Royal Enfield 2021: Meteor 350

Παραμένει αερόψυκτο, αλλάζοντας πορεία
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

9/11/2020

Η Royal Enfield παρουσίασε επίσημα τον αντικαταστάτη των Bullet 350, κρατώντας όσο μπορούσε την απλότητα του αερόψυκτου κινητήρα, αλλά με εντελώς διαφορετική αισθητική προσέγγιση. Το νέο Meteor 350 μπορούμε να πούμε πως ανήκει πλέον στην κατηγορία των cruiser, αφού τα μαρσπιέ έχουν τοποθετηθεί εμπρός και οι τροχοί έχουν διαφορετικό μέγεθος. Έτσι από την κλασσική βρετανική μορφή που είχαν τα Bullet 350 όλες αυτές τις δεκαετίες, περάσαμε σε μια διαφορετική σχεδίαση που θυμίζει περισσότερο τις ιαπωνικές “τσόπερ” των δεκαετιών του ’70-’80.

Ο εμπρός τροχός είναι 19” με στενό ελαστικό 100/90-19 και ο πίσω 17” με πιο φαρδύ ελαστικό 140/70-17. Τα φρένα αποτελούνται από δύο μεγάλους δίσκους 300mm και 270mm, οι οποίοι έχουν δαγκάνες δύο εμβόλων και ABS. Το πιρούνι εμπρός των 41mm έχει διαδρομή 130mm και πίσω υπάρχουν δύο αμορτισέρ με δυνατότητα προφόρτισης του ελατηρίου.

Ο νέος αερόψυκτος κινητήρας είναι φυσικά προδιαγραφών BS6 (καλύπτει δηλαδή τις Euro5 και μπορεί να εισαχθεί στην Ε.Ε.) και βγάζει 20,7 ίππους στις 6.500 στροφές και 3kgm ροπής στις 4.000 στροφές. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και στον εξοπλισμό σε σχέση με το παρελθόν, αφού το Meteor 350 έχει LED φώτα, όργανα LCD και δυνατότητα σύνδεσης με Bluetooth.

Τα νέα Meteor 350 αναμένονται τον Δεκέμβρη, όπου θα ανακοινωθεί και η τιμή τους για την Ευρώπη.

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες