Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Triumph Tiger 850 Sport: Η φτηνότερη έκδοση της οικογένειας [VIDEO}

Νέος ορισμός της λέξης sport από την Triumph

Αν πιστεύεις πως η λέξη Sport αντιπροσωπεύει τις μοτοσυκλέτες που δίνουν περισσότερη έμφαση στις επιδόσεις και τα δυναμικά χαρακτηριστικά, τότε θα έρθεις σε απόλυτη διαφωνία με τους ανθρώπους της Triumph, όπου χρησιμοποιούν το όνομα Sport για την βασική έκδοση της οικογένειας των Tiger 900. Το σκεπτικό των Βρετανών ήταν μάλλον να φτιάξουν μια έκδοση με τιμή και ονομαστικό κυβισμό που θα προσελκύσει πελάτες από το BMW F750 GS, αλλά και την Α2 κατηγορία διπλωμάτων, με το ειδικό κιτ μετατροπής που αφαιρείται.

Όπως οι Γερμανοί έτσι και η Triumph κράτησε τον ίδιο κυβισμό με την έκδοση 900, δηλαδή ο κινητήρας έχει 888cc και απλώς μείωσαν την ιπποδύναμη στους 85 ίππους αντί για τους 94 ίππους που έχουν τα Tiger 900. Οπότε το αυτοκόλλητο που γράφει 850 δεν αντιπροσωπεύει τον κυβισμό αλλά τις μειωμένες επιδόσεις του κινητήρα. Σε επίπεδο εξοπλισμού οι διαφορές είναι πραγματικά ελάχιστες σε σχέση με την βασική έκδοση του Tiger 900, καθώς διατηρεί τα full-LED φώτα και την υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου για το ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ. Ακόμα και οι δαγκάνες των εμπρός φρένων είναι οι ακριβές Stylema της Brembo.

Η έγχρωμη οθόνη των οργάνων είναι 5” και μαζί με τους διακόπτες στο τιμόνι έρχονται απευθείας από το Street triple RS. Στα ηλεκτρονικά υπάρχουν τα πάντα σε επίπεδο ενεργητικής ασφάλεια (ABS, traction control κτλ) και δύο riding modes (Road/Rain αλλά όχι Sport!). Η σέλα είναι ρυθμιζόμενου ύψους και το ίδιο ισχύει για την ζελατίνα του φαίρινγκ. Με τόσο πλούσιο βασικό εξοπλισμό, μάλλον ήταν αναμενόμενο που η τιμή του στην Μ. Βρετανία είναι μόλις 200 λίρες φτηνότερη από την βασική έκδοση του Tiger 900.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, η Triumph αφαίρεσε μερικά άλογα από τον κινητήρα και έβαλε αυτοκόλλητα “850 Sport” στην βασική έκδοση του Tiger 900 θεωρώντας πως υπάρχει αρκετός κόσμος που δίσταζε να αγοράσει μοτοσυκλέτα 900 κυβικών με 94 ίππους. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά τιμής στην εκάστοτε τοπική αγορά είναι εκείνη που θα καθορίσει την εμπορική τύχη της έκδοσης 850 Sport και όχι τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ο εξοπλισμός.