Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Νέο Harley-Davidson Sportster S: Το δυνατότερο Sportster στην πορεία της H-D

Υδρόψυκτο με 121hp και 228kg

Η Harley Davidson παρουσίασε το νέο Sportster S με τον υδρόψυκτο κινητήρα Revolution Max 1250T στα 1.252 κυβικά που χρησιμοποιεί και η νέα Pan America. Η μέγιστη απόδοση στο Sportster S ωστόσο είναι διαφορετική, στους 121 ίππους, έναντι των 150 που αποδίδει η Pana America με την H-D να ανακοινώνει όμως κατανάλωση 5,1 λίτρων στα 100km για το Sportster και βάρος 228 κιλών, έτοιμο για οδήγηση που σημαίνει με το ρεζερβουάρ στο 90% πληρότητας. Από το Sportster 883 των 256 κιλών που είδαμε στην ζυγαριά του ΜΟΤΟ με τους 56 ίππους, το νέο Sportster S είναι έτη φωτός πιο μπροστά ενώ αν θυμηθούμε ένα άλλο υδρόψυκτο Harley, το Street Rod των 750 κυβικών που είχαμε ζυγίσει στα 237,5 κιλά τότε το νέο Sportster S με μοχλικό, ηλεκτρονικά και περισσότερα κυβικά κερδίζει την σύγκριση κατά κράτος.

Εξαιρώντας την Pan America, έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που η Harley ξεκινούσε την παρουσίαση ενός νέου προσιτού -για τα δεδομένα της- μοντέλου εστιάζοντας στην οδηγική ευχαρίστηση από την πρώτη στιγμή αντί να το αφήσει για λίγο πιο κάτω, και δικαιωματικά το Sportster S της δίνει αυτή την ευκαιρία με βάση τα παραπάνω. Ο CEO της H-D, Jochen Zeitz, χαρακτήρισε το Sportster S το μοντέλο που θα αναδείξει όλη την σειρά των Sportster εισάγοντας μία τελείως νέα γενιά μοντέλων που θα τα χαρακτηρίζουν η δύναμη, οι επιδόσεις, η τεχνολογία και το στιλ, με αυτή την σειρά. Συνήθως το στιλ ερχόταν πρώτο στην κατάταξη αλλά η σειρά που αναφέρθηκε ο CEO δείχνει απλά που εστίασε η εταιρεία σχεδιάζοντας το νέο μοντέλο. Καθώς δεν πάσχει ούτε στον τομέα του στιλ, σύμφωνα και με τον Brad Richards αντιπρόεδρο σχεδιασμού στην Harley-Davidson: «κάθε σχεδιαστικό στοιχείο του Sportster S εκφράζει την ωμή δύναμη της μοτοσυκλέτας! Ένας λύκος αλλά ντυμένος σαν λύκος»!

Με καφετιές πινελιές «Chocolate Satin» όπως ακριβώς το λέει η H-D, τονίζεται και οπτικά ο V-Twin κινητήρας, που το χαρακτηριστικό του είναι η ροπή στις χαμηλές στροφές. Η Harley υπόσχεται συνεχή απόδοση στην ροπή για μία γραμμική επιτάχυνση από στάση. Το πλαίσιο χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό μέρος, ένα από τα στοιχεία που βοήθησαν στην μεγάλη μείωση βάρους με την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας υλικών σε όλα τα κράματα να είναι η άλλη μεγάλη αιτία της εντυπωσιακής αυτής μείωσης.

Μην ξεχνάμε πως το νέο Sportster S δεν κουβαλά και πολύ καύσιμο. Έχει μόλις 11,8 λίτρα ρεζερβουάρ και να θυμηθούμε επίσης πως τα εργοστάσια μετράνε την χωρητικότητα ενός ρεζερβουάρ με βάση τις διαστάσεις πριν μπουν πολλά από τα εξαρτήματα, οπότε το πραγματικό ωφέλιμο είναι πολλές φορές μικρότερο. Με λίγα λόγια περιμένουμε πως από τα 90-100 χιλιόμετρα πορείας και μετά θα έχει πρόβλημα αν δεν έχει ήδη βρει βενζινάδικο αλλά έτσι κι αλλιώς το Sportster S στοχεύει στις βόλτες και όχι στα ταξίδια, όπως και όλα τα Sportster που πάντα είχαν μικρό ρεζερβουάρ.

Στα ηλεκτρονικά έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα, που μαζί με τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και το μοχλικό πίσω κάνουν τουλάχιστον τρία τα άλματα του Sportster με πρώτο την ιπποδύναμη φυσικά. Υπάρχουν τρεις καταστάσεις λειτουργίας, Sport, Road και Rain που είναι επεξηγούν μόνες τους τι πρέπει να περιμένει κανείς από πλευράς αλλαγών στην απόδοση, ενώ ο αναβάτης θα έχει στην διάθεσή του και άλλες δύο για να αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις που εκείνος θέλει.

