Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

MV Agusta F3XX: Με 160 ίππους και μόλις 145 κιλά

Από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο γκαράζ σου

Η νέα MV Agusta F3XX είναι ουσιαστικά ένα αγωνιστικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Supersport, που αντί για τον κινητήρα των 675 κυβικών έχει τον μεγάλο τρικύλινδρο των 800 κυβικών. Γιατί η MV Agusta έφτιαξε μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα που δεν μπορεί λόγω κανονισμών να τρέξει σε επίσημο αγώνα; Μα φυσικά διότι η νέα μόδα θέλει όλους premium κατασκευαστές να φτιάχνουν μοτοσυκλέτες για το εξειδικευμένο κοινό των φίλων των Track Days. Όπως η BMW HP4, η Aprilia RSV4 1100 Factory και η Ducati Panigale V4S, έτσι και η F3XX προσπαθεί να προσφέρει αγωνιστικού επιπέδου συμπεριφορά και επιδόσεις, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία και μικρότερο κόστος συντήρησης από πλευράς κινητήρα. Η επιπλέον δύναμη έρχεται από την αύξηση του κυβισμού και όχι από το όριο περιστροφής του κινητήρα όπως συμβαίνει με τους αγωνιστικούς κινητήρες ή με την χρήση πανάκριβών και εξωτικών εξαρτημάτων που θα εκτόξευαν δυσανάλογα την τιμή.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για φτηνές μοτοσυκλέτες, καθώς κουβαλάνε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πάνω τους. Το F3XX δεν αποτελεί εξαίρεση και απόδειξη είναι τα 160 άλογα που βγάζει στο γρανάζι του κινητήρα και όχι στο στρόφαλο όπως ισχυρίζεται η MV Agusta. Ακούγονται λίγα σε σχέση με τα 210+ των RSV4 1100 και Panigale V4S, όμως το βάρος των μόλις 145 κιλών δημιουργεί μια αναλογία κιλών ανά ίππο στο 0,9:1, όταν τα θηρία της Aprilia και της Ducati είναι στο 1:1. Πέρα από το carbon κουστούμι, η F3XX έχει πλήρως αγωνιστικά ηλεκτρονικά της MecTronik, με ενσωματωμένο αγωνιστικό datalogger που καταγράφει τα πάντα και αγωνιστικά όργανα της ΑΙΜ. Το πιρούνι είναι της Marzocchi όμως έχει φυσίγγιο Ohlins, όπως της Ohlins είναι το πίσω αμορτισέρ και το σταμπιλιζατερ.

Το κιβώτιο ταχυτήτων close-ratio τύπου κασέτας για εύκολη αλλαγή σχέσεων είναι από την αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και το ίδιο ισχύει για την ολόκληρη εξάτμιση (χωρίς καταλύτη) 3 σε 1 της SC project.

Η F3XX θα κατασκευάζεται μόνο κατόπιν παραγγελίας και ο υποψήφιος ιδιοκτήτης θα μπορεί να αλλάξει αν θέλει τις αναρτήσεις με άλλες τις αρεσκείας του και φυσικά να επιλέξει τι χρώμα θέλει να είναι βαμμένη η μοτοσυκλέτα του. Όταν τελειώσει θα μάθει και την τιμή, η οποία προφανώς δεν θα είναι για… χαμηλόμισθους.