Νέο Honda CT125: Δεν είναι scrambler, είναι εργαλείο

Η σκονισμένη ιστορία του πραγματικού παπιού-εργαλείου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/9/2019

Η σειρά CT της Honda έχει μια πολύ μακριά ιστορία που ξεκινά από το 1964, δηλαδή λίγα μόλις χρόνια μετά την εμφάνιση του κλασικού Cub στο οποίο και βασίζεται. Σκοπός της ύπαρξής του ήταν να αποτελέσει την off-road έκδοση των Cub και αγαπήθηκε ιδιαίτερα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου το χρησιμοποιούσαν οι αγρότες και οι βοσκοί προβάτων.

Ως εργαλείο δουλειάς, τα CT ήταν μονόσελα με μια πολύ ανθεκτική μεταλλική σχάρα αντί για σέλα συνεπιβάτη, είχαν κανονικό και ψηλότερο τιμόνι και η εξάτμιση ήταν ψηλά, αυξάνοντας την απόσταση από το έδαφος. Για τον ίδιο λόγο οι αναρτήσεις είχαν μεγαλύτερη διαδρομή, ενώ το φίλτρο αέρα ήταν πιο ψηλά τοποθετημένο για να προστατεύεται από την σκόνη των ελαστικών κατά την κίνηση στο χώμα ή τις βαθιές λακκούβες με νερά που συναντούσαν στο δρόμο τους οι αγρότες στις αχανείς φάρμες.

Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία κίνησης σε εκτός δρόμου διαδρομές, η τελική μετάδοση ήταν πολύ κοντή επιτρέποντας την κίνηση με πολύ χαμηλές ταχύτητες χωρίς την καταπόνηση του φυγοκεντρικού συμπλέκτη. Η παραγωγή του δεν σταμάτησε ποτέ, όμως τις τελευταίες δεκαετίες η εμπορική διάθεσή του περιορίστηκε μόνο σε όσες αγορές υπήρχε μεγάλο αγοραστικό κοινό και το δημοφιλέστερο χρώμα του ήταν “το κίτρινο των εκσκαφέων” καθώς το έκανε πιο ευδιάκριτο μέσα στο περιβάλλον εργασίας του.  

Φέτος στην έκθεση του Τόκιο η Honda θα παρουσιάσει τη νέα γενιά, που βασίζεται στον κινητήρα του Cub 125 που εμφανίστηκε πέρσι μαζί με τον νέο Μπόμπο. Φυσικά έχει όλες τις αλλαγές που το κάνουν πολύ πιο κατάλληλο και ανθεκτικό για δουλειές στα χωράφια, έχοντας ψηλά την εξάτμιση και μια ανθεκτική μεταλλική προστατευτική ποδιά. Η Honda το αποκαλεί Concept, όμως πάντα έτσι ονομάζει τα μοντέλα της μέχρι να αρχίσει η παραγωγή τους στα εργοστάσια.  

 

Η CFMOTO σχεδιάζει δικύλινδρο 250SR-R

Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
CFMOTO
Από τον

Παύλο Καρατζά

28/7/2026

Το 2024 η CFMOTO παρουσίασε ένα καμουφλαρισμένο πρωτότυπο για ένα μελλοντικό νέο μοντέλο 250SR-R κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης CFMOTO Day στην Κίνα. Τώρα η ίδια μοτοσυκλέτα εμφανίστηκε σε αίτηση κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας.

Επί του παρόντος η CFMOTO κατασκευάζει τα μοντέλα 250SR και 300SR με μονοκύλινδρο κινητήρα για να καλύψει την αγορά των σπορ μοτοσυκλετών μικρής χωρητικότητας. Όμως φαίνεται πως πλέον η εταιρεία θα στραφεί και σε δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα στα μικρά κυβικά.

Η πατέντα παρουσιάζει για πρώτη φορά αυτόν τον κινητήρα, αποκαλύπτοντας ότι είναι οπτικά παρόμοιος με αυτόν του γνωστού μας 450MT, αλλά με μικρότερες διαστάσεις, ενώ στην αίτηση φαίνεται και το πλαίσιο χωροδικτύωμα.

Η δημοσίευση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας υποδηλώνει ότι δύο χρόνια μετά την αρχική εμφάνιση του μοντέλου, η 250SR-R ενδέχεται να πλησιάζει στη φάση της παραγωγής, προκειμένου να ανταγωνιστεί μοντέλα όπως οι Kove 321RR και Yamaha R3.

Ετικέτες