Νέο KTM Super Duke 1290R 2019/2020

Ετοιμάζεται για Euro5
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/3/2018

Κατασκοπευτικές φωτογραφίες ενός νέου Super Duke 1290R, που πραγματοποιεί δοκιμές στους Αυστριακούς δρόμους αυτές τις μέρες, δείχνουν πως μάλλον ετοιμάζεται για τους Euro5 κανονισμούς, από τώρα. Διάφορα site τις φιλοξενούν με το motorcycle.com  να είναι από τους πρώτους. Δεν είναι πρόωρη μία ετοιμασία για τους Euro5 από τώρα, αντιθέτως απόλυτα λογική, αν δεχτούμε πως η KTM θα θέλει να κρατήσει την εκρηκτική ιπποδύναμη αμετάβλητη, χωρίς να κόψει ούτε μισό άλογο.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν και οι αλλαγές που φαίνονται στις εξατμίσεις, με τους λαιμούς να ακολουθούν διαφορετική πορεία, αντί για απόλυτα ευθεία που ήταν οι προηγούμενοι, ώστε να δημιουργηθεί διαδρομή και να φιλοξενηθεί ο τεράστιος πλέον συλλέκτης και καταλύτης. Ταυτόχρονα και το ψυγείο είναι αρκετά μεγαλύτερο. Αυτό χρειαζόταν στο 1290 έτσι κι αλλιώς, ενώ τώρα μπορεί να ευνοεί με την σειρά του και τις εκπομπές ρύπων. Πάντος οι λεπτομέρειες δείχνουν ξεκάθαρα πως ο καταλύτης αυτή την στιγμή έχει το σχήμα και το μέγεθος που του επιτρέπει το στάδιο εξέλιξης που βρίσκεται τώρα, δηλαδή είναι εκεί μονάχα για δοκιμές και σίγουρα θα υπάρχουν αλλαγές πριν το στάδιο παραγωγής που απέχει ακόμη.

Η προσπάθεια που έχει κάνει η KTM, να κρύψει από τα μάτια του κόσμου τις λεπτομέρειες είναι πρωτοφανής, και δεν το συνηθίζει σε αυτό τον βαθμό. Ως πρόσφατο παράδειγμα είναι το 790 Duke, που οι πρώτες κατασκοπευτικές του φωτογραφίες, είχαν λιγότερα καλυμμένα τμήματα, απ’ ότι τώρα το 1290 Super Duke. Αυτό κάνει την φαντασία μας, που διακατέχεται κι από την επιθυμία για μία από τις αγαπημένες μας μοτοσυκλέτες, να φαντάζεται ένα σωρό λόγους, όπως ο μεταβλητός χρονισμός.

Το πλαίσιο είναι επίσης νέο, όπως και το υποπλαίσιο που μοιάζει αλλά δεν ακολουθεί την φιλοσοφία του 790, καθώς εκεί το υποπλαίσιο –όπως και κάθε τι άλλο στην νέα μοτοσυκλέτα- έχει πολλαπλάσιες λειτουργίες. Εδώ δεν μοιάζει να είναι μία τέτοια περίπτωση, με το 790 που πρόσφατα οδηγήσαμε αποκλειστικά στα Κανάρια Νησιά.

Το μονόμπρατσο με μοχλικό είναι επίσης ένα νέο στοιχείο, κι ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ο κινητήρας παραμένει σε παρόμοια κατάσταση με τον τωρινό, με αναγκαστικές αλλαγές στην χαρτογράφηση (και στις βαλβίδες αν τελικά υπάρχει μεταβλητός χρονισμός) ακόμα κι έτσι λοιπόν, το Super Duke είναι ήδη αρκετά αλλαγμένο!

Τώρα το θέμα είναι πότε θα το δούμε στην παραγωγή. Υπάρχει μία αρκετά δυνατή πιθανότητα, το μοντέλο να παραμείνει χωρίς αλλαγές, μιας και άλλαξε πολύ πρόσφατα, για ακόμη ένα χρόνο. Μπορεί λοιπόν μέσα στο 2018 να το δούμε ακόμα περισσότερες φορές σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης, όχι όμως στο τελικό του στάδιο, μέχρι να έρθει το 2019, ως μοντέλο του 2020. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, πέρα από το γεγονός πως περιμένουμε την KTM να μην απαγοητεύσει με τα νούμερα, κρατώντας το «Θηρίο»… ανήμερο!

 

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.