές.

 

Η μία αφορά τον κινητήρα, όπου στο Benelli είναι σχεδιασμένος και κατασκευασμένος από τη μητρική κινέζικη εταιρεία, ενώ στην περίπτωση του Moto Morini έχουμε άλλη μια κινέζικη παραλλαγή του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα των Kawasaki Versys 650.

Σε αυτή την περίπτωση βγάζει 60 ίππους στις 9.000 στροφές και είναι Euro 5 προδιαγραφών.

 

Αντιθέτως στις αναρτήσεις και τα φρένα, η Benelli χρησιμοποιεί δικής της σχεδίασης και κατασκευής, ενώ στην περίπτωση της Moto Morini έχουμε επώνυμα εξαρτήματα, όπως τις δαγκάνες της Brembo, το πιρούνι της Marzocchi και το αμορτισέρ της KYB.

Ο εξοπλισμός εντυπωσιάζει για τα δεδομένα της κατηγορίας, έχοντας έγχρωμη οθόνη TFT 7” με Bluetooth, ένδειξη πίεσης ελαστικών, αλλά και δυνατότητα προβολής navigation.