MV Agusta Dragster RC 2018

Με αλλαγές στον κινητήρα
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/10/2017

Η Dragster είναι για πολλούς η πιο σέξι έκδοση του Brutale και η περιορισμένης παραγωγής RC, που έχει περισσότερο track day προσανατολισμό, πραγματικά το τερματίζει! Για το 2018 η ιταλική εταιρεία προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στον κινητήρα, με βασικό στόχο τον περιορισμό των μηχανικών θορύβων, λόγω των πιο αυστηρών σε αυτό το θέμα προδιαγραφών Euro 4.

Ξεκινώντας από την εξάτμιση, έχουμε πλέον έναν μεγαλύτερου μεγέθους καταλύτη διαστάσεων 83Χ90mm, με 400 κυψέλες και αντίστοιχα μεγαλύτερου όγκου τελικό, ενώ έχει προστεθεί και βαλβίδα ροής καυσαερίων. Στην κεφαλή, οι οδηγοί των βαλβίδων έχουν νέα επίστρωση που μειώνει κατά 25% τις τριβές.

Έχει προστεθεί ένα σύστημα μείωσης των αρμονικών συχνοτήτων που δεν είναι σαφές από την περιγραφή που μας έστειλαν οι Ιταλοί για το τι ακριβώς πρόκειται ούτε πού είναι τοποθετημένο. Διότι λίγο πιο κάτω στο κείμενο αναφέρονται στον καινούριο αντικραδασμικό άξονα, με το ολοκαίνουριο γρανάζι του να παράγει λιγότερο θόρυβο λειτουργίας. Διαφορετικά γρανάζια έχουμε και στην πρωτεύουσα μετάδοση, αλλά και στην αντλία του ψυκτικού.

Οι βελτιώσεις στα κινούμενα μέρη του κινητήρα συνεχίζονται στο κιβώτιο ταχυτήτων, που πλέον έρχεται αυτούσιο από το νέο F3 και ολοκληρώνονται με τη νέα ισχυρότερη μίζα και κόμπλερ. Επίσης τα καπάκια του κινητήρα είναι πιο χοντρά για να φιλτράρουν ακόμα περισσότερο τους μηχανικούς θορύβους, αλλά και για να είναι ανθεκτικότερα σε περίπτωση πτώσης.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών, έχουμε κι εδώ το νέο λογισμικό που παρουσίασε πέρσι η MV Agusta στο ανανεωμένο F3 και εκτός των άλλων περιλαμβάνει και τη λειτουργία του quickShifter up/down, που τώρα είναι πιο προοδευτικό στην ήρεμη οδήγηση στο δρόμο και πιο γρήγορο στην πίστα.

Για το νέο Dragster RC, το traction control των 8 θέσεων έχει ρυθμιστεί ειδικά για τον πιο σπορ χαρακτήρα της σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γυμνά τρικύλινδρα μοντέλα της MV. 

 

Ετικέτες

Νέο μοντέλο BMW ενόψει: Χαμηλό, μακρύ και σκοτεινό

Αποκαλυπτήρια την Παρασκευή 15 Μαΐου
bmw-new-model-teaser
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/5/2026

H BMW Motorrad δημοσίευσε μια ασαφή και σκοτεινή φωτογραφία για να προλογίσει την αποκάλυψη ενός νέου μοντέλου την Παρασκευή 15/5 και ώρα 20:00 Ελλάδας (19:00 CEST).

Προφανώς δεν αποκαλύπτει περί τίνος πρόκειται, αλλά από τη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε ένα μακρύ και χαμηλό σουλούπι που εύκολα θα ταίριαζε με ένα bagger μοντέλο.

Η BMW έχει ήδη στη γκάμα της baggers σε δύο μορφές, μια με τον μεγάλο boxer στο R 18 Β και μια με τον εξακύλινδρο στο Κ 1600 Β.

Τι νέο περιμένουμε από τους Γερμανούς; Ένα νέο μοντέλο που σίγουρα θα έρθει κάποια στιγμή σύντομα είναι το R20, με τον νέο μεγαλύτερο boxer όλων των εποχών στα δύο λίτρα χωρητικότητας. Αυτό έχει ήδη εμφανιστεί σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην ετήσια εκδήλωση Concorso d’ Eleganza – Villa d’ Este στην Ιταλία, οπότε ίσως η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα να είναι αυτή που θα μας συστήσει την έκδοση παραγωγής του πρώτου μοντέλου R 20.

Από την άλλη το σύγχρονη αισθητικής φωτιστικό σώμα μπροστά δεν μοιάζει τόσο ταιριαστό με ένα Heritage μοντέλο, οπότε ίσως εδώ η BMW να μας επιφυλάσσει μια διαφορετική έκπληξη. Ένα νέο K 1600 B, για παράδειγμα, ή ίσως κάτι εντελώς καινούργιο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Σε κάθε περίπτωση, σε μερικές μέρες θα γνωρίζουμε πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας.

Ετικέτες