Όλα αυτά τα ελέγχει από μία έγχρωμη, στρόγγυλη, TFT 4 ιντσών που ευτυχώς δεν είναι αρκετά μεγαλύτερη καθώς δεν θα ταίριαζε με το στιλ της μοτοσυκλέτας και με την H-D να υπόσχεται πως θα είναι αρκετά ευανάγνωστη. Υπάρχει και η δυνατότητα συνδεσιμότητας με κινητό τηλέφωνο και εμφάνιση των κλίσεων στην οθόνη, όπως επίσης και ελέγχου της μουσικής που αυτό γίνεται στα ακουστικά, στο κράνος του αναβάτη καθώς το Sportster δεν είναι Electra Glide να έχει μία σειρά ηχείων αντίστοιχα με αυτοκινήτου. Ακόμη καλύτερο σε όλα αυτά είναι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή της H-D στο κινητό τηλέφωνο και να εμφανιστεί χάρτης με οδηγίες πλοήγησης στην οθόνη, δίνοντας έτσι όλες τις δυνατότητες των πλέον σύγχρονων Adventure μοτοσυκλετών σε μικρότερο όμως μέγεθος και εμφάνιση συνυφασμένη με το στιλ της μοτοσυκλέτας.

Το Sportster S έχει εξοπλιστεί με IMU έξι αξόνων, επίσης την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε αισθητήρες κίνησης της μοτοσυκλέτας, τροφοδοτώντας με πληροφορίες το Cornering ABS και το Cornering Traction Control. Το Traction Control μπορεί να απενεργοποιηθεί μονάχα όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι σταματημένη και όχι απλά ρολάροντας με κλειστό το γκάζι και μπαίνει αυτόματα αν ο αναβάτης αλλάξει εν κινήσει την χαρτογράφηση στον χάρτη RAIN αν και υπάρχει η δυνατότητα να το απενεργοποιήσεις και εκεί μόλις σταματήσεις.

Με την ύπαρξη IMU το Sportster έχει πλέον και έλεγχο αποτροπής για Endo και σούζες αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρον για την ασφάλεια του αναβάτη είναι το C-DSCS ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά ρυθμίζει το φρένο του κινητήρα με βάση την πρόσφυση του δρόμου και την κλίση της μοτοσυκλέτας. Αυτό σημαίνει πως σε μία βίαιη επιβράδυνση που υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει τον πίσω τροχό σε ολίσθηση, η ECU ρυθμίζει το φρένο του κινητήρα μέσα από τον έλεγχο του γκαζιού για να αποτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί.

Ενσωματώνεται επίσης και TPMS, δείκτης ελέγχου πίεσης ελαστικών που δείχνει στον αναβάτη την ακριβή πίεση που έχουν τα ελαστικά αλλά και τον ενημερώνει για ξαφνική μεταβολή.

Από εκεί και πέρα ο κινητήρας Revolution Max 1250T αποτελεί από μόνος του τεράστιο τεχνολογικό άλμα για την οικογένεια των Sportster και ταυτόχρονα για όλα τα H-D πλην της Pan America που βασίζεται κι αυτή στον ίδιο.

Με συμπίεση 12:1, μέγιστες στροφές τις 9.500 και απόδοση 121 ίππων αλλά με 10% μεγαλύτερη ροπή μεταξύ 3.000 και 6.000 στροφών, το νέο Sportster S υπόσχεται ικανοποιητικές εκκινήσεις.

Ο V-Twin 60 μοιρών έχει αρκετά μαζεμένες διαστάσεις συμβάλλοντας στην συγκέντρωση των μαζών με τα σώματα ψεκασμού να φωλιάζουν στην περιεχόμενη γωνία και την 

VVT διαχείριση των βαλβίδων να υπόσχεται πως θα βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή του μίγματος. Παραδοσιακά για H-D ένας μεγάλος κύκλος βελτιώσεων θα ανοίξει ξεκινώντας από το νέο φιλτροκούτι και τα velocity stacks που ήδη η εταιρεία λέει πως σχεδιάστηκαν με γνώμονα τις επιδόσεις και τον ήχο στα αυτιά του αναβάτη.

Μετά την Pan America το νέο Sportster S σηματοδοτεί περίτρανα την νέα εποχή της H-D και αφήνει ξεκάθαρο μήνυμα για τα επόμενα μοντέλα που πρέπει να περιμένουμε με βάση την πλατφόρμα Revolution Max και τον προσανατολισμό που αυτή δίνει. Στις ΗΠΑ η διάθεσή του θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο με προτεινόμενη λιανική τιμή εκεί, στα $14,999.