Τεχνική ανάλυση Yamaha MT-09 2021: Με τεχνολογία από την R1

Άλλαξε επίπεδο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/10/2020

Το νέο MT-09 δεν είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του προηγούμενου μοντέλου, με σκοπό να προσαρμοστεί στις προδιαγραφές Euro5, αλλά μια εντελώς νέα μοτοσυκλέτα που απλώς χρησιμοποιεί ως βάση τον τρικύλινδρο κινητήρα CP3. Το πλαίσιο, το υποπλαίσιο, το ψαλίδι και οι αναρτήσεις είναι εντελώς καινούρια. Τα ηλεκτρονικά είναι επίσης εντελώς καινούρια και φυσικά ο αγαπημένος μας τρικύλινδρος κινητήρας έχει πάρα, μα πάρα πολλές αλλαγές. Καθώς το MT-09 είναι η βάση για το νέο Tracer 900, που επίσης έρχεται, αποκτά ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι άλλαξε η Yamaha αλλά και τους λόγους που το έκανε. Όσοι έχετε διαβάσει τα τεστ του ΜΟΤΟ που αφορούν τα MT-09 και τα Tracer 900, θα διαπιστώσετε πως η Yamaha ασχολήθηκε με τα σημεία που ΜΟΝΟ εμείς είχαμε εντοπίσει και αναδείξει στις αντίστοιχες δοκιμές.

 

Κινητήρας: καλύτερη απόκριση, μικρότερο βάρος, βελτιωμένη απόδοση

Το κοινό μειονέκτημα όλων των μοντέλων με τον τρικύλινδρο κινητήρα CP3 ήταν η απόκριση στο γκάζι, κυρίως στα μικρά ανοίγματα του γκαζιού και όποτε χρειαζόταν να κάνεις λεπτούς χειρισμούς (π.χ. σούζες διαρκείας). Στην τελευταία γενιά είχαν κάνει πρόοδο αλλάζοντας το λογισμικό του ψεκασμού ride by wire, όμως δεν ήταν αρκετό και το γράψαμε στο συγκριτικών των Crossover του τεύχους 611. Για το 2021 έρχονται να λύσουν εντελώς αυτό το πρόβλημα αλλάζοντας το hardware. Όπως ακριβώς στο R1 του 2020, έτσι και εδώ έβαλαν μια νέας γενιάς ηλεκτρονική γκαζιέρα, που μεταφέρει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κίνηση του χεριού στην κεντρική μονάδα και φυσικά συνοδεύεται από ένα νέο λογισμικό.

Κρίνοντας από το νέο R1, που όντως απέκτησε καλή απόκριση στο γκάζι, μπορούμε να πούμε πως ανάλογη βελτίωση περιμένουμε και στην περίπτωση του τρικύλινδρου κινητήρα. Φυσικά η τροφοδοσία δεν ήταν το μόνο που έχει αλλάξει. Ο κυβισμός ανέβηκε στα 889 κυβικά από τα 847 που ήταν έως τώρα. Μαζί άλλαξε ολόκληρη η εξάτμιση που πλέον έγινε 3 σε 1 σε 2 και το σύνολο κινητήρα-εξάτμισης είναι 1,7 κιλά ελαφρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο. Εδώ να πούμε πως αποτελεί επίτευγμα η μείωση του βάρος σε κινητήρα και εξάτμιση, καθώς οι προδιαγραφές Euro5 απαιτούν διπλούς καταλύτες και πολλά υποσυστήματα γύρω από τον κινητήρα. Τα πάντα μέσα στον κινητήρα είναι διαφορετικά, δηλαδή έχει νέα έμβολα, μπιέλες, εκκεντροφόρους, νέα κάρτερ και νέο ride by wire ψεκασμό που μειώνει 9% την κατανάλωση! Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί η ιπποδύναμη κατά 4 ίππους φτάνοντας τους 119 στις 10.000 στροφές και με αντίστοιχη αύξηση της ροπής στα 9,5kg/m στις 7.500 στροφές. Δηλαδή η κορύφωση της ροπής έρχεται 1.500 στροφές πιο χαμηλά.

Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει επανασχεδιαστεί, με την 1η και 2η σχέση να είναι πιο μακριές, αλλά και με νέο σύστημα επιλογέα για περισσότερη ακρίβεια στις αλλαγές ταχυτήτων. Ταυτόχρονα έχουμε νέο μονόδρομο και υποβοηθούμενο συμπλέκτη (πιο ανθεκτικό λόγω αύξησης της ροπής λέει η Yamaha).

 

Πλαίσιο-αναρτήσεις: Σταθερότητα, ποιότητα, ευελιξία

Το πλαίσιο των MT-09 έχει δεχτεί την πιο αυστηρή κριτική από εμάς, κυρίως όταν χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο στο Tracer 900. Τα γυμνά MT-09 που είναι πιο χαμηλά, έχουν λιγότερο βάρος και λόγω απουσίας φαίρινγκ δεν μπορείς να πας - έτσι κι αλλιώς - για πολύ ώρα με υψηλές ταχύτητες, οπότε ο “παιχνιδιάρικος” και “ατίθασος” χαρακτήρας του δικαιολογούσε εν μέρει τη συμπεριφορά του όταν το πίεζες. Στο ψηλότερο Tracer 900 τα πράγματα ήταν πιο ζόρικα, εμφανίζοντας αστάθεια στις υψηλές ταχύτητες, αποδεικνύοντας πως δεν αρκεί μόνο η κατανομή του βάρους 50/50 για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Yamaha φρόντισε να επιληφθεί του θέματος στη δεύτερη γενιά, προσθέτοντας την έκδοση SP στο MT-09 με τις πολύ καλύτερες αναρτήσεις και μακραίνοντας το ψαλίδι και το μεταξόνιο στα Tracer 900. Τώρα όμως βάζει βαθιά το νυστέρι, σχεδιάζοντας ένα ολοκαίνουριο πλαίσιο και υποπλαίσιο, που όχι μόνο είναι ελαφρύτερο αλλά έχει διαφορετική θέση ο κινητήρας, φορτίζοντας περισσότερο τον εμπρός τροχό. Σε αυτό βοηθά και το νέο πιρούνι, που έχει μικρότερο μήκος κατά 30mm.

Το νέο πλαίσιο είναι 50% πιο άκαμπτο και σύμφωνα με την ίδια την Yamaha, οι αλλαγές αυτές βελτιώνουν τη σταθερότητα στις ευθείες. Το σύνολο πλαίσιο/υποπλαίσιο/ψαλίδι είναι 2,3 κιλά ελαφρύτερο, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση αλουμινίου αντί για ατσάλι στο υποπλαίσιο (-1,5kg), αλλά και στην κατάργηση της βαριάς μεταλλικής κατασκευής για τη βάση της πινακίδας στο ψαλίδι, που είχε το προηγούμενο μοντέλο. Οι αναρτήσεις είναι της KYB και φυσικά είναι εντελώς καινούργιες. Τόσο το upside-down πιρούνι των 41mm, όσο και το πίσω αμορτισέρ που διαθέτει επανασχεδιασμένο σύστημα μοχλισμού, ρυθμίζονται πλήρως.

Τα εμπρός φρένα έχουν τώρα μια μεγαλύτερη ακτινική τρόμπα της Nissin και οι ζάντες είναι το ίδιο ανθεκτικές αλλά με λεπτότερα τοιχώματα κατά 2mm, που τις κάνουν 700gr ελαφρύτερες για μείωση των επιπτώσεων του γυροσκοπικού φαινομένου και του μη-αναρτώμενου βάρους. Πίσω η μείωση βάρους της ζάντας αγγίζει το 11%, αλλά τώρα το πίσω ελαστικό είναι πιο μεγάλο και βαρύ έχοντας διάσταση 180/70-17 αντί 180/55-17. Να πούμε εδώ πως το 70άρι προφίλ του πίσω ελαστικού είναι ασυνήθιστο σε αυτή την κατηγορία μοτοσυκλετών στις μέρες μας.

 

Ηλεκτρονικά: Στο ρυθμό της νέας τεχνολογίας

Όλα τα MT-09 και Tracer 900 ήταν και είναι ακόμα, από τις δυνατότερες μοτοσυκλέτες στην κατηγορία τιμής/κυβισμού που ανήκουν. Τώρα έγιναν ακόμα πιο γρήγορα, οπότε τα ηλεκτρονικά έπρεπε να αναβαθμιστούν καθώς ήταν υποδεέστερα του ανταγωνισμού και κυρίως των δυνατοτήτων του κινητήρα. Το νέο MT-09 απέκτησε πλέον IMU έξι αξόνων σαν του R1 και αντίστοιχης τεχνολογίας ηλεκτρονικά βοηθήματα. Το συμβατικό ABS έγινε τώρα cornering ABS και το συμβατικό traction control έγινε δυναμικό, έχοντας την δυνατότητα προληπτικής επέμβασης, επεμβαίνοντας στην τροφοδοσία, ενώ ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα ευαισθησίας. Νέα για την οικογένεια των MT-09 είναι η προσθήκη των wheelie ψontrol και του quick shifter Up/Down στη βασική έκδοση. Τα όργανα είναι μεν μια έγχρωμη TFT οθόνη συμβατή με το app “MyRide” της Yamaha για Adroid και iOS τηλέφωνα, αλλά μόλις 3,5 ίντσες σε μέγεθος.

Για φέτος, το νέο MT-09 θα διατίθεται σε τρία χρώματα: Το κλασικό μαύρο “Tech Black”,το γκρι-πορτοκαλί “Storm Fluo” και το μπλε-γκρι “Icon Blue”. Οι πρώτες μοτοσυκλέτες θα βρίσκονται στα καταστήματα τον Μάρτιο του 2021.  

Το άρθρο συνοδεύεται από ένα πλούσιο photo gallery του νέου MT-09


 

Ετικέτες

Aprilia RSV4 Factory και Tuono V4 Factory SE-09 SBK - Max Biaggi specials

Ειδικές εκδόσεις που γιορτάζουν την πρώτη νίκη της RSV4 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK
RSV4 Factory SE-09
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/4/2024

Στον αμερικάνικο γύρο του MotoGP στο Austin, έκαναν το ντεμπούτο τους δυο ειδικές εκδόσεις της Aprilia, γιορτάζοντας την πρώτη νίκη της εμβληματικής RSV4 του Max Biaggi, στο Brno, νίκη που σηματοδότησε την αρχή για μια θριαμβευτική πορεία που οδήγησε στην κατάκτηση επτά Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων -αναβατών και κατασκευαστών.

Ήταν 26 Ιουλίου 2009 όταν ο Max Biaggi, στην πίστα του Brno, πήρε την πρώτη νίκη της Aprilia RSV4 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Αυτό θα ήταν το πρώτο επεισόδιο της ένδοξης πορείας της RSV4, σε μια από τις πιο νικηφόρες ιστορίες που έχει γράψει ποτέ ένα μοντέλο στο σημαντικότερο πρωτάθλημα μοτοσυκλετών παραγωγής στον κόσμο, με μια εξαιρετική συλλογή από επτά παγκόσμιους τίτλους (3 αναβάτη και 4 κατασκευαστή), 44 νίκες και 102 βάθρα.

RSV4 Factory SE-09

Τώρα, η Aprilia γιορτάζει αυτή την ιστορική ημέρα για τη μάρκα, επαναφέροντας το εμβληματικό χρώμα που συμβολίζει το θεαματικό ντεμπούτο της RSV4 σε 2 σπέσιαλ εκδόσεις: τη superbike RSV4 Factory και τη hypernaked Tuono V4 Factory. Πέρα από τον σπέσιαλ χρωματισμό, στη συγκεκριμένη ειδική έκδοση, η RSV4 Factory και η Tuono V4 Factory διατίθενται με αεραγωγούς μπροστινών φρένων από ανθρακονήματα και με μπροστινό φτερό από ανθρακονήματα στον στάνταρ εξοπλισμό. Παράλληλα, έρχονται με αύξοντα αριθμό στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

RSV4 Factory SE-09

Έτσι γεννήθηκε η ειδική αριθμημένη έκδοση SE-09 SBK, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του MotoGP Grand Prix of the Americas στο Austin του Τέξας. Κι ως ευτυχές γεγονός, δίπλα στην παρουσίαση των 2 ειδικών εκδόσεων, είχμα και τον απόλυτο θρίαμβο ης Aprilia, όπου ο Maverick Vinales σημείωσε ένα απίστευτο ρεκόρ γύρου, πήρε την pole position και κέρδισε και τους δυο αγώνες, το Σάββατο και την Κυριακή, καβάλα στην RS-GP24!

Ετικέτες