Triumph Sprint GT: Πιο δυνατή, πιο τουριστική

Από το

Μαύρο Σκύλο

10/7/2010

Μια νέα μοτοσυκλέτα παρουσίασε η Triumph η οποία θα είναι και πολύ σύντομα διαθέσιμη. Πρόκειται για την έκδοση GT με τον τρικύλινδρο κινητήρα των 1050 κυβικών που κινεί εδώ και πέντε χρόνια την Sprint ST. Η ST συνεχίζει να είναι διαθέσιμη έχοντας μάλιστα αποκτήσει δύο ίππους περισσότερους – φθάνοντας τους 127 – και αποκτώντας πιο σύγχρονο σχεδιασμό στο εμπρός μέρος του φαίρινγκ. Η καινούρια Sprint GT έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μεγαλύτερη πρακτικότητα και διευρυμένες τουριστικές δυνατότητες. Η εμφανέστερη αλλαγή αφορά την εξάτμιση όπου στην GT καταλήγει σε ένα τελικό στη “παραδοσιακή” θέση στο δεξιό πλευρό της μοτοσυκλέτας, κάτω από τη βαλίτσα. Οι βαλίτσες - χωρητικότητας 31 λίτρων η κάθε μια - και το ABS ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό της. Η απόδοση, χάρη στην εξάτμιση και τη νέα μονάδα διαχείρισης του κινητήρα είναι αυξημένη κατά πέντε ίππους φθάνοντας στους 130 στις 9.200 στροφές. Βελτιωμένη είναι και η απόδοση της ροπής φθάνοντας τη μέγιστη ποσότητα των 11Kg.m στις 6.300 στροφές, 1.200 στροφές χαμηλότερα από ότι στην ST. Η έκτη ταχύτητα είναι 7% μακρύτερη και από την ST έχει παραμείνει όμοιο μόνο το ρεζερβουάρ των είκοσι λίτρων και το κάτω μέρος του φαίρινγκ. Η Sprint GT έχει καινούρια όργανα διαθέτοντας και υπολογιστή ταξιδιού, επανασχεδιασμένο αμορτισέρ με περιστροφικό κουμπί για τη ρύθμιση της προφόρτισης, η καινούρια σέλα έχει χαμηλότερη απόσταση από το έδαφος και η σχάρα έχει εργονομικές και μεγάλες χειρολαβές. Η Triumph έχει αναπτύξει νέο τρόπο στήριξης των καθρεφτών ώστε να μην επηρεάζεται η εικόνα που δίνουν στον αναβάτη στις ψηλές ταχύτητες. Το αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών ακολουθεί την αρχιτεκτονική αυτού της ST με επιμέρους αναβαθμίσεις. Το πιρούνι των 43 χιλιοστών έχει νέα εσωτερικά, το υποπλαίσιο είναι επανασχεδιασμένο, το μονόμπρατσο ψαλίδι έχει 79, 5 χιλιοστά μεγαλύτερο μήκος – φθάνοντας το μεταξόνιο στα 1537 χιλιοστά από τα 1457 της ST. Το “κέντημα” των σχεδιαστών αφαίρεσε ένα κιλό βάρους από την πίσω ζάντα, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Bridgestone ΒΤ 021 με τη διπλή γόμα. Το βάρος της μοτοσυκλέτας είναι 268 κιλά. Αναβαθμισμένα είναι και τα φρένα με ελαφρύτερους δίσκους και νέα τακάκια στις δαγκάνες της Nissin με τα τέσσερα έμβολα. Η Sprint GT θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα περί τα τέλη Ιουλίου, σε δύο επιλογές χρωμάτων ασημί και μπλε, ενώ η τιμή της έχει καθοριστεί στα 13.490 ευρώ.

Husqvarna - Τα Enduro μοντέλα του 2024 σε χρονιά αναβάθμισης

Αλλαγές σε αναρτήσεις, κινητήρες, ηλεκτρονικά και θέση οδήγησης
Husqvarna Enduro 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Η Husqvarna παρουσίασε τη νέα γενιά Enduro μοτοσυκλετών της για το 2024, με τα TE και FE μοντέλα να μοιράζονται τις δραστικές αλλαγές που είδαμε πρώτα στα Enduro μοντέλα της ΚΤΜ και περιλαμβάνουν νέο πλαίσιο και υποπλαίσιο, αλλά και αναβαθμίσεις σε αναρτήσεις, φρένα και κοστούμια.

Οι νέες, πλήρως ρυθμιζόμενες με το χέρι, αναρτήσεις της WP είναι σχεδιασμένες ειδικά για χρήση enduro και αφορούν σε ένα ανεστραμμένο πιρούνι WP XACT κλειστού φυσιγγίου και σε ένα WP XACT πίσω αμορτισέρ με νέο πιστόνι, 100 γραμμάρια ελαφρύτερο και 15 mm κοντύτερο, διατηρώντας όμως τα 300 mm της διαδρομής που είχε και πριν.

Νέο είναι το chro-moly ατσάλινο πλαίσιο, με βελτιωμένη anti-squat συμπεριφορά, και ανασχεδιασμένα χαρακτηριστικά ελαστικοτήτων, νέο και πιο ανθεκτικό το υβριδικό (πολυαμίδιο / αλουμίνιο) υποπλαίσιο.

Και το κοστούμι έχει δεχθεί αλλαγές όμως, με βελτιωμένο τρίγωνο αναβάτη και πιο λεπτή σιλουέτα, για καλύτερη επαφή της μοτοσυκλέτας με τα γόνατα και για βελτίωση συμπεριφοράς με τον αναβάτη να οδηγεί όρθιος, ενώ νέο είναι και το κάλυμμα της σέλας για βελτιωμένη πρόσφυση.

Husqvarna enduro 2024

Επανασχεδιασμένος είναι ο προβολέας για καλύτερη απόδοση, με πιο αποδοτική και χρηστική βάση.

Husqvarna enduro 2024

Η νέα γενιά των δίχρονων TE 150, TE 250, και TE 300 φέρουν νέους κινητήρες με ψεκασμό τεχνολογίας Throttle Body Injection (TBI), που σύμφωνα με τη Husqvarna προσφέρει μεγαλύτερη συνέπεια και ελεγχόμενο εύρος δύναμης σε όλη την κλίμακα στροφών, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Husqvarna enduro 2024

Τα τετράχρονα FE 250 & FE 350 διαθέτουν νέους και πιο μαζεμένους σε διαστάσεις κινητήρες με διπλό εκκεντροφόρο επικεφαλής, τοποθετημένους δυο μοίρες πιο πίσω στο πλαίσιο, συγκρινόμενους με την προηγούμενη γενιά, για καλύτερη συγκέντρωση μαζών και βελτίωση της anti-squat συμπεριφοράς στο άνοιγμα του γκαζιού.

Όλα τα μοντέλα της Enduro γκάμας της Husqvarna για το 2024 διαθέτουν νέα ηλεκτρονικά, με δύο χάρτες κινητήρα, που παρέχουν διαφορετική απόδοση σε κάθε ταχύτητα του κιβωτίου. Επιπρόσθετα τα τετράχρονα μοντέλα διαθέτουν και Traction Control αλλά και Quickshifter που βοηθά τον αναβάτη να ανεβάζει ταχύτητες χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη.

Husqvarna enduro 2024

Στον εξοπλισμό των νέων Enduro μοντέλων της εταιρείας περιλαμβάνεται νέος LED προβολέας, βελτιωμένα φρένα της BRAKTEC με δίσκους GSK, κουμπί Start / Stop στο τιμόνι, ProTaper τιμόνι, μπαταρίας λιθίου και ελαστικά πρώτης τοποθέτησης της Michelin.

Σύντομα θα σας έχουμε περισσότερες εκ των έσω πληροφορίες, καθώς το ΜΟΤΟ βρέθηκε στην παγκόσμια παρουσίαση της Husqvarna στη Νορβηγία, με τον Κίμωνα Καράμπελα, όπου και οδηγήσαμε όλα τα νέα enduro του 2024.