Νέο Kawasaki ZX-6R 636 - 2019!

Παράθυρο για επιστροφή στην Ευρώπη
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/7/2018

Η είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου η Kawasaki έτσι κι αλλιώς συνεχίζει να πουλά κανονικά το ZX-6R, τόσο με 600cc για αγωνιστική χρήση όσο και με 636cc για όσους θέλουν λίγη παραπάνω ροπή για τα ανηφορικά στροφιλίκια. Στην Ευρώπη όμως δεν υπάρχει επισήμως στους καταλόγους της μετά την εφαρμογή των προδιαγραφών Euro 4 και όσες καινούριες ZX-6R υπάρχουν, είναι προταξινομημένα μοντέλα του 2016. Γενικά η κατηγορία των supersport 600 έχει μοναδικό εκπρόσωπο το Yamaha R6, καθώς η μοτοσυκλέτα αυτή είχε ψεκασμό ride by wire από την πρώτη της εμφάνιση το 2010 και ήταν εύκολο για την Yamaha να την προσαρμόσει στις αυστηρές προδιαγραφές Euro 4.

Για τους τρεις υπόλοιπους Ιάπωνες κατασκευαστές το κόστος προσαρμογής ήταν ασύμφορο, δεδομένων των ασθενικών πωλήσεων αυτής της κατηγορίας μοτοσυκλετών. Όμως η κατάθεση ενός εγγράφου της Kawasaki USA στην αρμόδια υπηρεσία έγκρισης τύπου της πολιτείας της Καλιφόρνια, το οποίο αφορά το ZX-6R 636 της επόμενης χρονιάς μας ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την επιστροφή του στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το νέο μοντέλο θα έχει μειωμένους ρύπους σχεδόν 50% χάρη στον νέο τριοδικό καταλύτη και θα είναι πιο ήσυχο χάρη στη μεγαλύτερη σε μέγεθος εξάτμιση, που με τη σειρά της αυξάνει το βάρος κατά 2 κιλά και μειώνει την ιπποδύναμη κατά 1 ίππο, δηλαδή θα έχει 128Hp στις 13.500 αντί για 129 του προηγούμενου μοντέλου στις ίδιες στροφές. Μικρές διαφορές υπάρχουν και στο εξωτερικό μέγεθος της μοτοσυκλέτας, όπως και στο μεταξόνιο, οπότε πιθανότατα θα έχει νέο πλαίσιο και διαφορετική εξωτερική εμφάνιση.

Ετικέτες

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες